- V-wapens
- In het Duits: Vergeltungswaffen. De geheime wapens die Hitler aan het eind van WO II de overwinning moesten bezorgen. Operationeel waren de V1 (vliegende bom) en V2 (raketwapen).
- Vaanstand
- De bladen van een vliegtuigpropeller zo zetten, dat ze de minste weerstand veroorzaken en het vlieggedrag zo weinig mogelijk beïnvloeden.
- Vazalstaat
- Staat die sterk afhankelijk is van een andere staat (Tijdens WO II was Hongarije bijvoorbeeld een Duitse vazalstaat).
- VE-Day
- Victory in Europe Day. De dag waarop nazi-Duitsland definitief capituleerde (8 mei 1945).
- Vergeten front
- Benaming voor de Britse strijd in Birma.
- Vernietigingskamp
- Kamp waar tijdens de Tweede Wereldoorlog grote groepen mensen (voornamelijk Joden en zigeuners) door de SS werden geliquideerd door middel van vergassing. Auschwitz, Treblinka en Majdanek zijn drie voorbeelden van vernietigingskampen.
- Versailles, Vrede van
- Ter afsluiting van WO I, gesloten tussen de geallieerden en het verslagen Duitsland. Voor Duitsland hield dit in: herstelbetalingen, gebiedsafstand van onder andere Elzas-Lotharingen en de Poolse Corridor, verlies van koloniën, ontmanteling en inkrimping van de strijdkrachten.
- Verzet
- Weerstand bieden tegen de vijand. Vaak ook met gewapende middelen.
- Vestzakslagschip
- In het Duits: Panzerschiff. De type-aanduiding voor oorlogsschepen van de Duitse marine die formeel voldeden aan de voorwaarden (bijv. betreffende de waterverplaatsing) die Duitsland na de Eerste Wereldoorlog (1919, zie Vredesverdragen van Versailles) waren opgelegd. In feite echter hadden ze, door toepassingen van nieuwe vindingen op het gebied van pantsering, bewapening en voortstuwing, een grotere gevechtskracht dan de tonnage deed vermoeden.
- Vichyregering
- Regering in het onbezette deel van Frankrijk gevestigd te Vichy. Deze regering collaboreerde met de Duitsers. In 1943 werd Frankrijk geheel door Duitsland bezet.
- Vierjarenplan
- Duits economisch plan dat gericht was op alle sectoren van de economie waarbij de vastgestelde productiedoelen in 4 jaar gehaald moeten worden.
- VJ-Day
- Victory Japan Day. Dag van de overgave van Japan aan de geallieerden (2 september 1945).
- Vlaams Nationaal Verbond (VNV)
- Politieke nationalistische partij opgericht in 1933. Had als doelstelling om Vlaanderen samen te voegen met Nederland. In WO II collaboreerde het VNV met de Duitse bezetter.
- Vliegkampschip
- Ook wel vliegdekschip genoemd. Een oorlogsschip van grote afmetingen met aan boord alle faciliteiten voor het starten, landen en onderhouden van vliegtuigen.
- Vlootverdrag van Washington
- Een op 6 februari 1922, door de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Japan, Frankrijk en Italië, ondertekend verdrag waarin de landen elkaar beperkingen oplegden betreffende het aantal, grootte en bewapening van de belangrijkste typen oorlogsschepen om een nieuwe wapenwedloop te voorkomen. Lees meer...
- Voedselbonnen
- Bonnen waarmee men (door de bestaande voedselschaartse) gerantsoeneerde hoeveelheden etenswaar kon krijgen.
- Volk en vaderland
- Het dagblad van de NSB.
- Volkenbond
- Internationale volkerenorganisatie voor samenwerking en veiligheid (1920-1941). De bond was gevestigd in Genève, in het altijd neutrale Zwitserland. In de dertiger jaren kon zij weinig uitrichten tegen het agressieve optreden van Japan (Mantsjoerije), Italië (Abessinië) en Hitler. De Volkenbond was in feite de voorganger van de Verenigde Naties.
- Volkscommissaris
- In de Sovjetunie een minister.
- Volksdeutscher
- Benaming voor etnische Duitsers buiten de grenzen van het Derde Rijk.
- Vreemdelingenlegioen
- Frans legeronderdeel waarvan de soldaten en onderofficieren buitenlandse huurlingen zijn. Ook in Spanje behoort een vreemdelingenlegioen tot de landstrijdkrachten.
- Vuurstorm
- Spontaan ontstaan in juli 1943 in Hamburg. Dit was het ultieme doel van elk bombardement. De vuurstorm was niet meer te blussen en verbrandde alles wat op zijn pad kwam. Er zijn aan de grond temperaturen gemeld van 800-1.000 graden Celsius en windsnelheden van 240 km/uur, dus van dubbele orkaankracht. Het lukte Bomber Command slechts enkele keren om de gewenste vuurstorm te ontketenen, namelijk in Hamburg op 27 juli 1943, Kassel op 22 oktober 1943, Darmstadt op 11 september 1944 en Dresden op 13-14 februari 1945. Bomber Command nam altijd de middeleeuwse stadscentra (Altstadt) als doelwit vanwege de hoge houten gebouwen en de smalle straten.