In het teken van de viering van de bevrijding werd op zaterdag 19 april 2025 een rit gehouden met historische legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. De tocht begon aan de Turfhaven in Doesburg en deed vervolgens alle zeven dorpen van de gemeente Rheden aan. Het eindpunt was in Rheden.
Op 17 april 2025 was het 80 jaar geleden dat Ede werd bevrijd. Gemeente Ede, de Vereniging Oud Ede, het Veteranen Ontmoetingscentrum en het Platform Militaire Historie Ede hadden een bevrijdingsprogramma samengesteld om zo samen aandacht te besteden aan deze gebeurtenis.
Op 16 april 1945 werd Lunteren bevrijd. Nu 80 jaar later zijn er vier dagen uitgetrokken om hier uitgebreid bij stil te staan en om dit te vieren. Aan de Goorsteeg is een Base Camp ingericht met vele voertuigen en reenactors. Deze fotoreportage is gemaakt op 16 april. Aan het begin van de avond trokken de historische voertuigen via de Dorpsstraat naar de Oude Kerk. Bij het bevrijdingsmonument werd een herdenking gehouden. Aansluitend reden de voertuigen weer naar het Base Camp.
Op zondag 13 april 2025 is voor de eerste keer een officiële herdenking van de bevrijding van Arnhem gehouden. Op die dag was het 80 jaar geleden dat Arnhem in geallieerde handen kwam met Operatie Anger. Deze gebeurtenis is altijd op de achtergrond geweest, omdat Arnhem na de mislukte operatie Market Garden geëvacueerd was. Er waren toen geen burgers meer die de bevrijders welkom konden heten, maar er vielen wel militaire slachtoffers.
Onder de naam Forgotten Liberation Arnhem 1945 werd een mooie herdenking gehouden in het stadhuis van Arnhem. Hierbij waren de Canadese ambassadeur en de Britse vice-ambassadeur onder de aanwezige genodigden.
In het weekend van 10 tot 13 april 2025 wordt in Wilp herdacht dat het dorp 80 jaar geleden is bevrijd tijdens Operation Cannonshot, de oversteek van de IJssel en daarna de verdere bevrijding van West Nederland. In en om Wilp waren veel activiteiten. Er is een vector van de Liberation Route onthuld, er is een tentoonstelling in de kerk, de tijdelijke graven zijn opnieuw met kruizen gemarkeerd. Heel veel reenactors hebben hun kampen opgeslagen en spelen de gevechten na.
De gevechten zaterdagmorgen:
DOOR: PATRICK SCHELLEN – Zaterdag 5 april opende in het Cobra Museum de tentoonstelling ‘Amstelveen 80 jaar bevrijd’. De tijdelijke tentoonstelling (tot en met 4 mei 2025) laat in vogelvlucht zien hoe Amstelveen (toen: Nieuwer-Amstel) door de oorlogsjaren is gekomen. Er is aandacht voor de militaire betrokkenheid, bezetting en onderdrukking, de Jodenvervolging, collaboratie en verzet, bevrijding en hoe de plaatselijke herdenkingscultuur tot stand is gekomen middels diverse monumenten. Speciale aandacht is er voor Jetty Paërl, ook bekend als Jetje van Radio Oranje.
Op 4 april 2025 was het exact 80 jaar geleden dat Almelo is bevrijd. Daar werd op grootste wijze aandacht aan gegeven. Het Schelfhorstpak was omgedoopt tot Liberty Camp. Hier stonden vele militaire voertuigen opgesteld. Om 11:00 werd het kamp door de burgemeester officieel geopend en konden schoolklassen kennis maken met de militaire geschiedenis. Om 12:00 uur was er een korte herdenking bij de Vriezebrug. Bij de bevrijding van Almelo zijn hier twee Canadese militairen gesneuveld.
Tentoonstelling ‘Naam Onbekend:
Op donderdag 3 april is in museum Bronbeek te Arnhem de tentoonstelling over de Japanse Hellships geopend. De tentoonstelling was eerder te zien in Den Haag, Roermond en Den Helder. Gerdi Verbeet verzorgde de opening in bijzijn van twee overlevenden van de transporten met de hellships, waaronder de 102 jaar oude Bronbeek bewoner Maurits Baal.
De expositie is een initiatief van de Stichting Herdenking Slachtoffers Japanse Zeetransporten en is vanaf 4 april ivoor het publiek te bezichtigen.
Op 31 maart 2025 was het 80 jaar geleden dat Eibergen werd bevrijd. 's Middags zijn er vijf namen toegevoegd op het plaatselijke monument met namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Eibergen. Twee van hen zijn de Engelse militairen van de Grenadier Quards: sergeant Francis Whittle (1922-1945) en soldaat Frank Page (1924 1945) die bij de bevrijding van Eibergen zijn omgekomen. De anderen zijn Marinus Verkerk, Hans Heinz Heller en Leon Krysztofiak.
Op 20 maart 1945 werden zestien Edese verzetsmensen door de Duitse bezetter gefusilleerd. Tien van hen stierven in Amersfoort en zes vonden de dood in Loosdrecht. Deze mannen hadden meegewerkt aan een nachtelijke wapendropping voor het verzet op het terrein ‘De Keuenklep’ tussen Ede en Lunteren.
Op 13 maart 1945 kwam koningin Wilhelmina bij Eede in Zeeuws-Vlaanderen het reeds bevrijde deel van Nederland binnen. Op donderdag 13 maart 2025 werd hier tijdens een herdenking bij stilgestaan. Op zaterdag 15 maart werd de aankomst van koningin Wilhelmina op de historische plek nagespeeld. Ze stapte daarbij over de grens die met een meelstreep gemarkeerd was. Toenmalig commissaris van de koningin Quarles van Ufford werd nu nagespeeld door de huidige commissaris van de Koning Hugo de Jonge.
Nadat de grens was gepasseerd werden bij de monumenten in Eede toespraken gehouden door burgemeester Marga Vermue van de gemeente Sluis en door commissaris van de Koning Hugo de Jonge.
Op donderdag 13 maart 2025 was het exact 80 jaar geleden dat koningin Wilhelmina bij Eede in Zeeuws-Vlaanderen de grens overstak om landgenoten te ontmoeten in het deels bevrijde Nederland. Ze had Eede uitgekozen omdat in West Zeeuws-Vlaanderen de verwoestingen door het oorlogsgeweld heel erg groot waren. Ze kwam om de mensen een hart onder de riem te steken. Voor de gelegenheid werd de grens gemarkeerd met een streep van varkensmeel.
80 jaar later was er een mooie herdenking bij het monument de Nederlandse Maagd in Eede. Aansluitend werd een tijdelijke expositie in de RK kerk geopend. Ronald de Croock, voorzitter van de dorpsraad van Eede, kreeg een koninklijke onderscheiding uitgereikt voor zijn inzet o.a. voor deze evenementen.
Op 5 mei 2025 wordt in Nederland de 80e verjaardag van de bevrijding gevierd. Vanwege het jubileumjaar zijn er dit jaar extra veel evenementen om hier bij stil te staan. Plaatselijke oorlogsmusea maken van de gelegenheid gebruik om dit aspect van de streekhistorie extra te belichten.
Op zaterdag 8 maart bezochten we Museum Vaassen Historie. Hier een impressie:
Vanaf zaterdag 22 februari is in Airborne at the Bridge een tentoonstelling te zien over Operatie Anger, de bevrijding van Arnhem. Op vrijdag 21 februari was de officiële opening voor genodigden en pers.
Op zaterdag 15 februari 2025 vond op War Cemetry Milsbeek een bijzondere herdenking plaats. De herdenking was namelijk tevens de start van het project Faces of Milsbeek - stones with names, names with faces, faces with stories-.
In februari 2025 is het 80 jaar geleden dat Gennep is bevrijd door de Schotse 51e Highland Division als laatste stad van Limburg. Op zaterdag 15 februari 2025 zijn op locatie Vrijheidsplein/Highlanderbridge (voorheen Niersbrug) de soldaten die vochten voor de bevrijding van Gennep herdacht.
Al weer heel wat jaren is het in Nederland een mooi gebruik om op kerstavond lichtjes aan te steken op oorlogsgraven. Op de AIrborne begraafplaats in Oosterbeek konden bezoekers zelf enkele kaarsen plaatsen. Een indrukwekkend gezicht. Veel mensen komen hier op af om stil te staan bij de oorlogsslachtoffers van toen en nu.
Het Flanders Field American Cemetery is de enige Amerikaanse begraafplaats van de Eerste Wereldoorlog in België (West-Vlaanderen). In totaal vonden 368 soldaten in Waregem hun laatste rustplaats, daarnaast staan nog 43 Amerikaanse soldaten vermeld op de Muur van de Vermisten.
11 november, de datum van de Wapenstilstand, wordt elk jaar door de Amerikaanse president uitgeroepen tot ‘Veterans Day’. Elk jaar is er op die dag een plechtigheid op de begraafplaats. Door het “adopt-a-grave” programma zijn praktisch alle graven op Flanders Field geadopteerd. Op de plechtigheden zijn dan ook veel adoptanten aanwezig, meestal met een bloemenruiker om hun soldaat te eren. De ceremonie wordt jaarlijks verzorgd door diverse groepen Amerikaanse scouts die in België wonen.
Op 11 november 2024 begon de ceremonie met een vlaggenparade door de scouts, gevolgd door de nationale hymnen. De proclamatie van President Joe Biden die 11 november uitriep tot ‘Veterans Day’ werd voorgelezen. Daarna volgden enkele teksten en gedichten waaronder ‘For the fallen’, een gedicht geschreven in 1914 door Laurence Binyon, en ‘In Flanders Fields’, een oorlogsgedicht geschreven tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Canadese militaire arts en dichter John McCrae. Er was telkens een Engelse en Nederlandse versie. De voordrachten werden voor een groot deel door de scouts gedaan, maar ook door Patrick Boone en Damon Joyce.
Na een stiltemoment eindigde de plechtigheid met een bloemenhulde. De scouts legden eerst een witte en rode roos bij de soldaten die sneuvelden op 11 november 1918, duidelijk te herkennen aan het Belgische en Amerikaanse vlaggetje voor de gedenksteen. Bij elke onbekende soldaat werd voor de plechtigheid een witte roos gelegd.
Ook in 2024 werden zij niet vergeten…
Op zondag 10 november 2024 werd op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek de jaarlijkse dienst gehouden ter gelegenheid van de Britse Remembrance Sunday. De plechtigheid werd georganiseerd door de Royal British Legion Holland Branch.
Allerheiligen is in België een kerkelijke en officiële feestdag. Op die dag zoeken families hun overleden geliefden op en bezoeken hun graf. In veel dorpen en steden wordt op 1 november ook een plechtigheid en bloemenhulde georganiseerd op militaire begraafplaatsen of ereperken op gemeentelijke begraafplaatsen. Men gaat meestal in optocht naar de begraafplaats, soms is er een toespraak en worden de Last Post en de nationale hymnen opgevoerd. Opdat ze nooit vergeten worden
In Dendermonde werd op 1 november, ter gelegenheid van Allerheiligen, een herdenkingsplechtigheid georganiseerd. De optocht naar de begraafplaats werd begeleid door de Koninklijke Muziekkapel Brandweer Dendermonde. Er werden bloemstukken neergelegd door Eerste Schepen Dirk Abbeloos, hoofdcommissaris van de lokale Politie Patrick Feys en commandant brandweerpost Dendermonde Frank Van Droogenbroeck. De muziekkapel van de brandweer zorgde voor de muzikale omlijsting.
Op de begraafplaats van Dendermonde (Oost-Vlaanderen) liggen 136 graven met gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog (26 niet geïdentificeerd), verder zijn er meer dan 500 graven met oud-strijders uit beide wereldoorlogen. In het midden staat een monument voor de gesneuvelde soldaten uit beide wereldoorlogen, ontworpen door Alfred Courtens. Onder dit monument liggen de stoffelijke resten van 20 gerepatrieerde Dendermondse gesneuvelden.
Zestien Britse gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog rusten in twee ereperken. Tussen deze perken staat een monument voor de omgekomen verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog.
Op 2 november 2024 werd een Vredesmonument onthuld in Lede (Oost-Vlaanderen). Na een inleidend woordje door burgemeester Mevrouw Geertrui Van De Velde volgde een toespraak door de Heer Johan De Ryck, voorzitter Nationale Strijdersbond (NSB) afdeling Wanzele-Lede, en de Heer Leon De Turck, Nationaal Voorzitter van de Koninklijke Nationale Strijdersbond van Belgie. Mevrouw Van De Velde kreeg vanwege de NSB een medaille als deelnemende gemeente. De plechtigheid werd afgesloten met een bloemenhulde.
In IJzendijke werd op zondag 21 oktober stilgestaan bij een van de grootste explosies tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 20 oktober 1944 vielen bij een zware ontploffing op de boerderij van de familie De Dobbelaere aan de Isabellaweg 41 doden en 43 gewonden. De lichaamsdelen van slachtoffers werden tweeëneenhalve kilometer verderop in het dorp gevonden. Wat er exact op die 20e oktober op de boerderij is gebeurd, is tot op de dag van vandaag onduidelijk.
De herdenking werd bijgewoond door nabestaanden, een grote vertegenwoordiging van de Royal Engineers uit Groot Brittannië, de burgemeesters van Sluis en Terneuzen en door Commissaris van de koning Hugo de Jonge.