TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nationaal Monument Kamp Amersfoort

De historie van "Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort" oftewel Kamp Amersfoort laat zich onderscheiden in twee periodes. De zogenaamde eerste periode begon op 18 augustus 1941 - toen de eerste groep gevangenen arriveerde - en liep tot maart 1943. In maart 1943 werden de Amersfoortse gevangenen - op een achttal na - overgebracht naar Kamp Vught. Deze ontruiming was noodzakelijk om de uitbreiding van Kamp Amersfoort te voltooien. Handhaving van Kamp Amersfoort bleek - ondanks de ingebruikname van Kamp Vught in januari 1943 - nog steeds noodzakelijk.

Rond april/mei 1943 was de uitbreiding van Kamp Amersfoort gerealiseerd en konden er weer gevangenen worden opgenomen in het kamp. In veel opzichten was Kamp Amersfoort veranderd ten opzichte van de eerste periode. De belangrijkste veranderingen waren wel de grotere 'huisvestings-capaciteit' en de snellere 'doorlooptijd'. De wanorde, het gebrek aan hygiene, het gebrek aan voedsel, de slechte medische verzorging, en de wreedheid van bewakers bleef. Een lichtpuntje voor de gevangenen was de aanwezigheid van Het Nederlandse Rode Kruis. Deze tweede periode loopt tot 19 april 1945; de overdracht van het kamp aan het Rode Kruis.

Nationaal Monument Kamp Amersfoort ligt naast het terrein van het Politie Opleidingsinstituut IBP-locatie Leusden aan de Loes van Overeemlaan (vroeger genaamd Appelweg). De ingang naar het Nationaal Monument is gelegen aan de Loes van Overeemlaan, ruim 300 meter vanaf het punt waar u bent afgeslagen op Laan 1914. De ingang ligt tegenover het pad naar de fusilladeplaats en "De Stenen Man".

Onder de grond van het buitenterrein van het Nationaal Monument Kamp Amersfoort is een betonnen expositieruimte. Hier staan verhalen van gevangenen en andere betrokkenen bij de geschiedenis van het kamp centraal.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Kevin Prenger

52.132135, 5.365003

Kamp Amersfoort speelde grotere rol bij vernietiging Joden dan gedacht

25apr

Kamp Amersfoort speelde grotere rol bij vernietiging Joden dan gedacht

Kamp Amersfoort speelde een grotere rol bij de Holocaust dan tot nu toe werd gedacht. Zo vonden via het doorgangskamp bij Leusden, aan de zuidkant van Amersfoort, wel degelijk directe deportaties plaats naar concentratiekampen in het oosten.

Lees meer

Kamp Amersfoort vernieuwt museum, Jeroen Kijk in de Vegte doet audiotour | 4 en 5 mei

jan2024

Kamp Amersfoort vernieuwt museum, Jeroen Kijk in de Vegte doet audiotour | 4 en 5 mei

Nationaal Monument Kamp Amersfoort heeft zijn expositie ingrijpend veranderd. Om de collectie inclusiever te maken, is het museum nu ingericht aan de hand van tien groepen gevangenen die in Amersfoort opgesloten zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

Lees meer (7)