"Een man geboren voor oorlog, maar ook geboren om te sneuvelen in de oorlog. Een man van grote moed, inspiratie en leiderschap." Het waren deze woorden die Barnes Wallis, de uitvinder van de stuiterbom, gebruikte om Wing Commander Guy Gibson te omschrijven. Air Chief Marshal Sir Arthur Harris noemde Guy Gibson zelfs de grootste krijger die Groot-Brittannië ooit had voortgebracht. De buitengewoon grote moed van Gibson en zijn leiderschap tijdens de beroemde aanval op de stuwdammen in het Ruhrgebied maakte hem tot hét icoon van Bomber Command en één van de grootste helden in de geschiedenis van de Royal Air Force.
Guy Gibson en de Dambusters De luchtaanval op een aantal dammen in het Duitse Ruhrgebied door No. 617 Squadron onder leiding van Guy Gibson, zal altijd wel tot de verbeelding spreken. Het is het verhaal van een groep mannen, de Dambusters genoemd, die een aanval ondernam met een wapen, dat weliswaar was uitgetest, maar waarvan men met geen enkele zekerheid kon aangeven of het ook daadwerkelijk zou werken.
De moeder van Lewis Burpee (79) is nog maar net van hem in verwachting als zijn vader sneuvelt in de Tweede Wereldoorlog. Nu, bijna 80 jaar later, krijgt de Canadees op vliegbasis Gilze-Rijen een fotoalbum met foto's van het vliegtuigongeluk dat zijn vader het leven kostte.
Jan, Karel, Leonard, Vilém en Alois hebben na ruim tachtig jaar hun laatste rustplaats gekregen in Bergen op Zoom. Donderdag werden ze met een plechtige ceremonie begraven op de Britse militaire begraafplaats. De vijf mannen uit voormalig Tsjechoslowakije kwamen in 1941 om het leven bij een vliegtuigcrash in het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp. Ze gingen niet van huis om helden te worden, maar helden zijn ze, vertelt Radan Bukva de achterneef van Vilém.
Helmond werd op 25 september 1944 bevrijd door Britse troepen. Al heel snel veranderde de stad in een rest centre, een legerplaats met onderhoudstroepen waar man en materieel konden uitrusten en opknappen. Hiervoor was ruimte nodig, veel ruimte. Scholen en andere openbare gebouwen werden gevorderd, maar ook particulieren kregen met inkwartiering te maken. De stad keerde vergoedingen uit. Dat kon oplopen tot 1,25 gulden als er een officier in een bed bleef slapen. Gewone soldaten die niet in een bed terecht konden leverden slecht 20 cent per nacht op.1
Op 4 mei 2019 bezocht de groep Britse veteranen 's morgens de oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Reichswald Forest bij Kleef. De felle buien konden de veteranen niet weerhouden om kransen te leggen bij het Cross of Sacrifice en bij de graven van enkele persoonlijke vrienden.
Ze rusten al meer dan een eeuw in ons land: zeven Britse militairen die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het bijzondere is dat ze in Bergen op Zoom liggen en niemand weet eigenlijk goed waarom. Wij zochten het uit.
BERGEN OP ZOOM - De herdenking van de Canadese strijders die sneuvelden bij de Slag om de Schelde in 1944 en elders in Nederland, trekt dit jaar voor het eerst een groep jongeren naar de oorlogsbegraafplaats aan de Ruytershoveweg in Bergen op Zoom. ,,Indrukwekkend dit”, zegt de 16-jarige Bram Bom uit Steenbergen.
BERGEN OP ZOOM - Met haar smartphone in de hand loopt Desiree van Aert uit Halsteren woensdagochtend over de Canadese begraafplaats aan de Ruytershoveweg in Bergen op Zoom. Op zoek naar het graf van de Canadese strijder Jack Alexander McDonell. Omgekomen op 28 oktober 1944 op 26-jarige leeftijd.
Vannacht is het 70 jaar geleden dat in de nacht van 16 op 17 mei 1943 operatie Chastise werd uitgevoerd. Onder leiding van Guy Gibson werden door laagvliegende Lancaster bommenwerpers de Möhne-, Eder- en Sorphedam gebombardeerd. Van de negentien vliegtuigen kwamen er acht niet terug.
In de nacht van 16 op 17 mei 1943 werden de Möhne-, Eder- en Sorphedam gebombardeerd door 19 bommenwerpers van de Royal Air Force. De bommenwerpers, onderdeel van het No. 617 Squadron onder leiding van Guy Gibson, waren uitgevoerd met speciaal voor dit doel ontwikkelde stuiterbommen. De Möhne- en Ederdam werden doorbroken met als gevolg een enorme vernietiging van lokale dorpen en fabrieken. Zo’n 1300 mensen verloren hun leven, ook vele krijgsgevangenen en dwangarbeiders, onder hen waren zo’n 14 Nederlanders.