TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Artikelen

Arpad-linie
  • Artikel door Kaj Metz
  • Geplaatst op 24 oktober 2014

Arpad-linie

"Het staat buiten kijf dat verdediging alleen maar de beslissing uitstelt, zelfs in het beste scenario. Overwinning - in andere woorden: onze wil aan de vijand opleggen – is alleen mogelijk door aan te vallen. Zelfs dan is het een eeuwenoude traditie dat de verdediger fortificaties opzet. Als hij verliest, is dat niet vanwege de constructie van zijn fortificaties. Hij is in die defensieve positie geraakt omdat hij zich zwak meent. Zonder de fortificaties van de verdediger is de taak van de agressor alleen maar makkelijker. We kunnen alleen de stem van de overwinnaar na een beëindigde slag horen en niemand zal met het volgende probleem worstelen: hoeveel inspanningen waren voor hem nodig om deze overwinning te behalen?"

Festungsfront Oder-Warthe-Bogen
  • Artikel door Kaj Metz
  • Geplaatst op 31 december 2013

Festungsfront Oder-Warthe-Bogen

De Festungsfront Oder-Warthe-Bogen (in de volksmond Ostwall genoemd) was nazi-Duitslands meest geavanceerde gefortificeerde verdedigingslinie in Europa. De verdedigingslinie lag op een afstand van ongeveer 120 kilometer ten oosten van Berlijn en werd tussen 1934 en 1938 gebouwd. De Festungsfront Oder-Warthe-Bogen werd in 1944 uitgebreid, in een poging om de opmars van het Rode Leger een halt toe te roepen. De linie bestond uit ongeveer 106 werken, waarvan de meeste verbonden waren door middel van een ondergronds tunnelstelsel, en liep tussen Nietkowice aan de rivier de Oder in het zuiden en Brzozowiec aan de rivier de Warthe (Pools: Warta) in het noorden. De totale lengte van de ondergrondse gangen wordt geschat op tussen 32 en 35 kilometer. De Festungsfront Oder-Warthe-Bogen zag hevige strijd eind januari en begin februari 1945. Tegenwoordig zijn (ondergrondse) delen van de verdedigingslinie te bezoeken als toeristische attractie.

KW-linie
  • Artikel door Gerd Van der Auwera
  • Geplaatst op 14 januari 2005

KW-linie

België rekende in zijn defensie sterk op de beschermende kracht van het Albertkanaal. Toen op 10 mei 1940 de Duitse troepen België binnentrokken, was het van groot belang dat de geallieerde troepen voldoende tijd kregen om naar het Albertkanaal op te rukken om samen met de Belgische troepen de Wehrmacht tegen te houden. Dit bleek gauw ijdele hoop. Ondanks de vele verdedigingswerken, geschutsopstellingen en het onneembaar geachte fort Eben-Emael werd de linie bij het Albertkanaal in twee dagen opgerold. De Belgische troepen trokken zich terug achter de KW-linie, de "ijzeren muur" tussen Koningshooikt en Waver.

Maisy Battery
  • Artikel door Peter Kimenai
  • Geplaatst op 1 augustus 2015

Maisy Battery

Hoe een onbekende Duitse artilleriebatterij tot drie dagen na D-Day Omaha Beach kon beschieten.

Molotovlinie
  • Artikel door Kaj Metz
  • Geplaatst op 7 december 2011

Molotovlinie

In de vroege uren van 24 augustus 1939 werd het Molotov-Ribbentroppact te Moskou ondertekend door de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joachim von Ribbentrop en de Sovjetminister van Buitenlandse Zaken Vyacheslav M. Molotov. In dit pact werd afgesproken dat beide partijen elkaar niet zouden aanvallen, ook niet wanneer één van beide aangevallen zou worden door een derde land. In het geheim werden echter ook afspraken gemaakt over de opdeling van Polen tussen de beide partijen na een toekomstige 'territoriale en politieke herschikking'.

OKH Barthold-2 (B-2) Stellung
  • Artikel door Kaj Metz
  • Geplaatst op 24 augustus 2013

OKH Barthold-2 (B-2) Stellung

De OKH B-2 Stellung was een Duitse verdedigingslinie die in 1944 werd aangelegd om het belangrijke industriegebied van Katowitz/Katowice in het zuiden van het huidige Polen te beschermen tegen het oprukkende Rode Leger. De B-2 was onderdeel van een serie verdedigingslinies bestaande uit veldversterkingen die door geheel Polen liepen. De OKH B-2 Stellung zag strijd begin januari 1945, maar was binnen een aantal dagen volledig doorbroken door het Rode Leger.

OKH Stellung A2
  • Artikel door Kaj Metz
  • Geplaatst op 4 juni 2016

OKH Stellung A2

De OKH Stellung A-2 Merkur was een Duitse verdedigingslinie, die in 1944 werd aangelegd om de transportroute Kraków-Slomniki-Miechow-Kielce te beschermen tegen het oprukkende Rode Leger.