TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Walker, Daniel Revie

    Geboortedatum:
    20 november 1917 (Blairmore, Alberta, Canada)
    Overlijdensdatum:
    17 november 2001 (London/Ontario, Canada)
    Dienstnummer:
    J15336
    Nationaliteit:
    Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

    Biografie

    Daniel Walker werkte voor de Dienst Bosbouw van Alberta voordat hij zich op 19 augustus 1940 in Calgary bij de RCAF meldde en volbracht tijdens de oorlog drie tours.
    Tijdens de Dam Buster Raid was hij de navigator van F/Lt. David Shannon. Toen ze de Möhnedam naderden zag Guy Gibson dat de dam doorbroken was en hij gaf Shannon opdracht uit te wijken naar de Ederdam.
    Walker navigeerde de Lancaster door de mist naar de Ederdam waar Shannon de duisternis indook tussen twee heuvelruggen van 300 meter hoog en maakte vier mislukte runs door het dal. Bij hun vijfde poging loste hij zijn bom en zag het water over de dam heen slaan. Een andere Lancaster maakte het karwei daarna af en liet 200 miljoen ton water los.
    Walker gaf Shannon een koers op naar huis en ze kwamen terug op RAF Scampton in Lincolnshire voor het ontbijt. Van de 133 bemanningsleden die waren vertrokken kwamen er 56 niet terug.
    Na de oorlog kreeg hij een permanente aanstelling, voerde het bevel over de navigatieschool in Winnipeg en werkte bij NORAD in Tacoma, Washington totdat hij in 1962 als Wing Commander de dienst verliet.
    Hij werkte daarna als arbeidsintercedent en hielp mensen bij het vinden van een baan.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Flying Officer (1e Luitenant-Vlieger)
    Eenheid:
    No. 106 Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    12 januari 1943
    Aanbeveling:
    Flying Officer Walker heeft grote deskundigheid als navigator getoond. Hij heeft veel operationele missies naar een grote verscheidenheid aan doelen gedaan. Hij nam deel aan de aanvallen bij daglicht op Le Creusot en op Milaan waarbij aanzienlijke successen werden behaald. Met dit goede werk heeft deze officier een uitmuntend voorbeeld gesteld voor andere navigatoren.

    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Flying Officer (1e Luitenant-Vlieger)
    Eenheid:
    No. 617 Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    28 mei 1943
    Uitgereikt voor:
    Operatie Chastise
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Aanbeveling:
    In de nacht van 16 mei 1943 werd een groep Lancasters uitgestuurd om de dammen in de Möhne, de Eder en de Sorpe in Duitsland aan te vallen. De operatie was er een met grote moeilijkheden en gevaar en vereiste een hoge mate van vaardigheid, moed en nauwe samenwerking tussen de bemanningen van de deelnemende vliegtuigen. Niettemin werd aan de vijand een harde slag toegediend door het geslaagde opblazen van de Möhne en de Eder dam. Het opmerkelijke succes van de inspanningen van het hierboven genoemde personeel dat aan de operatie deelnam in diverse hoedanigheden als lid van een vliegtuigbemanning, strekt hen tot de grootste eer.

    Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC.

    Bronnen

    Foto