TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

5apr

Piet Sanders (29) werd gegijzeld. zodat de Duitsers hem konden fusilleren na een verzetsactie

460 prominente Nederlanders werden in mei 1942 opgepakt door de Duitsers, puur als onderpand . Ze werden als gijzelaar vastgehouden in het seminarie Beekvliet in Sint-Michielsgestel. Het idee daarachter: als het verzet de bezetter iets aandoet, doden de Duitsers gijzelaars. Een van hen was Piet Sanders, een 29-jarige advocaat uit Schiedam.

Lees meer

5apr

Cold caseteam speurt ruim 75 jaar na dato nog volop naar de Zes van Hengelo

Niet ieder oorlogsslachtoffer heeft een graf. De plek waar in 1943 de Zes van Hengelo zijn geëxecuteerd, houdt historici Dick Schlüter en Johan Thüss zelfs ruim 75 jaar na dato nog volop bezig.

Lees meer

Plan jouw eigen Battlefield Tour

Plan jouw eigen Battlefield Tour. Boek met de #1 Accomodatie Site.

Start nu

1apr

TracesOfWar verkrijgt unieke foto's van Warschau en het Joodse getto

Onlangs kreeg TracesOfWar een verzameling unieke foto’s toegezonden. De foto's komen uit de nalatenschap van een Duitse soldaat die diende bij de bevoorrading. Ze zijn genomen in Warschau en omgeving in het jaar 1942.

Lees meer

29feb

Kolberg, 1945: Evacuatie vanuit een belegerde stad

Van 4 tot 18 maart 1945 werd Kolberg belegerd door troepen van het Rode Leger en het Poolse Volksleger. Sinds 1807 had de Duitse badplaats aan de Oostzeekust geen oorlogsgeweld meer gezien. Toen was de belegering door Napoleons troepen stopgezet na het tekenen van een wapenstilstand tussen Frankrijk en Pruisen. De in januari 1945 nog in première gegane propagandafilm ‘Kolberg’ over deze belegering moest Duitsers aanmoedigen om ook nu stand te houden. Dat zou niet lukken, maar tot 17 maart werd wel vrijwel de complete burgerbevolking uit de stad door vissers-, koopvaardij- en marineschepen over zee geëvacueerd. Hieronder een fragment uit het boek ‘Kolberg’ van Kevin Prenger over deze evacuatie.

Lees meer

5apr

Boven onderduikers, in de kelder een commandocentrum

Het huis staat er nog, maar het ziet er na meerdere verbouwingen anders uit. Het pand aan de Oranjestraat 44 in Vroomshoop is een bijzondere plek uit de Tweede Wereldoorlog. Huisarts Izaäk Oskam runde er in die jaren zijn praktijk. Maar er gebeurde meer. Het was een veilige plek voor onderduikers. En vanuit de kelder werd gecommuniceerd met het verzet.

Lees meer

5apr

Toen in Almelo: hoe het centrum van Almelo in een uur werd bevrijd

Het is 75 jaar geleden dat Almelo is bevrijd. Op 4 en 5 april 1945 waren het de Canadezen die Almelo bevrijden van de Duitse bezetter. De bevrijding van het centrum begon 4 april tegen 16.00 uur en was een uur later voorbij. Klinkt makkelijk, maar was het zeker niet.

Lees meer

5apr

Het bezielende verzet van Dietrich Bonhoeffer

Donderdag is het 75 jaar geleden dat de Duitse theoloog en verzetsstrijder Dietrich Bonhoeffer werd opgehangen wegens zijn verzet tegen het nazi-regime.

Lees meer

4apr

WOII in foto's: het verhaal van de Joodse meisjes

UTRECHT - Drie meisjes, wat verlegen, maar ogenschijnlijk vrolijk. Misschien heb je de foto vaker gezien als illustratie bij verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

4apr

Hoe de eerste bevrijdingsdag in Almelo voor Jo Jannink begon met een gruwelijke vondst

De zusters van het Diaconessenhuis sprongen op de tanks om de bevrijding te vieren. Bij het kanaal bracht iemand borrels naar de soldaten. De nu 87-jarige Jo Jannink zag het met eigen ogen. Maar de dood, die zag ze ook. Letterlijk.

Lees meer

4apr

De verdwenen sigarendoos van Seyss-Inquart uit Delden

In de laatste oorlogsmaanden nam het Duitse bestuursapparaat bezit van Delden. Toen de bezetters in april 1945 halsoverkop vertrokken sloegen de inwoners van het stadje aan het plunderen. Waar was de zilveren sigarendoos van Seyss-Inquart opeens gebleven?

Lees meer

4apr

DocU: Een drijvend verleden

De DocU: Een drijvend verleden, het schippersdorp Vreeswijk tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt zondag uitgezonden op RTV Utrecht. De documentaire ‘een drijvend verleden’ vertelt het verhaal van Vreeswijk en de Vreeswijkse scheepvaart in de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

3apr

NIOD gaat rol gemeentelijk apparaat in Tweede Wereldoorlog onderzoeken

Het instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies NIOD start in april een onderzoek naar de rol van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in de periode 1933-1946. Vorig jaar startte het onderzoeksinstituut al een vooronderzoek naar de rol van het Amsterdamse gemeentelijke apparaat in de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

3apr

Guterres: “Ergste wereldcrisis sinds Tweede Wereldoorlog”

De pandemie van Covid-19 is de ergste wereldwijde crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres vandaag gezegd. Guterres is bezorgd dat er in de wereld meer conflicten kunnen ontstaan.

Lees meer

3apr

Klachten over oorlogsmonument Kapelsche Veer: 'Letters die je niet kunt lezen, hebben geen waarde'

“Letters die je niet kunt lezen hebben geen waarde”, stelt Piet Pruijssers van de Heemkundevereniging Sprang-Capelle. Bij de historische vereniging zijn meerdere klachten binnengekomen, over de onleesbaarheid van de plaquettes op het monument Kapelsche Veer. Het in 2018 vernieuwde monument herinnert aan de bloedige veldslag, die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bij het Kapelsche Veer plaatsvond.

Lees meer

3apr

Amerikaanse veteraan James Megellas (103) overleden

Het WWII Airborne Demonstration Team meldt het overlijden van de Amerikaanse veteraan Lieutenant Colonel (b.d.) James “Maggie” Megellas. Hij stierf op 2 april op 103-jarige leeftijd.

Lees meer

3apr

Vandaag tóch een bevrijdingswandeling in Hengelo, een virtuele

Er lag voor vandaag, de dag dat Hengelo 75 jaar geleden werd bevrijd, een mooi plan voor een stadswandeling op tafel. Dat gaat dus niet door. Hoewel, er is tóch een wandeling: een virtuele.

Lees meer

3apr

Terugblikken op Losserse bevrijding: ‘We zagen dat het kanon naar ons huis werd verplaatst’

Ze waren nog jong en vertellen hun oorlogservaringen aan de jongeren van nu. Lossernaren Lammert de Veen (90) en Rinus Olde Riekerink (82) blikken terug in het nieuwe boek Losser weer vrij van de Historische Kring Losser (HKL).

Lees meer

2apr

Start berging Short Stirling uitgesteld

ALMERE - De gemeente Almere werkt samen met de provincie Flevoland, de ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en aannemer Leemans Speciaalwerken toe naar de berging van het wrak van de Short Stirling: een Engelse bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog is neergestort in het Markermeer. De start van de berging was gepland op 30 maart. Op basis van een grondige risicoanalyse door Defensie is in overleg besloten de berging van het vliegtuigwrak uit ...

Lees meer

2apr

Wat de Russen in Rossum deden

Het bospad bestaat nog, maar de schuilhut in de vorm van een takkenbossenhoop is er niet meer. Hier in het bos bij de havezate Het Everloo bij Rossum hielden vier Russische mannen zich maandenlang schuil, van eind 1944 tot aan hun bevrijding op 2 april. Wie waren zij?

Lees meer

2apr

Dood en vrijheid in St. Isidorushoeve

In St. Isidorushoeve slaat, voor wie uit westelijke richting komt, maar één weg linksaf. Niet zo maar een weg, hier liggen dicht op elkaar de brandpunten van oorlog en bevrijding. Alsof ze hier bij elkaar geveegd zijn, wat niet zo is.

Lees meer

2apr

Voor de acht slachtoffers van de explosie tijdens het bevrijdingsfeest in Oldenzaal is geen monument

In de euforie van de bevrijding voltrok zich een drama op de Groote Markt in Oldenzaal: acht jonge inwoners kwamen om het leven bij een ontploffing. Levende getuigen genoeg, maar waar is de tastbare herinnering op straat?

Lees meer

2apr

Enschede bevrijd: ‘Zo’n vreugde hadden de Britten nog nooit gezien’ (met video)

Euforisch en ongekend uitgelaten was de stemming in Enschede, toen de bevrijders op 1 april 1945 door de stad opstoomden richting vliegbasis Twenthe en verder. „De Britten konden er nauwelijks door, ze hadden zo’n intense blijdschap nog niet eerder gezien.”

Lees meer

1apr

Onzekerheid in Enschede tijdens oorlogsjaren: ‘Je ziet overeenkomsten met nu’

Het bijzondere levensverhaal van Leendert Overduin en wat de ‘gewone Enschedeër’ merkte van de oorlog bundelde Willy Berends in een boek. „Wrang om te zien dat er overeenkomsten zijn met deze tijd van coronacrisis.”

Lees meer

1apr

Klaas stuit op unieke beelden bevrijding Enschede:( met video)

Klaas Wendrich nam het spannende verhaal over de bevrijding van Enschede dat zijn vader hem na de oorlog vaak vertelde, altijd met een korreltje zout. Totdat hij vijf jaar geleden via via in het bezit kwam van een amateurfilm met beelden van de Getfertsingel op die gedenkwaardige eerste paasdag in 1945. „Er bleek geen woord van gelogen.”

Lees meer