TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!
Babi Jar
Ravijn in het noordwesten van Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Op 29 en 30 september 1941 werden hier 33.771 Joden vermoord door het Duitse Sonderkommando 4a onder leiding van Paul Blobel. Lees meer...
Bahnschutzpolizei
Spoorwegpolitie in het Derde Rijk. Net als diverse andere politieonderdelen maakte de spoorwegpolitie deel uit van de Ordnungspolizei.
Baileybrug
Uit voorgefabriceerde elementen bestaande noodbrug. Tijdens WO II door de Engelsman Bailey ontworpen.
Bajonet
Steekwapen dat voor man-tot-man gevechten op het geweer geplaatst kan worden.
Barrage ballon
Ballonnen die opgelaten werden om te voorkomen dat vliegtuigen aanvallen konden uitvoeren op grote troepenconcentraties of op grote groepen voertuigen.
Bataillon
Maakte meestal deel uit van een Regiment en bestond meestal uit een aantal Kompanien. In theorie bestond een Bataillon uit 500 - 1.000 man.
Batterij
In het Engels Battery. Onderdeel bij de artillerie dat een aantal stuks geschut bediend. Qua grootte meestal vergelijkbaar met een company/compagnie. In diverse landen wordt de stafeenheid bij de artillerie ook een battery/batterij genoemd. Batterijen kunnen zelfstandige eenheden zijn en dan fungeren als ondersteuningseenheid voor bijv. een regiment of divisie of onderdeel uitmaken van een grotere artillerie eenheid, meestal een batallion. In Nederland wordt een artillerie bataillon aangeduid met de naam afdeling.
Bazooka
Amerikaans anti tankgeschut in de vorm van een lange buis, dat door 1 man kan worden gedragen en vanaf de schouder wordt afgevuurd. Infanterie wapen, gebaseerd op het raketprincipe. De bazooka is herlaadbaar. De bazooka produceert bij het afvuren een lange vlam aan de achterzijde, wat dit wapen ongeschikt maakt voor gebruik in gesloten ruimtes. Britse tegenhanger is de PIAT; de Duitse tegenhanger de Panzerfaust of Panzerschreck.
Beachmaster
Marine-officier die het hoofd is van een zogeheten beachmaster-unit. Een dergelijke unit, welke weer valt onder een zogeheten naval beach group, is verantwoordelijk voor het creëeren van een marine-component (een beach party) op de kust waar één (versterkte ) divisie kan landen.
Berghof
Een diep in de Beierse alpen verborgen villa op de top van de Obersalzberg vlakbij Berchtesgaden. Deze villa was in het bezit van Hitler en het centrum van de zogeheten Alpenfestung. De villa kende een enorm tunnelcomplex van in totaal bijna 11 kilometer lengte. Vanuit de Berghof werd een groot deel van de tijd het Derde Rijk bestuurd door Hitler en zijn naaste medewerkers. Daarnaast bracht ook Eva Braun als minnares van Hitler er veel tijd door. Lees meer...
Bevrijdingsdag
De op 5 mei gehouden herdenking van de bevrijding van Nederland wat voor Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende. Op 5 mei werd in hotel De Wereld door de Duitsers de capitulatie getekend en sindsdien is 5 mei een nationale feestdag.
Bierhalle putsch
De bijnaam voor de mislukte staatsgreep van de NSDAP op 8 en 9 november 1923, genaamd naar de Bürgerbräukeller. Duitsland stond economisch aan de afgrond en de sociale onvrede was enorm. In Beieren werd besloten tot een staatsgreep maar door een gebrek aan leiderschap nam Hitler het heft in eigen handen en organiseerde een staatsgreep waarbij hij als leider uitgeroepen zou worden. De staatsgreep werd echter tegengewerkt en toen Hitler dit bemerkte, organiseerde hij een mars om de massa op de barricades te krijgen. De mars werd echter bloedig tot staan gebracht door de politie en de getrachte staatsgreep werd onderdrukt. Hitler ontvluchtte de politie maar werd op 11 november gearresteerd.
Binnenlandse strijdkrachten (BS)
Actief verzet in Nederland, onder bevel van Prins Bernhard. De BS werd opgericht op 5 september 1944 en was een bundeling van de drie belangrijkste gewapende verzetsorganisaties: OD, LKP en RVV.
Blauwe divisie
Een door de Spaanse fascistische dictator Franco opgerichte (vrijwilligers)divisie uit het Spaanse leger, bedoeld om aan de zijde van Hitler mee te vechten. De divisie vocht onder andere aan het Oostfront. De divisie krijgt het zwaar te verduren en in 1943 wordt de divisie deels ondergebracht in de Duitse 81e divisie. De divisie houdt op te bestaan en het grootste deel van de soldaten keert terug naar Spanje.
Blitzkrieg
De Nederlandse betekenis van dit Duitse woord is 'bliksemoorlog'. Zeer snel verlopende veldtocht. In tegenstelling tot een loopgravenoorlog is de Blitzkrieg erg snel en beweeglijk. Lucht- en grondstrijdkrachten werken nauw samen. Voor het eerst toegepast door de Duitsers (september 1939 in Polen)
Bloedorde
Duitse onderscheiding voor leden van de NSDAP, uitgereikt in 1934 aan de mensen die in 1923 actief aan de Bierhalle Putsch deelgenomen hadden.
Blut und Boden
Term waarmee Hitler aanduidde dat mensen van Duitse afkomst (Duits bloed) het recht hebben op Duitse bodem te wonen. Hoewel de term op zich niet per se negatief hoeft te zijn, voegden de nazi's echter woord bij daad en gingen zij de phrase zien als principe in plaats van gedachte, hierbij voorgegaan door Walther Darré die het hoofd was van het Ras- en Vestigingsbureau. Daarnaast gebruikten de nazi's de term ook om de vernietiging van het Joodse ras goed te praten.
Bocage
Het karakteristieke heggenlandschap van Normandië. Dit landschap vertraagde de opmars van de Geallieerde troepen na D-day zeer en kostte hen vele slachtoffers omdat de heggen zeer goed verdedigbaar waren en derhalve stuk voor stuk veroverd dienden te worden op de Duitsers.
Boekverbrandingen
In 1933 organiseerden de Nazi’s voor het eerst op grote schaal openbare boekverbrandingen. Vooral boeken van joodse, socialistische en communistische auteurs werden verbrand op de brandstapel.
Bomber Command
Onderdeel van de RAF dat zich met strategische en soms tactische bombardementen (zoals in Normandië) bezighield.
Brigade
Bestond meestal uit twee of meer Regimenten. Kon onafhankelijk of als een deel van een Divisie dienen. Soms waren ze deel van een Korps in plaats van een Divisie. In theorie bestond een Brigade uit 5.000 - 7.000 man.
Brisantbom
Hoog explosieve bom met scherfwerking. Frans: briser = verbrijzelen. Soms voorzien van tijdsontsteking c.q. vertragingsmechanisme.
Brisantgranaat
Of springgranaat, geschutprojectiel met een krachtige springlading van trotyl (zie TNT), hexoliet, hexogeen, pentoliet en/of pentriet.
Browning
Wapenontwerper. Onder andere van de .30 & .50 mitrailleur en het beroemde ""High-Power"" 9mm pistool.
Bruggenhoofd
Een aan de andere kant van een (natuurlijk)opstakel veroverd stuk land waaruit de aanvaller zijn aanval verder kan voorzetten.
Bruine huis
Verenigingshuis van de Nationaal-Socialistische Beweging
Bruinhemden
Bijnaam voor de leden van de Sturm Abteilung (SA), de para-militaire knokploegen van de NSDAP, vanwege de bruine kleur van de uniformhemden.
Buchenwald
Een in 1937 door de Nazi’s opgericht concentratiekamp, gelegen bij het plaatsje Weimar. Lees meer...
Bund Deutscher Mädel (BDM)
Vrouwelijke tegenhanger van de Hitlerjugend waar alleen meisjes lid van konden worden. Het doel van de BDM was het klaarstomen van Duitse meisjes om een perfecte huisvrouw en moeder te zijn binnen het Duitse ideaalbeeld.
Bureau Bijzondere opdrachten (BBO)
Opgericht op 15 maart 1944 als opvolger van de MID (Militaire Inlichtingen Dienst). Belangrijkste contactorgaan met de Special Forces.