TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Brown, Kenneth William

Geboortedatum:
20 augustus 1920 (Moose Jaw/Saskatchewan, Canada)
Overlijdensdatum:
23 december 2002
Dienstnummer:
R94567
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Kenneth Brown kwam op 20 februari 1941 in dienst bij de R.C.A.F. in Regina waarna hij bij No. 44 Squadron werd geplaatst en daarna in het voorjaar van 1943 werd geselecteerd voor No 617 Squadron. Na de oorlog kreeg hij een vaste aanstelling bij de R.C.A.F. Hij was de vlieger van Lancaster ED 918 AJ-F tijdens de Dambuster Raid. Op weg naar zijn doel de Sorpe dam beschoot hij een trein. Hij loste met succes zijn mijn maar de solide aarden dam bleef heel.
Brown verliet de R.C.A.F in 1968 in de rang van Squadron Leader en ging naar de afdeling luchtvaart van het Canadese Department of Transport. Hij bleef daar 12 jaar totdat hij met pensioen ging in British Columbia.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Sergeant
Eenheid:
No. 617 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
28 mei 1943
Uitgereikt voor:
Operatie Chastise
Voordracht:
"In de nacht van 16 mei 1943 had een aanvalsmacht van Lancaster bommenwerpers de opdracht om de Möhne-, Eder- en Sorpedammen in Duitsland aan te vallen. De operatie die zeer moeilijk en gevaarlijk was, vereiste een grote vaardigheid, dapperheid en een nauwe samenwerking tussen de bemanningen van de betrokken vliegtuigen. Niettemin werd er aan de vijand een rake klap uitgedeeld door een succesvolle bres in de Möhne- en Ederdammen te slaan. Dit voortreffelijke succes weerspiegelt de hoogste eer die de pogingen van de volgende personeelsleden ten deel vallen die bij de operatie in diverse hoedanigheden als bemanningsleden deelnamen."
Conspicuous Gallantry Medal (CGM)

Bronnen

Foto