TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Executie Henk Sneevliet e.a. Kamp Amersfoort

    Op het terrein van Kamp Amersfoort is een informatiebord op de plek waar in 1942 gevangenen van de Sicherheitsdienst werden gefusilleerd en begraven. De acht slachtoffers waren verbonden aan de illegale groep MLL-Front.

    De verzetsgroep Marx-Lenin-Luxemburg-Front (MLL-Front) behoorde tot de eerste belangrijke en invloedrijke verzetsgroepen in Nederland. Een van de leidende personen was Henk Sneevliet, een politicus met nationale en internationale bekendheid. In de periode 24 februari tot 6 maart 1942 werd vrijwel het hele kader van het MLL-Front door de SD gearresteerd. Tegen acht verdachten – onder wie Henk Sneevliet – werd de doodstraf uitgesproken. Kort nadat zij naar Kamp Amersfoort waren overgebracht, werd het vonnis (op 13 april 1942) voltrokken. Direct na de bevrijding startte de zoektocht naar slachtoffers die in de omgeving van Kamp Amersfoort waren begraven. De teruggevonden slachtoffers, waaronder de mannen van MLL-Front, kregen een waardiger rustplaats. Evenals andere executieplekken en voormalige graflocaties, raakte ook de plek waar de mannen van MLL-Front waren gefusilleerd in de vergetelheid.

    Het Sneevliet Herdenkingscomité organiseert ieder jaar rond 13 april een herdenking op ‘Westerveld’ te Velsen waar de urnen van de slachtoffers werden bijgezet. Tot de activiteiten van het herdenkingscomité hoorde tevens een bezoek aan de Leusderheide. Lange tijd werd aangenomen dat hier acht slachtoffers werden vermoord. Pas in 2010 bleek uit archiefonderzoek dat de executieplek van de mannen van MLL-Front zich niet op de Leusderheide bevond, maar dicht bij Kamp Amersfoort, achter het monument De Stenen Man. Op 21 februari 2011 vond hier voor het eerst een herdenkingsplechtigheid plaats.
    Om de herinnering aan de slachtoffers te bewaren en om bezoekers te kunnen informeren en de plek te markeren, werd in overleg met het Sneevliet Herdenkingscomité een informatiebord ontworpen dat op 11 november 2012 is onthuld en waar sporen van de opgravingswerkzaamheden uit juli 1945 nog duidelijk zichtbaar zijn.

    De namen van de gefusilleerden van het monument zijn :

    Henk Sneevliet, Ab Menist, Willem Dolleman, Cor Gerritsen, Jan Schriefer, Jan Koeslag, Jan Edel en Rein Witteveen.

    Enige maanden later op 16-10-1942 werden ook de gevangenen Aaldert IJmkers en Johannes Roebers gefusilleerd in de bossen bij Woudenberg (Zie monument executie 16-10-1942). Hun namen staan ook op dit monument.

    Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

    Gebruikte bron(nen)

    • Tekst: Edwin van der Wolf
    • Foto's: Otto van Huffelen (1), Pim Alders (2, 3, 4, 5)

    52.132135, 5.365003

    Kamp Amersfoort speelde grotere rol bij vernietiging Joden dan gedacht

    25apr

    Kamp Amersfoort speelde grotere rol bij vernietiging Joden dan gedacht

    Kamp Amersfoort speelde een grotere rol bij de Holocaust dan tot nu toe werd gedacht. Zo vonden via het doorgangskamp bij Leusden, aan de zuidkant van Amersfoort, wel degelijk directe deportaties plaats naar concentratiekampen in het oosten.

    Lees meer

    Kamp Amersfoort vernieuwt museum, Jeroen Kijk in de Vegte doet audiotour | 4 en 5 mei

    jan2024

    Kamp Amersfoort vernieuwt museum, Jeroen Kijk in de Vegte doet audiotour | 4 en 5 mei

    Nationaal Monument Kamp Amersfoort heeft zijn expositie ingrijpend veranderd. Om de collectie inclusiever te maken, is het museum nu ingericht aan de hand van tien groepen gevangenen die in Amersfoort opgesloten zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

    Lees meer