TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Artikelen

Collaboratie in Vlaanderen
  • Artikel door Gerd Van der Auwera
  • Geplaatst op 29 maart 2003

Collaboratie in Vlaanderen

Het politieke leven in België werd in de jaren twintig en dertig gekenmerkt door een grote regeringsinstabiliteit. De traditionele partijen wankelden en de ene regeringscrisis volgde de andere op. De opkomst van nieuwe totalitaire regimes, zoals het fascisme in Italië en het nationaalsocialisme in Duitsland, had ook gevolgen voor België. In het spoor van die buitenlandse voorbeelden groeiden in België partijen die de totalitaire principes overnamen en zo een bedreiging voor het Belgische staatsbestel vormden. De Vlaamse nationalisten groepeerden zich in het Vlaams Nationaal Verbond (VNV). In Wallonië en Brussel maakte Léon Degrelle met de Rexpartij grote furore met zijn campagne tegen de gevestigde Belgische kringen. Hier belichten we de collaboratie in Vlaanderen: het VNV en de Algemene SS-Vlaanderen.

Collaboratie in Wallonië: het Rexisme
  • Artikel door Gerd Van der Auwera
  • Geplaatst op 26 oktober 2003

Collaboratie in Wallonië: het Rexisme

De collaboratie in Wallonië kunnen we vrijwel volledig laten samenvallen met de Rexistische beweging van Léon Degrelle. Oorspronkelijk gestart als een beweging van katholieke studenten en intellectuelen, radicaliseerde Rex tijdens de jaren dertig om uiteindelijk de grootste Waalse collaboratiebeweging te worden.

De laatste 242
  • Artikel door Fabian Van Samang
  • Geplaatst op 3 januari 2024

De laatste 242

Omschrijving: