TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

28sep

Arnhem veteraan John Waddy overleden

Op zondag 27 september is Britse veteraan kolonel John Waddy overleden. Hij was 100 jaar oud en een van de weinigen nog in leven zijnde officieren van de Slag om Arnhem. In 1944 was hij CO van B Compagnie van het 156e Parachute Bataljon.

Lees meer

27sep

Oorlogsmuseum Overloon VLOG #15 Helm op!

Nieuw op Youtube, Oorlogsmuseum Overloon besteed elke week aandacht aan bijzondere objecten & verhalen uit het museum.

Lees meer

Bestel nu jouw boeken

Help TracesOfWar.com door boeken te bestellen via deze link. U betaalt hiervoor niets extra's.

Bestel nu

26sep

Fotoverslag Silent March White Ribbon Mile

In de nacht van 25 op 26 september 1944 trok het restant van de Britse 1e Airborne Divisie zich terug uit de Perimeter in Oosterbeek met Operatie Berlin. De miltairen verzamelden zich bij de Oude Kerk en liepen vandaar langs witte linten naar de oever van de Rijn. Hier werden ze met bootjes opgehaald. Sommigen zwommen de Rijn over.

Lees meer

9sep

Hoe het verhaal van Horsa 166 en het 13de Peloton door de tijd reist

'No Return Flight' vertelt over de speurtocht van auteur Haks Walburgh Schmidt naar de inzittenden van het Horsa-zweefvliegtuig 166 dat op 18 september 1944 bij Arnhem landt. De manschappen die voet op Nederlandse bodem zetten, behoorden tot het Britse 13de Peloton van het 1 Airborne Border Regiment. Een bijna 20 jaar durende speurtocht, die uiteindelijk geleid heeft tot een aangrijpend beeld van de Slag bij Arnhem. In de boeiende verhalen van voor, tijdens en na de strijd staan het menselijke aspect en de persoonlijke beleving van de militairen centraal. Naar aanleiding van de 76-jarige herdenking van de Slag om Arnhem stelden we Haks Walburgh Schmidt via e-mail enkele vragen over zijn boek.

Lees meer

27sep

World War 2 Youtube Serie - Free from the Nazi Occupation - but for how long can it last?

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

26sep

De tijd dringt: speuren naar de identiteit van onbekende WO II-slachtoffers

Met een arsenaal aan speurtechnieken zoekt een eenheid van de Landmacht naar de namen van onbekende slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Het is een race tegen de klok, want de groep nabestaanden die kan helpen wordt met de dag kleiner.

Lees meer

26sep

Hoe de naamlozen van Loenen hun naam terugkrijgen

Bijna 75 jaar lagen ze als onbekende Nederlander begraven op het Nationaal Ereveld in Loenen maar nu heeft hun identificatie een onvermoed resultaat opgeleverd: van de 103 naamloze oorlogsslachtoffers die daar onder een eenvoudige witte steen hebben gelegen, blijkt een kwart van buitenlandse komaf.

Lees meer

26sep

Loopgraven uit Tweede Wereldoorlog ontdekt bij graafwerk in weiland

Bij graafwerkzaamheden in een weiland bij Westerbroek zijn loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt.

Lees meer

26sep

World War 2 Youtube Serie - Resistance is Futile in Nazi Europe - War Against Humanity 018

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

24sep

De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki werden gedropt.

Lees meer

24sep

Vlogs van Oorlogsmuseum Overloon maken de collectie net iets toegankelijker

Na het afgelopen voorjaar wekenlang gesloten te zijn geweest vanwege de coronamaatregelen is Oorlogsmuseum Overloon sinds 1 juni weer geopend voor bezoekers. Gedurende de lockdown hebben de medewerkers van het museum niet stil gezeten. Met medewerker Luuk Weerts als presentator werden op het YouTube-kanaal van het museum verschillende vlogs uitgebracht over objecten en verhalen uit het museum. We stelden Luuk via e-mail hierover enkele vragen.

Lees meer

23sep

Jeugdvriendin Anne Frank legt eerste steen Holocaust Namenmonument

Het moet een labyrint worden van gangen, 250 meter lang en opgebouwd uit tienduizenden unieke stenen: wie straks langs de muren van het Holocaust Namenmonument loopt, ziet de namen van 102.000 omgekomen Joden, Sinti en Roma aan zich voorbijtrekken. Vanmiddag is in Amsterdam de eerste steen gelegd, door een inmiddels 91-jarige jeugdvriendin van Anne Frank.

Lees meer

23sep

World War 2 Youtube Serie - The Man in Monty's Shadow - Claude Auchinleck - WW2 Biography

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

22sep

Fotoverslag Overige Airborneherdenkingen 2020

De Airborneherdenkingen verliepen dit jaar heel anders dan gebruikelijk omdat maar weinig mensen door de Corona-maatregelen in de gelegenheid waren om ze bij te wonen. Voor Tracesofwar een mooie taak om de herdenkingen in het gebied van de Slag om Arnhem zoveel mogelijk vast te leggen. We hebben inmiddels al diverse reportages online gezet. Met dit fotoverslag willen we de beelden doorgeven van enkele kleinere herdenkingen of herdenkingen waar we zelf niet live aanwezig konden zijn, maar achteraf wat foto's hebben gemaakt van de kransen en bloemen.

Lees meer

22sep

Fotoverslag Expositie Cultuur onder Vuur in Slot Loevestein

Bij het nabij Gorinchem gelegen Slot Loevestein denk je algauw aan de ontsnapping van Hugo de Groot in een boekenkist. Deze gebeurtenis vond plaats in 1621 maar spreekt nog altijd sterk tot de verbeelding. De geschiedenis van het in de uiterwaarden van de Waal en de Afgedamde Maas kasteel begint echter al in veertiende eeuw. Pas in 1951 werd de militaire functie opgeheven. Eén van de laatste fasen in de historie is de Tweede Wereldoorlog, toen binnen de kasteelmuren waardevolle archief- en museumstukken werden opgeslagen om ze te beschermen tegen oorlogsgeweld. Hierover gaat de in september 2020 in het kasteel geopende expositie ‘Cultuur onder vuur’.

Lees meer

22sep

Sientje Thalen: 'Als we de oorlog doorkomen, hoef ik geen kinderen' (deel 2)

Verzetsstrijder Sientje Thalen-Dingstee (1917 - 2008) werd in de zomer van 1943 opgepakt toen zij en haar man Toon Thalen (1918 - 2006) op bezoek waren bij een kameraad in Apeldoorn. Sien werd via kamp Westerbork naar de beruchte Duitse gevangenis in Scheveningen gebracht. Haar man had geen idee waar ze was.

Lees meer

22sep

Duitse stelling uit Tweede Wereldoorlog verplaatst

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Afgelopen vrijdag is bij het Baakpad in Hendrik-Ido-Ambacht een Duitse stelling uit de Tweede Wereldoorlog verplaatst om ruimte te maken voor bedrijfskavels. De historisch waardevolle betonnen stellingplaat is 42 meter verplaatst in westelijke richting. Hier blijft de plaat zichtbaar, als stille getuige van de oorlogsgeschiedenis in de Zwijndrechtse Waard.

Lees meer

22sep

Brieven van Johan van Oldenbarneveldt kwamen op Slot Loevestein ongeschonden de oorlog door

POEDEROIJEN - Slot Loevestein diende in de Tweede Wereldoorlog als schuilplaats voor enkele van de meest waardevolle archieven en kunstwerken van Nederland. Brieven van Johan van Oldenbarneveldt, stukken van de VOC en 50.000 boeken van een Tilburgse NSB’er. Het liep met de ‘ondergedoken’ collectie beter af dan wat er was opgeslagen in kasteel Nederhemert.

Lees meer

21sep

Stoffelijke resten gevonden bij berging bommenwerper in Markermeer

Bij de berging van het wrak van de Britse bommenwerper Short Stirling BK716 in het Markermeer zijn stoffelijke resten gevonden. Onderzoek door een speciaal team van de Koninklijke Landmacht moet uitwijzen of het gaat om stoffelijke resten van de zeven bemanningsleden. Hun nabestaanden zijn hierover geïnformeerd door de gemeente Almere.

Lees meer

20sep

Fotoverslag Herdenking Airborne Begraafplaats Oosterbeek 2020

Het jaarlijks hoogtepunt van de herdenkingen van de Slag om Arnhem is de dienst op de begraafplaats in Oosterbeek op de zondagmorgen. Dit jaar waren er als gevolg van alle beperkingen maar enkele genodigden en geen veteranen of publiek aanwezig. Wat opviel was de stilte en de leegte. De dienst verliep volgens het gebruikelijke schema. De Mitchell bommenwerper van de Klu Historische Vlucht maakte enkele fly-by's.

Lees meer

20sep

Oude oorlogsbommen in Münster onschadelijk gemaakt

MÜNSTER (ANP) - In de Duitse stad Münster zijn zondag twee niet-ontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt.

Lees meer

20sep

Fotoverslag Airborne Herdenking Ginkelse Heide 2020

Ook de herdenking op de Ginkelse Heide was dit jaar uitsluitend voor genodigden vanwege de COVID-19 maatregelen. Geen veteranen, geen publiek en geen grote aantallen parachutisten. Dit jaar voor het eerst een Franse vlag, omdat recentelijk bekend is geworden dat ook de Franse para Yves Frantz Hacart aan de Slag om Arnhem heeft deelgenomen. Luitenant Hacart is op 33 jarige leeftijd op de Ginkelse Heide overleden.

Lees meer

19sep

Het sterke geloof van RAF-veteraan John Henry Meller

TracesOfWar-medewerker Wijnand de Gelder recenseerde onlangs het boek ‘The Boy With Only One Shoe’ van RAF-veteraan John Henry Meller (1924). In zijn vroege jeugd is de schrijver op driejarige leeftijd door kokend water ernstig verbrand geraakt met derdegraads brandwonden. Hier beleefde hij naar eigen zeggen een bijna-doodservaring: hij zag een gloeiend licht en een trap tot ver in de wolken. Al klimmende en klimmende zag hij in een poort een soort van engel. Die wilde hem niet in de hemel binnenlaten: You can’t come in – because you only have one shoe!

Lees meer

19sep

Blijven zingen of zwijgen? Utrechtse koren in bezettingstijd

Hoe kwamen de koren de Tweede Wereldoorlog door? Gerard Maassen en Frederiek Eggink hebben daar onderzoek naar gedaan, in het bijzonder naar de oorlogsgeschiedenis van de vier grote koren die destijds het Utrechtse koorleven domineerden, alsmede de koepelorganisaties waarvan zij deel uitmaakten: Toonkunst Utrecht, de Koninklijke Oratorium Vereniging (Kerkgezang), de Utrechtse Oratorium Vereniging en de Koninklijke Utrechtse Mannenzang Vereniging (opgeheven in 1962). De geschiedenissen bleken verrassend divers te zijn. Het onderzoek heeft geleid tot een boek dat in maart 2020 is gepubliceerd. Via e-mail stelden we Gerard Maassen enkele vragen hierover.

Lees meer

19sep

Jaap ontdekte het verzetsverleden van zijn moeder: ‘Ze zette met speld haar leven op het spel’

MIJN DIERBARE | In 2012 ruimde Jaap Mulder (69) uit Arnhem de bezittingen van zijn overleden vader op. Toen zag hij voor het eerst zijn moeders speld die in veel van haar verzetsverhalen een rol speelde.

Lees meer