Laatste nieuws

23jan

‘Iedereen zou een keer een vernietigingskamp moeten zien’

Het is maandag driekwart eeuw geleden dat Auschwitz werd bevrijd. Twee Joodse twintigers vertellen wat een bezoek aan de overblijfselen van de vernietigingskampen in Polen voor hen betekende. ‘De Holocaust is dichtbij.’

Lees meer

23jan

Boek vol verhalen van vluchtelingen die in de Tweede Wereldoorlog in voormalig Oostdongeradeel belan

De Tweede Wereldoorlog bracht honderdduizenden Nederlanders op de vlucht naar delen van het land waar het relatief rustig was, en men nog te eten had. Zoals Noordoost-Friesland.

Lees meer

23jan

Holocaust-overlevende wil dat nazi-expositie doorgaat tijdens herdenking: 'Dit moet iedereen zien'

Holocaust-overlevende Zoni Weisz vindt niet dat het Design Museum Den Bosch de tentoonstelling Design van het Derde Rijk moet sluiten op de herdenkingsdag van Auschwitz, komende zondag. Gemeentelijke politieke partijen scharen zich achter een protestgroep die pleit voor de sluiting van de 'nazikunst-expo' op 26 januari. “Ik vind dat iedereen die tentoonstelling moet zien. Het is een slechte zaak als die juist op zo’n dag gesloten zou zijn, aldus Udenaar Weisz.

Lees meer

23jan

In de kerk wordt een synagoge op ware grootte nagebouwd en Job Cohen komt hem openen

Er wordt gezaagd, getimmerd en soms heel zachtjes binnensmonds gemopperd. Een bouwploeg van Veers Erfgoed is begonnen met de opbouw van een replica van synagoge in de Geertruidskerk. De replica is het pronkstuk van de expositie 'Een naam die niet uitgewist zal worden'. De expositie wordt vrijdag geopend door Job Cohen, oud-burgemeester van Amsterdam.

Lees meer

22jan

Kijk hier mee naar het lezen van de 102.000 namen in Westerbork

Tot 27 januari worden in het voormalige kamp de 102.000 namen voorgelezen van de vanuit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joden, en Sinti en Roma. Het lezen van de namen gebeurt bij de plek waar de treinen naar de vernietigingskampen vertrokken.

Lees meer

22jan

Expositie "Politie & 75 jaar vrijheid" naar Amsterdam

In eerdere artikelen hebben wij op deze website aandacht besteed aan het boek van Hinke Piersma “Op eigen gezag” (over de rol van de politie tijdens de Tweede Wereldoorlog) en de door de politie-eenheid Den Haag georganiseerde expositie “Zwart Wit Grijs”.

Lees meer