Een vaag familieverhaal zet oud-Trouw-journalist en schrijver Judit Neurink ertoe aan te gaan speuren naar Joodse afkomst.
Drie gemeenten in het noordoosten van Groningen zijn in en na de Tweede Wereldoorlog opvallend berekenend omgegaan met de huizen en het andere vastgoed van hun Joodse inwoners.
Apeldoorn viert op donderdag 17 april de 80ste verjaardag van haar bevrijding met een bijzondere activiteit: een exclusief bezoek aan de historische bunker van Seyss-Inquart aan de Loolaan. Daar mogen 80 Apeldoorners een kijkje nemen en er geldt: wie het eerste komt, het eerste maalt.
Als kinderen van een verzetsstrijder mochten ze na de oorlog naar vakantiehuis 'de Terrorist' op Ameland: een toevluchtsoord voor rouwende weduwen en kinderen van verzetshelden. Nu komen ze er nog. De Terrorist gaf ons plezier.
Het NM Oranjehotel is op zoek naar de namen van een groep mannen die op een unieke foto staan afgebeeld. Het betreft de laatste gevangenen uit het Oranjehotel, de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog, die op 7 mei 1945 werden bevrijd. Door deze mannen een naam te geven wil het museum, tachtig jaar na dato, hun plaats in de geschiedenis verduidelijken.
Het zomerverblijf van de nummer twee van het naziregime staat te koop. Het stulpje van Hitlers plaatsvervanger Herman Göring op het Duitse Waddeneiland Sylt zou naar verluidt 15 miljoen euro moeten opbrengen, schrijft Bild.