TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!
Lichtjes op oorlogsgraven Oosterbeek 2024

24dec

Lichtjes op oorlogsgraven Oosterbeek 2024

Al weer heel wat jaren is het in Nederland een mooi gebruik om op kerstavond lichtjes aan te steken op oorlogsgraven. Op de AIrborne begraafplaats in Oosterbeek konden bezoekers zelf enkele kaarsen plaatsen. Een indrukwekkend gezicht. Veel mensen komen hier op af om stil te staan bij de oorlogsslachtoffers van toen en nu.

Lees meer

Fotoreportage Veterans Day op Flanders Field American Cemetery in Waregem

16nov

Fotoreportage Veterans Day op Flanders Field American Cemetery in Waregem

Het Flanders Field American Cemetery is de enige Amerikaanse begraafplaats van de Eerste Wereldoorlog in België (West-Vlaanderen). In totaal vonden 368 soldaten in Waregem hun laatste rustplaats, daarnaast staan nog 43 Amerikaanse soldaten vermeld op de Muur van de Vermisten.



11 november, de datum van de Wapenstilstand, wordt elk jaar door de Amerikaanse president uitgeroepen tot ‘Veterans Day’. Elk jaar is er op die dag een plechtigheid op de begraafplaats. Door het “adopt-a-grave” programma zijn praktisch alle graven op Flanders Field geadopteerd. Op de plechtigheden zijn dan ook veel adoptanten aanwezig, meestal met een bloemenruiker om hun soldaat te eren. De ceremonie wordt jaarlijks verzorgd door diverse groepen Amerikaanse scouts die in België wonen.



Op 11 november 2024 begon de ceremonie met een vlaggenparade door de scouts, gevolgd door de nationale hymnen. De proclamatie van President Joe Biden die 11 november uitriep tot ‘Veterans Day’ werd voorgelezen. Daarna volgden enkele teksten en gedichten waaronder ‘For the fallen’, een gedicht geschreven in 1914 door Laurence Binyon, en ‘In Flanders Fields’, een oorlogsgedicht geschreven tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Canadese militaire arts en dichter John McCrae. Er was telkens een Engelse en Nederlandse versie. De voordrachten werden voor een groot deel door de scouts gedaan, maar ook door Patrick Boone en Damon Joyce.

Na een stiltemoment eindigde de plechtigheid met een bloemenhulde. De scouts legden eerst een witte en rode roos bij de soldaten die sneuvelden op 11 november 1918, duidelijk te herkennen aan het Belgische en Amerikaanse vlaggetje voor de gedenksteen. Bij elke onbekende soldaat werd voor de plechtigheid een witte roos gelegd.

Ook in 2024 werden zij niet vergeten…





































Lees meer

Bol.com

Help TracesOfWar.com door boeken te bestellen via deze link. U betaalt hiervoor niets extra's.

Bestel nu

Fotoreportage Dienst Remembrance Sunday op de begraafplaats in Oosterbeek

10nov

Fotoreportage Dienst Remembrance Sunday op de begraafplaats in Oosterbeek

Op zondag 10 november 2024 werd op de  Airborne begraafplaats in Oosterbeek de jaarlijkse dienst gehouden ter gelegenheid van de Britse Remembrance Sunday. De plechtigheid werd georganiseerd door de Royal British Legion Holland Branch.







Lees meer

Fotoreportage Dodenhulde op begraafplaats Dendermonde

7nov

Fotoreportage Dodenhulde op begraafplaats Dendermonde

Allerheiligen is in België een kerkelijke en officiële feestdag. Op die dag zoeken families hun overleden geliefden op en bezoeken hun graf. In veel dorpen en steden wordt op 1 november ook een plechtigheid en bloemenhulde georganiseerd op militaire begraafplaatsen of ereperken op gemeentelijke begraafplaatsen. Men gaat meestal in optocht naar de begraafplaats, soms is er een toespraak en worden de Last Post en de nationale hymnen opgevoerd. Opdat ze nooit vergeten worden



In Dendermonde werd op 1 november, ter gelegenheid van Allerheiligen, een herdenkingsplechtigheid georganiseerd. De optocht naar de begraafplaats werd begeleid door de Koninklijke Muziekkapel Brandweer Dendermonde. Er werden bloemstukken neergelegd door Eerste Schepen Dirk Abbeloos, hoofdcommissaris van de lokale Politie Patrick Feys en commandant brandweerpost Dendermonde Frank Van Droogenbroeck. De muziekkapel van de brandweer zorgde voor de muzikale omlijsting.

Op de begraafplaats van Dendermonde (Oost-Vlaanderen) liggen 136 graven met gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog (26 niet geïdentificeerd), verder zijn er meer dan 500 graven met oud-strijders uit beide wereldoorlogen. In het midden staat een monument voor de gesneuvelde soldaten uit beide wereldoorlogen, ontworpen door Alfred Courtens. Onder dit monument liggen de stoffelijke resten van 20 gerepatrieerde Dendermondse gesneuvelden.

Zestien Britse gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog rusten in twee ereperken. Tussen deze perken staat een monument voor de omgekomen verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

Fotoreportage Inhuldiging Vredesmonument te Lede

7nov

Fotoreportage Inhuldiging Vredesmonument te Lede

Op 2 november 2024 werd een Vredesmonument onthuld in Lede (Oost-Vlaanderen). Na een inleidend woordje door burgemeester Mevrouw Geertrui Van De Velde volgde een toespraak door de Heer Johan De Ryck, voorzitter Nationale Strijdersbond (NSB) afdeling Wanzele-Lede, en de Heer Leon De Turck, Nationaal Voorzitter van de Koninklijke Nationale Strijdersbond van Belgie. Mevrouw Van De Velde kreeg vanwege de NSB een medaille als deelnemende gemeente. De plechtigheid werd afgesloten met een bloemenhulde.


Lees meer

Fotoreportage 80 jaar Bevrijding IJzendijke dag 2, herdenking boerderij de Dobbelaere

26okt

Fotoreportage 80 jaar Bevrijding IJzendijke dag 2, herdenking boerderij de Dobbelaere

In IJzendijke werd op zondag 21 oktober stilgestaan bij een van de grootste explosies tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 20 oktober 1944 vielen bij een zware ontploffing op de boerderij van de familie De Dobbelaere aan de Isabellaweg 41 doden en 43 gewonden. De lichaamsdelen van slachtoffers werden tweeëneenhalve kilometer verderop in het dorp gevonden. Wat er exact op die 20e oktober op de boerderij is gebeurd, is tot op de dag van vandaag onduidelijk.

De herdenking werd bijgewoond door nabestaanden, een grote vertegenwoordiging van de Royal Engineers uit Groot Brittannië, de burgemeesters van Sluis en Terneuzen en door Commissaris van de koning Hugo de Jonge.

Lees meer

Fotoreportage 80 jaar Bevrijding IJzendijke dag 1

24okt

Fotoreportage 80 jaar Bevrijding IJzendijke dag 1

In het weekend van 19 en 20 oktober 2024 werd in IJzendijke de 80e verjaardag van de bevrijding herdacht en gevierd. Op zaterdag was er een herdenking op het 17 oktoberplein. De RK kerk was tijdelijk een grote expositieruimte. Ook diverse locaties in het dorp waren static shows van voertuigen. 's Middags maakten voertuigen een rit door de omgeving.



Lees meer

Fotoreportage tijdelijke expositie 'Dijkbrand totale paniek' Beneden-Leeuwen

9okt

Fotoreportage tijdelijke expositie 'Dijkbrand totale paniek' Beneden-Leeuwen

Afgelopen weekend was het 80 jaar geleden dat in het Gelderse Beneden- en Boven Leeuwen de grote dijkbrand plaatsvond. Op zaterdag 5 oktober werd er in het museum Tweestromenland een expositie geopend met als titel Dijkbrand totale paniek

















De informatie op de stichtingswebsite wordt ook vernieuwd met aandacht voor de dijkbrand route. Deze route van ongeveer 2,5 km voert geheel langs de dijk en start ter hoogte van de Oosterpas waar het eerste huis stond wat in brand werd gezet (Dijk 436, gezusters Mooren) tot aan de Tesstraat in Boven Leeuwen waar het huis van Has en Fried van Elk stond.
De tentoonstelling en de nieuwe borden langs de dijk bieden de combinatie van een indrukwekkende wandeling met inhoudelijke verdieping in het museum.

Lees meer

Herdenking voor het 7e Bataljon van het Hampshire Regiment

4okt

Herdenking voor het 7e Bataljon van het Hampshire Regiment

Nadat de Slag om Arnhem op september 1944 verloren was, ging de strijd ten zuiden van de Rijn, op 'The Island',  volop door. Er zijn diverse monumenten voor de Britse en Amerikaanse eenheden die hierbij grote verliezen leden. Op 4 oktober 2024 was de herdenking voor het 7e bataljon van het Hampshire Regiment.


Lees meer

Fotoreportage asbijzettingen Arnhem veteranen

2okt

Fotoreportage asbijzettingen Arnhem veteranen

Op de begraafplaats van het Gemenebest in Oosterbeek, ook wel de Airborne begraafplaats genoemd, kunnen veteranen van de Slag om Arnhem na hun overlijden hun as laten bijzetten. Op vrijdag 20 september 2024 waren er plechtige ceremonies waarin de as van Bill Williams van het 3e bataljon van het Parachute Regiment en van Joe Mawdsley van het 1 Border Regiment werd bijgezet.

Bill Williams
 




Bill Williams in 2019

Lees meer

Fotoreportage herdenking monument Glider pilots Wolfheze

1okt

Fotoreportage herdenking monument Glider pilots Wolfheze

Ongeveer de helft van de militairen van de Britse 1st Airborne DIvision die in de Slag om Arnhem vochten, waren para's. De overige mannen kwamen per zweefvliegtuig. Deze zweefvliegtuigen werden bestuurd door Glider Pilots. DIt waren goed getrainde militairen die na de landing meevochten, o.a. bij het verdedigen van de perimeter in Oosterbeek. De Glider Pilots van de Slag om Arnhem hebben zware verliezen geleden. Het was daarom goed dat er in 2019 bij het Glider Landmark te Wolfheze een monument voor hun regiment werd onthuld. Op vrijdag 20 september 2024 werd hier een herdenking gehouden.

Naast officiële genodigden en nabestaanden van van Glider Pilots, was Arnhem veteraan Geoff Roberts van het 7th Battalion KOSB bij de plechtigheid aanwezig. Van de zes veteranen van de Slag om Arnhem die nog in leven zijn, was hi de enige die dit jaar naar de herdenkingen kon komen.

Lees meer

Fotoreportage herdenking commando's bij het graf van August Bakhuis-Roozeboom

1okt

Fotoreportage herdenking commando's bij het graf van August Bakhuis-Roozeboom

Elk jaar houden Nederlandse commando's een korte herdenking bij het graf van August Bakhuis-Roozeboom op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek. Commando Bakhuis Roozeboom van No. 2 (Dutch) Troop was een van de twaalf  Nederlandse commando's die tijdens de Slag om Arnhem waren toegevoegd aan de Britse 1st Airborne Division. Op 19 september 1944 kwam Bakhuis-Roozeboom om het leven toen de Jeep waarin hij zat onder vuur werd genomen bij het station Oosterbeek Laag.

Lees meer

Fotoreportage onthulling plaquette Albert Willingham

25sep

Fotoreportage onthulling plaquette Albert Willingham

Op 20 september 2024 is bij het huis aan Annastraat 2 in Oosterbeek een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan soldaat Albert Willingham. Op 20 en 21 september 1944 was in dit huis het hoofdkwartier van het 10e bataljon van het Parachute Regiment dat dit deel van de Oosterbeekse perimeter verdedigde. In de kelder schuilden burgers en militairen. Toen een Duitse militair een handgranaat in de kelder gooide, heeft soldaat Albert Willingham de burgers beschermd door hen af te schermen door voor de handgranaat te gaan staan. Albert kwam hierbij om en is kort daarna begraven in de tuin van dit huis, Na de oorlog is hij herbegraven op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek.

Lees meer

Fotoreportage Airborne herdenking Air Despatch monument Oosterbeek

25sep

Fotoreportage Airborne herdenking Air Despatch monument Oosterbeek

Op zondagmiddag 22 september werd bij het Air Despatch Monument in Oosterbeek de jaarlijkse herdenking gehouden. Tijdens Slag om Arnhem waren de Air Despatchers de mannen die tijdens de bevoorradingsvluchten de ladingen uit de transportvliegtuigen moesten duwen. Dit was gevaarlijk werk. Veel Air Despatchers zijn hierbij omgekomen.

Lees meer

Fotoreportage Airborne Memorial Service Oosterbeek

22sep

Fotoreportage Airborne Memorial Service Oosterbeek

Op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek werd vanmorgen de Airborne Memorial Service gehouden. Het was heel druk vanwege de 80-jarige herdenking, het mooie weer en het koninklijke bezoek van Her Royal Highness The Princess Royal uit Engeland. 

Lees meer

Fotoreportage Airborne Luchtlanding en Herdenking

21sep

Fotoreportage Airborne Luchtlanding en Herdenking

Op zaterdag 21 september 2024 werd op de Ginkelse Heide bij Ede onder prachtige weersomstandigheden de Airborne luchtlanding en herdenking gehouden. Vanwege het 80-jarige jubileum was koning Willem Alexander hierbij uitgenodigd. Verder was er er een groep veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. Naast de 'mass drops' sprongen Parachute Group Holland uit een originele Dakota en waren er displays van de Nederlandse Spitfire en de Britse Avro Lancaster.

Lees meer

Fotoreportage onthulling plaquette 2 Airborne soldaten van het 11e Bataljon van het Parachute Regime

19sep

Fotoreportage onthulling plaquette 2 Airborne soldaten van het 11e Bataljon van het Parachute Regime

Op donderdagmiddag 19 september 2024 was de onthulling van een plaquette voor George A. Bowers en Robert W. Thompson,  Airborne soldaten van het 11e Bataljon van het Parachute Regiment. Beiden waren overleden en werden in de oorlog door burgers begraven in een veldgraf in wat nu de speeltuin De Calluna is. Na de oorlog zijn George Bowers en Robert Thompson herbegraven op de Airborne War Cemetery in Oosterbeek, graven 28.C.9. en 28.C.10. Familieleden van Thompson woonden de ceremonie bij. Later in de middag hebben de nabestaanden bloemen gelegd bij de graven in Oosterbeek.

Lees meer

Fotoreportage Twee begrafenissen op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek

18sep

Fotoreportage Twee begrafenissen op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek

Op woensdag 18 september 2024 zijn op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek twee militairen begraven die vochten tijdens de Slag om Arnhem: Private Moon en Luitenant Anderson. Twee Britse militairen werden 80 jaar na vermissing met militaire eer begraven in Oosterbeek.



Soldaat Henry Moon werd in 1922 geboren in Speeton, een dorp aan zee in North Yorkshire. Hij was vrijgezel en leerling-timmerman van beroep. Hij diende sinds 1942 in het Yorkshire Regiment, ook bekend als de Green Howards. Hij vertrok vanuit Noord-Afrika met het 7e Bataljon Green Howards en nam deel aan de invasie van Sicilië in 1943. Henry Moon raakte gewond, maar keerde twee maanden later terug naar zijn bataljon. In november 1943 was hij terug in Engeland, waar de voorbereidingen voor D-Day begonnen; de geallieerde landingen in Normandië. Henry Moon landde op 6 juni 1944 op Gold Beach en vocht met zijn bataljon zich een weg door Frankrijk en België. Op 17 september 1944 staken ze de Nederlandse grens over als onderdeel van het grondoffensief (Garden) dat de Amerikaanse, Britse en Poolse luchtlandingstroepen moest aflossen. Eind september 1944 had het 7e bataljon posities ingenomen ten noorden van Bemmel, in het bruggenhoofd van Nijmegen. Henry Moon sneuvelde op 1 oktober 1944 tijdens een Duitse mortieraanval. Hij werd als vermist opgegeven. Zijn veldgraf werd gevonden tijdens wegverbredingswerkzaamheden langs de snelweg A15. Henry werd geïdentificeerd via het DNA van zijn neef David. Hij is begraven door een detachement van The Yorkshire Regiment.

Lees meer

Fotoreportage Airborne herdenking Oosterbeek

17sep

Fotoreportage Airborne herdenking Oosterbeek

Op 17 september 's morgens was de jaarlijkse herdenking bij het monument de Naald in Oosterbeek. Het is precies 80 jaar geleden dat de eerste Airborne militairen op Nederlands grondgebied landden voor operatie Market Garden. Vanwege het jubileumjaar zijn er meer evenementen en worden er aanmerkelijk meer bezoekers verwacht.

Lees meer

Fotoreportage Airborne herdenking Heelsum 17 september 2024

17sep

Fotoreportage Airborne herdenking Heelsum 17 september 2024

Aan het begin van de avond op 17 september wordt de jaarlijkse Airborne herdenking in Heelsum gehouden bij het monument met het 6-ponder anti-tankkanon. 


Lees meer

Fotoreportage Herdenking Slachtoffers Japanse Zeetransporten

15sep

Fotoreportage Herdenking Slachtoffers Japanse Zeetransporten

Op zondag 15 september werd bij het monument op Bronbeek de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van de Japanse Zeetransporten gehouden. De sprekers waren vice-admiraal b.d. Ben Bekkering (voorzitter Karel Doormanfonds) en Sabrina van den Berg (nabestaande).


Lees meer

Fotoreportage bevrijdingsfeesten in Herzele

14sep

Fotoreportage bevrijdingsfeesten in Herzele

Op 8 september 2024 herdacht Herzele zijn bevrijding. De herdenking werd georganiseerd door de gemeente in samenwerking met de plaatselijke oud-strijdersbonden en de Heemkundige Kring (De Hellebaard).



De vaandeldragers en aanwezigen gingen in optocht van het Schepenhuis naar het monument aan de kerk van Herzele. De optocht werd geopend door enkele militaire voertuigen en door de doedelzak- en drumband ‘The Silver Thistle Pipes’.

Lees meer

Fotoreportage adoptieceremonie Flanders Field American Cemetery

14sep

Fotoreportage adoptieceremonie Flanders Field American Cemetery

Het Flanders Field American Cemetery is de enige Amerikaanse begraafplaats van de Eerste Wereldoorlog in België. In totaal vonden 368 soldaten in Waregem hun laatste rustplaats, daarnaast staan nog 43 Amerikaanse soldaten vermeld op de Muur van de Vermisten.



In 2014 begon de begraafplaats met het ‘Adopt a Grave’ programma. Iedereen die dat wilde kon een van de 368 graven op de begraafplaats of een van de 43 namen op de muur der vermisten ‘adopteren’.

Lees meer