Ondanks, of misschien zelfs dankzij de uithongering, dagelijkse martelingen en massamoorden, vatten de Joden in de Poolse vernietigingskampen Treblinka (2 augustus 1943) en Sobibór (14 oktober 1943) de moed om in opstand te komen in een poging te ontvluchten.
Door de Nazi's werd gevreesd dat dit ook in andere kampen plaats zou kunnen vinden, daarom bedacht rijksmaarschalk Heinrich Himmler een plan dit te voorkomen en tegelijkertijd definitief komaf te maken met het "Jodenvraagstuk".
Aktion Erntefest (Operatie Oogstfeest) werd in alle stilte uitgewerkt waarbij de oogst zou zijn de volledige uitroeiing van alle Joden in het General Government waaronder de stad Lublin valt en de regio Bialystok.
In het Lublinese kamp Majdanek moesten op 3 november 1943 alle Joden in de vroege ochtenduren voor hun barakken gaan staan en werden vervolgens naar de latrines gedreven waarheen ook Joden vanuit de stad Lublin en omliggende werkkampen gedeporteerd waren.
Nadat zij zich verplicht hadden ontkleed en hun schamele spullen achtergelaten hadden, werden zij in groepen van 100 personen, onder een regen van slagen en hondenbeten, naar terrein naast het crematorium gedreven waar greppels gegraven waren.
Onder leiding van Erich Mushfeldt klonken bij zonsopkomst de eerste salvo's van machinegeweren, slachtoffers vielen in de greppels die zij enkele dagen voordien zelf gegraven hadden, en wanneer deze vol waren, werden ze met een laagje aarde gedicht.
Anders dan de meeste vernietigingskampen, lag Majdanek binnen de bebouwde kom en in een (tevergeefse) poging de inwoners van Lublin niets te laten merken van dit exces, reden geluidswagens door de straten die harde muziek lieten horen, zoals van Johann Strauss en marsliederen.
Er werden in slechts een etmaal tijd circa 18.400 Joden geëxecuteerd in Majdanek, geraamd wordt dat bij Aktion Erntefest in twee dagen 42.000 Joden het leven lieten, onder hen ook honderden Nederlanders, en daarmee is het veruit de grootste moordpartij die de Tweede Wereldoorlog heeft gekend.
Op 5 november 1943 werd Lublin officieel "Judenrein" verklaard, de Nazi's beschouwden Aktion Erntefest als geslaagd en daarmee kon Aktion Reinhard* afgesloten worden.
Na enkele dagen moest een Sonderncommando de lichamen opgraven en verbranden, asresten werden met aarde en afval vermengd, daarvan is 1.300 m³ nog steeds opgeslagen in een enorme, open koepel direct naast de locatie van de excecutiekuilen.
* Onder deze naam startte in maart 1942 een project met als doel de totale vernietiging van de Joodse bevolking, eerst zij die kwamen uit het General Gouvernement, later ook Joden uit andere delen van Polen en Europa.
Hiervoor werden speciale vernietigingskampen opgericht, voorzien van gaskamers en crematoria, en in ruim anderhalf jaar kostte Aktion Reinhard aan ruim twee miljoen Joden het leven.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!