TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Shannon, David John

    Geboortedatum:
    27 mei 1922 (St. Umley Park/South Australia, Australië)
    Overlijdensdatum:
    8 april 1993 (Sydenham/Londen, Verenigd Koninkrijk)
    Begraven op:
    Oorlogsgraven van het Gemenebest St Michael Churchyard
    Dienstnummer:
    407729
    Nationaliteit:
    Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

    Biografie

    David Shannon was de zoon van een Australische boer en parlementslid. Na het doorlopen van school werkte hij in verzekeringen voordat hij zich in 1941 bij de RAAF meldde. Hij kwam toen naar Engeland en kreeg zijn eerste operationele plaatsing bij 106 Squadron van Guy Gibson. Toen Gibson 106 verliet om 617 Squadron te vormen ging Shannon met hem mee. Hier ontmoette hij een WAAF, Ann, waarmee hij later trouwde. Zij overleed aan de gevolgen van kanker en haar as werd bijgezet op de Clifton Hampden begraafplaats (David John Shannon's as zou later naast haar worden bijgezet.)
    Na de succesvolle aanvallen op de Möhne en de Ederdam werd Gibson van operaties gehaald maar voor Shannon was het het begin van een lange verbintenis met 617. Onder Gibson’s opvolgers, George Holden, Micky Martin en tenslotte Leonard Cheshire bleef het squadron gedurende de oorlog zijn specialistische rol spelen en Shannon zou worden beschouwd als een van de piloten die er de ruggengraat van vormden. Hij ontving zijn tweede DFC voor een aanval op het Dortmund-Eemskanaal en een tweede DSO voor een aanval op München in april 1944. Niet lang nadat hij 617 verliet, na 69 operaties, liet hij zich in rang verlagen om weer operationeel te gaan vliegen bij Transport Command.
    Na de oorlog bleef Shannon in Engeland, hij werkte in Colombia in de olie, in Kenia en als boer in Suffolk.
    Hij stierf slechts een paar weken voor een reunie waaraan hij werkte ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Dam Busters aanval.

    Bevorderingen:
    22 september 1941: Pilot Officer
    23 maart 1942: Flying Officer
    23 september 1943: Flight Lieutenant
    1 januari 1945: Squadron Leader

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Flying Officer (1e Luitenant-Vlieger)
    Eenheid:
    No. 106 Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    12 januari 1943
    Aanbeveling:
    Deze officier heeft deelgenomen aan een groot aantal aanvallen op industriële doelen in vijandelijk gebied en heeft onveranderlijk de hoogste moed en vastberadenheid getoond, in het bijzonder in operaties op lange afstand bij daglicht.
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Flight Lieutenant (Waarnemend Kapitein-Vlieger)
    Eenheid:
    No. 617 Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    28 mei 1943
    Uitgereikt voor:
    Operatie Chastise
    Distinguished Service Order (DSO)
    Aanbeveling:
    In de nacht van 16 mei 1943 werd een groep Lancasters uitgestuurd om de dammen in de Möhne, de Eder en de Sorpe in Duitsland aan te vallen. De operatie was er een met grote moeilijkheden en gevaar en vereiste een hoge mate van vaardigheid, moed en nauwe samenwerking tussen de bemanningen van de deelnemende vliegtuigen. Niettemin werd aan de vijand een harde slag toegediend door het geslaagde opblazen van de Möhne en de Eder dam. Het opmerkelijke succes van de inspanningen van het hierboven genoemde personeel dat aan de operatie deelnam in diverse hoedanigheden als lid van een vliegtuigbemanning, strekt hen tot de grootste eer.
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Flight Lieutenant (Kapitein-Vlieger)
    Eenheid:
    No. 617 Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    12 november 1943
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Aanbeveling:
    F/Lt. Shannon werd onlangs uitgestuurd om een operatie op geringe hoogte uit te voren. Het weer in het doelgebied was uitzonderlijk slecht met als gevolg dat hij niet kon voorkomen, door licht afweervuur te vliegen. Ondanks dat bleef hij 40 mimnuten lang in het gebied en uiteindelijk ontdekte hij zijn doel en viel het aan, hoewel door het slechte weer bombarderen uiterst moeilijk was.


    Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC.
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-Vlieger)
    Eenheid:
    No. 617 Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    26 september 1944
    Distinguished Service Order (DSO)
    Aanbeveling:
    Sinds de toekenning van een Gesp op zijn DFC heeft Squadron Leader Shannon vele missies voltooid die hij met opmerkelijke vastberadenheid en succes heeft uitgevoerd. Hij heeft altijd moed en kracht van een hoog peil getoond en het besef van de hem toevertrouwde verantwoordelijkheden is een fraai voorbeeld voor allen geweest.

    Tweede DSO toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DSO.

    Bronnen

    Foto's