TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nieuwste artikelen

Douglas MacArthur
  • Artikel door Wesley Dankers
  • Geplaatst op 22 augustus 2023

Douglas MacArthur

Weinig Amerikaanse bevelhebbers roepen zo veel controverses op als Douglas MacArthur. De één noemt hem 'de grootste generaal ooit', de ander 'een van de gevaarlijkste mannen van Amerika'. Wie was hij, die het ene moment werd beschimpt als 'Dugout Doug' vanwege zijn vermeende lafheid en het volgende juist voor gek werd verklaard wegens zijn gewaagde acties. De ene wilde hem het opperbevel van het leger geven, de ander vond dat hij door een rechter diende te worden veroordeeld.

Ellen Ainsworth
  • Artikel door Sanne Jussen
  • Geplaatst op 13 augustus 2023

Ellen Ainsworth

2nd Lieutenant Ellen Ainsworth was verpleegster in het Amerikaanse Army Nurse Corps. Na de geallieerde landing in Italië bij Anzio op 22 januari 1944 was zij een van de vrouwen die zich aldaar over de gewonden ontfermden. Op 12 februari vond een zware artillerieaanval plaats. Toen een Duits explosief buiten de tent insloeg, waarin zij zich bevond, werd Ellen geraakt door scherven. Ze werd geopereerd maar overleed vier dagen later, enkele weken voor haar 25e verjaardag.

Wilhelm Stuckart
  • Artikel door Robert Jan Noks
  • Geplaatst op 25 juni 2023

Wilhelm Stuckart

Wilhelm Stuckart was een Duitse jurist en hoge ambtenaar tijdens het naziregime. Hij speelde een belangrijke rol bij het opstellen van de Neurenberger rassenwetten en nam deel aan de beruchte Wannseeconferentie. Na de oorlog werd hij veroordeeld wegens misdrijven tegen de vrede, misdrijven tegen de menselijkheid en lidmaatschap van een misdadige organisatie (de SS). In 1953 kwam hij om bij een auto-ongeval.

Rudolf Lange
  • Artikel door Robert Jan Noks
  • Geplaatst op 26 februari 2023

Rudolf Lange

Rudolf Lange was een Duitse jurist en SS-officier. Na een carrière bij de Gestapo werd hij na de Duitse inval in de Sovjet-Unie SD-chef in Letland. Daar was hij verantwoordelijk voor de massamoorden op Letse Joden en op Joden die vanuit het Duitse Rijk naar Riga waren gedeporteerd. In januari 1942 nam hij deel aan de beruchte Wannsee-conferentie. In februari 1945 stierf hij bij de inname van Poznan door het Rode Leger.

Eddie Slovik
  • Artikel door Sanne Jussen
  • Geplaatst op 30 januari 2023

Eddie Slovik

Edward Donald ‘Eddie’ Slovik was een Amerikaanse infanteriesoldaat. Hij is de enige Amerikaanse soldaat die ter dood veroordeeld en geëxecuteerd werd vanwege desertie sinds het jaar 1864. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kregen in totaal 49 soldaten om deze reden de doodstraf. Aan 48 van hen werd gratie verleend. Enkel Eddie werd, op 31 januari 1945 in het Franse Sainte-Marie-aux-Mines, daadwerkelijk door een vuurpeloton om het leven gebracht. Hij was toen nog net 24 jaar oud.

Martin Luther
  • Artikel door Robert Jan Noks
  • Geplaatst op 31 december 2022

Martin Luther

Martin Luther was een Berlijnse verhuisondernemer die door zijn contacten met nazi-kopstuk Joachim von Ribbentrop opklom tot onderstaatssecretaris op het Rijksministerie van Buitenlandse Zaken. Hij werd daar een drijvende kracht in de organisatie van de vervolging en vernietiging van de Europese Joden. In januari 1942 nam hij deel aan de beruchte Wannseeconferentie. Na een mislukte coup tegen Von Ribbentrop werd hij tot het einde van de oorlog opgesloten in het concentratiekamp Sachsenhausen. Hij stierf in mei 1945 voordat hij voor zijn daden ter verantwoording kon worden geroepen.

Jan Medendorp
  • Artikel door George Möller
  • Geplaatst op 29 december 2022

Jan Medendorp

Jan Medendorp (1908-1989), winkelier in manufacturen in het Groningse Usquert, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gaandeweg actief in het verzet. Hij was in 1942 getuige geweest van de wegvoering van zijn buurtgenoot, de Joodse veehandelaar Sam van der Hal. Dat was misschien niet de directe aanleiding, maar toch min of meer waardoor Jan in het verzet was gerold. Hij werd kort voor de bevrijding opgepakt door de Duitsers maar ontliep de doodstraf, mede wellicht dankzij een NSB-burgemeester.

Annick van Hardeveld
  • Artikel door Sanne Jussen
  • Geplaatst op 28 november 2022

Annick van Hardeveld

Annick van Hardeveld was koerierster bij de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (N.B.S.) in Amsterdam. In de nacht van 4 op 5 mei 1945 was ze op de fiets onderweg in de binnenstad, om een boodschap over te brengen. Op het Hekelveld werd zij uit het niets doodgeschoten door een patrouille van de Grüne Polizei. Annick werd slechts 21 jaar oud.

Friedrich Kritzinger
  • Artikel door Robert Jan Noks
  • Geplaatst op 28 oktober 2022

Friedrich Kritzinger

Friedrich Kritzinger was een jurist en een hoge Duitse ambtenaar. Als vertegenwoordiger van de Rijkskanselarij nam hij deel aan de beruchte Wannseeconferentie. Hij stierf in 1947 voordat hij zich voor een rechter moest verantwoorden.

Francisco Largo Caballero
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 26 oktober 2022

Francisco Largo Caballero

Francisco Largo Caballero was de leider van de Spaanse PSOE (Partido Socialista Obrero Espanol), premier en minister van Oorlog bij de Republikeinen gedurende de Spaanse Burgeroorlog tot mei 1937. Na de Spaanse Burgeroorlog vluchtte hij naar Frankrijk en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog opgesloten in Dachau. Na de oorlog leefde hij in Parijs tot hij op 23 maart 1946 overleed.

Niceto Alcalá-Zamora
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 19 oktober 2022

Niceto Alcalá-Zamora

Niceto Alcalá-Zamora was één van de sleutelfiguren in de periode die leidde tot de Spaanse Burgeroorlog. Hij werd de belangrijkste leider tijdens het ontstaan van de Tweede Spaanse Republiek en werd haar eerste president. Zijn afzetting als president was één van de aanleidingen voor de Spaanse Burgeroorlog.

Wilma Vinsant
  • Artikel door Sanne Jussen
  • Geplaatst op 16 oktober 2022

Wilma Vinsant

Wilma "Dolly" Vinsant was een flight nurse in het Amerikaanse Army Nurse Corps. Als verpleegster verzorgde zij gewonde soldaten die per vliegtuig van het front naar ziekenhuizen in Engeland en de Verenigde Staten werden overgebracht. Op 14 april 1945 maakte Wilma haar laatste vlucht. De Douglas C-47 Skytrain waarin zij meevloog stortte op 14 april 1945 neer boven Duitsland: alle zes inzittenden kwamen bij de crash om het leven.