TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Artikelen

Infantry Tank Mk IV, Churchill tank
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 16 april 2022

Infantry Tank Mk IV, Churchill tank

De Churchill tank, formeel Infantry Tank Mk IV of ook wel A22, was één van de standaard Britse infanterie tanks tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aanvankelijk ontworpen voor een te verwachten loopgravenoorlog, was de Churchill tank in staat om zich over zwaar begaanbaar terrein te begeven. Doordat het voertuig gehaast in productie werd genomen hadden de eerste uitvoeringen nogal wat tekortkomingen. Pas variant VII, tegen het eind van de oorlog in dienst gekomen, voldeed aan de verwachtingen. De tank werd volop gebruikt door Commonwealth legers in Noord-Afrika, Italië en Noordwest Europa. 344 tanks werden geleverd aan de Sovjet-Unie. De tank werd tevens gebruikt als basis voor diverse speciale uitvoeringen.

KV-1
  • Artikel door Tom Notten
  • Geplaatst op 2 februari 2003

KV-1

De KV 1 (KV-1), KW 1 of КВ 1 (Russisch) was een zware tank (тяжелый танк in het Russisch) uit de Tweede Wereldoorlog. De tank is vernoemd naar de Sovjet-volkscommissaris van Defensie: Kliment E. Voroshilov. Deze tank bezorgde de Duitsers in 1941 nachtmerries.

KV-122
  • Artikel door Ruben Krutzen
  • Geplaatst op 26 oktober 2019

KV-122

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zette de Sovjet-Unie verschillende tanks in. Tijdens en na Operatie Barbarossa (22 juni 1941) was het Rode Leger uitgerust met de lichte T-26, de BT-series, de middelzware T-28, de zware T-35, KV en de middelzware T-34 tanks. De aanvankelijke 'tankschok' die de zware KV (KV-1 en KV-2) en de middelzware T-34 tank bij de Duitsers veroorzaakten, zorgde ervoor dat het Duitse tankapparaat nieuwe tanks ging produceren en eerder gelanceerde tankontwerpen (zoals de vanaf 1938 ontwikkelde PzKpfw VI Tiger) prioriteit kregen. Zodoende ontstonden in 1942 PzKpfw VI Tiger (Tiger I) en in 1943 PzKpfw V Panther (de D versie was het eerste geproduceerde model). De Tiger- en Panther tanks waren in staat alle Sovjettanks op grote afstand te vernietigen, zonder dat de Duitse modellen aan de voorkant op middellange of lange afstand kwetsbaar waren. Tijdens de Slag om Koersk in juli 1943 werd duidelijk dat de Duitse Tiger- en Panther tanks beter in staat waren de Sovjetmodellen op grotere afstand uit te schakelen dan omgekeerd. Aan Sovjetzijde moest gesleuteld worden om nieuwe wapens en nieuwe tanks te ontwerpen die in staat waren de Tiger en Panther aan de voorkant, zijkant of achterkant op korte, middellange of grote afstand te vernietigen.

KV-2
  • Artikel door Ruben Krutzen
  • Geplaatst op 11 maart 2013

KV-2

De KV-2 is een zware Sovjettank uit de Tweede Wereldoorlog. De tank is een artillerieversie van de KV-1 tank. Eerst stond de KV-2 bekend onder de aanduiding 'большой башни' (‘grote koepel’). De KV-2 is ontworpen om bunkers en versterkte linies te vernietigen. Het is een tank met een krachtige houwitser. De KV-2 werd ingezet tussen 1940 en 1941. Bij de productie van de KV-2 werd het zware pantser van de KV-1 tank gecombineerd met de idee van artilleriegeschut. Net als de KV-1 is de KV-2 vernoemd naar de Sovjet-volkscommissaris van Defensie: Kliment E. Voroshilov.

KV-85
  • Artikel door Ruben Krutzen
  • Geplaatst op 19 oktober 2014

KV-85

Het Duitse pantserwapen gedurende de eerste oorlogsjaren

M6A2E1
  • Artikel door Ruben Krutzen
  • Geplaatst op 4 augustus 2024

M6A2E1

In de Tweede Wereldoorlog ontwikkelden de Amerikanen enkele zware tanks die nooit aan het front werden ingezet. Na de invasie van Europa op 6 juni 1944 was het Ordnance Department van mening dat een beperkt aantal tanks gebouwd moesten worden die vooral ingezet werden om sterke verdedigingslinies zoals de Siegfried Linie te doorbreken. Een van de voorstellen was om bestaande prototype tanks om te bouwen of te testen met zwaardere bewapening en bepantsering. De modificatie van enkele, nooit aan het front ingezette T1E1 zware tanks was een van de pogingen om een nieuwe tank te ontwikkelen en produceren die aan die taak voldeed.

PzKpfw VI Tiger
  • Artikel door Tom Notten
  • Geplaatst op 25 februari 2003

PzKpfw VI Tiger

De Tiger is misschien wel de beroemdste tank van de Tweede Wereldoorlog. De PzKpfw VI was een tank die behoort tot de categorie zware tanks. Hij had een zeer krachtig kanon en was verantwoordelijk voor verschrikkelijke verliezen aan geallieerde en aan Sovjetzijde. Hij verscheen op de slagvelden in Noord-Afrika, Italië, West-Europa en Oost-Europa. Er heerste een grote angst bij de Sovjet- en geallieerde legers voor de Tiger. De PzKpfw VI Ausf. E (Sd. Kfz. 181) was het antwoord op de Russische KV-1 en T-34/76 die het de Duitsers aan het Oostfront zeer lastig maakten.

PzKpfw VIb Königstiger
  • Artikel door Tom Notten
  • Geplaatst op 25 februari 2003

PzKpfw VIb Königstiger

De PzKpfw VI Tiger, ook wel bekend als de Tiger I was zeer succesvol gebleken op het slagveld, maar er was een opvolger nodig omdat de Sovjets zwaardere tanks en antitankgeschut hadden ontwikkeld met krachtigere kanonnen. De Tiger I was namelijk niet uitgevoerd met een schuin aflopende bepantsering. Door de rechtopstaande bepantsering van de Tiger I konden pantserdoorborende granaten gemakkelijker door het pantser van de tank doordringen. Daarom was er besloten tot het in productie nemen van een nieuwe zware tank, met dezelfde kenmerken als de Panther middelzware tank, die weer afgeleid was van de Sovjet T-34/76. De tank zou bekend worden onder de naam Königstiger of Tiger II. De officiële benaming van de nieuwe zware tank was echter Panzerkampfwagen VI Ausführung B., oftewel Sd. Kfz. 182. De geallieerden gebruikten ook wel de naam Tiger II of King Tiger.

T-35
  • Artikel door Kaj Metz
  • Geplaatst op 29 september 2011

T-35

De T-35 was een Sovjet zware tank die tussen 1933 en 1939 werd gefabriceerd en vriend en vijand moest laten sidderen met zijn gestalte en superieure vuurkracht. In de beginfase van operatie Barbarossa (juni 1941) werden de meeste T-35 zware tanks echter al geveld door technische mankementen en in 1942 verdween de tank voorgoed van het strijdtoneel. Er werden slechts 61 exemplaren gebouwd.

T30
  • Artikel door Ruben Krutzen
  • Geplaatst op 31 juli 2024

T30

Zware tank IS-serie
  • Artikel door Kaj Metz
  • Geplaatst op 8 oktober 2011

Zware tank IS-serie

De IS (Iosif Stalin - 'Joseph' is de verengelsing van 'Iosif') zware tank serie was het antwoord van de Sovjets op de nieuwe generatie Duitse tanks aan het front in 1944, zoals de Tiger I, de Panther en de Tiger II tank. Tussen 1943 en 1945 werden drie verschillende varianten in deze serie (IS-1, IS-2 en IS-3) ontworpen en gefabriceerd. In tegenstelling tot de IS-1 en IS-2 is de IS-3 nooit aan het front ingezet tegen het Duitse leger.