TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Inleiding

    Ten tijde van de Japanse inval in Nederlands-Indië, werd het economisch belangrijke olie-eiland Tarakan verdedigd door het Garnizoen Tarakan, formeel Troepencommando Tarakan geheten. Deze eenheid had het formaat van een bataljon en stond onder bevel van Luitenant-kolonel Simon de Waal. Ten tijde van de Japanse inval op Tarakan en de daarop volgende slag om Tarakan moest dit troepencommando het opnemen tegen een overmacht aan Japanse troepen. Het kan dan ook geen verrassing zijn dat al op de tweede dag de KNIL eenheid gedwongen werd de strijd te staken.

    Geschiedenis

    De basis van het Troepencommando Tarakan werd gevormd door het VIIe Bataljon Infanterie KNIL. Dit was één van de drie KNIL eenheden waaraan tot dan toe de Militaire Willemsorde 4e Klasse was toegekend. Aanvankelijk bestond deze eenheid qua sterkte slechts uit een compagnie of twee. Ten tijde van de Japanse inval was de eenheid echter uitgegroeid tot het formaat van een volwaardig infanteriebataljon, versterkt met artillerie en genie.

    Tijdens de Japanse inval op 11 januari 1942 werd het bevel over de eenheid gevoerd door Luitenant-kolonel Simon de Waal. Voor de verdediging had hij de beschikking over het VIIe Bataljon Infanterie KNIL bestaande uit drie fuselier (tirailleur)compagnieën, elk van 177 man met achttien lichte mitrailleurs, een mitrailleurcompagnie met 18 tot 24 watergekoelde mitrailleurs (Vickers) en 6 mortieren van 8 cm, 7 overvalwagens (een van mitrailleur voorziene pantserauto) met 80 man Artillerie in de vorm van de 3e Compagnie Kust- en Luchtdoelartillerie) bestaand uit een kustbatterij van 4 stukken 7,5 cm lang 55, twee kustbatterijen van elk 3 stukken 7,5 cm lang 40, een kustbatterij van 4 stukken 12 cm lang 40, een batterij van 3 stukken 7,5 cm veld, een batterij van 2 stukken 7 lang 14 en Luchtdoelartillerie in de vorm van twee secties van 2 stukken 40 mm, twee secties van 2 stukken 20 mm en enkele secties 12,7 mm luchtdoelmitrailleurs (10 a 12 stuks). Dit was nog aangevuld met een sectie Genie (vernielingsspecialisten) van 30 man en circa 40 man gemilitariseerde BPM-employés. Tevens had men de beschikking over een aantal patrouilleboten die door KNIL personeel waren bemand.


    75 mm kustgeschut op Tarakan, 1942 Bron: NIMH 2158_037834

    Ter ondersteuning had het troepencommando de beschikking over een aantal Martin B-10 bommenwerpers van de Ie Vliegtuiggroep ML-KNIL en Brewster Buffalo jagers van de Ve Vliegtuiggroep ML-KNIL en de mijnenlegger Hr. Ms. Prins van Oranje (1932), de patrouilleboten Hr. Ms. P 1 (1939), Hr. Ms. Van Masdijn (1941) en Dornier Do 24K vliegboten (Groep Vliegtuigen 7, later Groep Vliegtuigen 4) van de Koninklijke Marine en het loodslichtschip Hr. Ms. Tarakan voormalig van de Gouverementsmarine. Tijdens de Japanse inval waren de ML-KNIL vliegtuigen echter alweer naar Borneo teruggetrokken.

    Definitielijst

    artillerie
    Verzamelnaam voor krijgswerktuigen waarmee men projectielen afschiet. De moderne term artillerie duidt in het algemeen geschut aan, waarvan de schootsafstanden en kalibers boven bepaalde grenzen vallen. Met artillerie duidt men ook een legeronderdeel aan dat zich voornamelijk van geschut bedient.
    fuselier
    In WO II in België en Nederland de benaming voor een infanterist bewapend met een geweer. De soldaten van het Nederlandse garderegiment 'Prinses Irene' worden nog met fuselier betiteld.
    KNIL
    Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger (1830-1950) Benaming van het Nederlandse leger in Indonesië.
    mitrailleur
    Machinegeweer, een automatisch, zwaar snelvuurwapen.
    sectie
    Een sectie is van oudsher een van de kleinste eenheden in het leger. In de Franse tijd vormden twee secties samen een peloton. In de periode voor de Tweede Wereldoorlog was binnen het Nederlandse leger een sectie het equivalent van wat men naoorlogs peloton is gaan noemen.

    Bevelstructuur en organisatie

     Troepencommando Tarakan
    Tarakan, Oost-Borneo
     Bevelhebber:
    Luitenant-kolonel Simon de Waal
     Staf:
    Chef staf: Kapitein Gerard Leonard Reinderhoff
    Administrateur B.P.M.: Reserve-kapitein Antonie Hendrikus Colijn
    asfaltspecialist Ingenieur: Reserve-kapitein Willem Leopold van der Vegt
    Adjudant: Luitenant-adjudant Jacobus Johannes Franciscus Lamers

     Samenstelling:
    VIIe Bataljon Infanterie KNIL - Luitenant-kolonel Simon de Waal
    3e Compagnie Kust- en Luchtdoelartillerie KNIL - Kapitein Marinus Jacobus Bakker
    sectie Genie KNIL - 1e Luitenant Jan Willem van den Belt
    peloton Geneeskundige Troepen KNIL
    Luchtbescherminsgdienst Tarakan - Johannes van Dulst

     Ondersteuning ML-KNIL:
    1e Afdeling, Ie Vliegtuiggroep ML-KNIL (1-VLG-I ML-KNIL)
    1e Afdeling, Ve Vliegtuiggroep ML-KNIL (1-VLG-V ML-KNIL)

     Ondersteuning Koninklijke Marine:
    Kapitein-luitenant ter zee Frederik Hendrik Vermeulen
    Hr. Ms. Prins van Oranje (1932) - Luitenant ter zee 1e klas Anthonie Catharinus van Versendaal
    Hr. Ms. P 1 (1939)
    3x Dornier Do-24K, Groep Vliegtuigen 4 - Luitenant ter zee 1e klas Bart van Voorthuizen
     Gouvenementsmarine:
    Loodslichtschip Tarakan - Luitenant ter zee 2e klas H.J.A. Deijmann


    Definitielijst

    Infanterie
    Het voetvolk van een leger (infanterist).
    KNIL
    Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger (1830-1950) Benaming van het Nederlandse leger in Indonesië.
    sectie
    Een sectie is van oudsher een van de kleinste eenheden in het leger. In de Franse tijd vormden twee secties samen een peloton. In de periode voor de Tweede Wereldoorlog was binnen het Nederlandse leger een sectie het equivalent van wat men naoorlogs peloton is gaan noemen.

    Informatie

    Artikel door:
    Wilco Vermeer
    Geplaatst op:
    24-03-2023
    Laatst gewijzigd:
    01-04-2024
    Feedback?
    Stuur het in!

    Gerelateerde boeken

    The Netherlands East Indies Campaign 1941-42

    Bronnen

    • Wolrd War II Armed Forces - Orders of Battle and Organizations
    • De strijd op het eiland Tarakan in Januari 1942, Officiële mededelingen van het Koninklijk Nederlandsch Indonesisch Leger, Militaire Spectator 118, 1949
    • NORTIER, J.J., Tarakan januari 1942: een gevecht uit de vergeten oorlog, Militaire Spectator 149–7, 1980