TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kamp Erika Ommen

Kamp Erika (ook wel bekend als kamp Ommen) is tussen 1942 en 1946 in gebruik geweest. Kamp Erika kent verschillende functies in die periode:

Juni 1942 - 31 mei 1943:
Strafkamp (Justizlager).
1943 - 1944:
Heropvoedingskamp- en doorvoerkamp (Arbeitseinsatz/Durchgangslager).
1944 - 11 april 1945:
Strafkamp (Justizlager).
April 1945 - 31 december 1946:
Bewaringskamp voor collaborateurs (dat grotendeels uit NSB-leden bestond).

In juni 1942 werd Erika als justitieel strafkamp in gebruik genomen. De eerste gevangenen arriveerden op 19 juni 1942 te Ommen. De populatie van het kamp bestond voornamelijk uit veroordeelden van de Nederlandse justitie en economische delinquenten. De geïnterneerden moesten in deze Justizlager zware arbeid verrichten. Constante pesterijen, afranselingen en intimidaties waren dagelijkse praktijk en vaak gingen deze wreedheden gepaard met moord. Toen deze wreedheden in 1943 aan het daglicht kwamen, betekende dit het einde van Justizlager Erika. In die periode van juni 1942 tot mei 1943, kwamen tussen de 170 en 200 gevangenen in Erika om het leven.

Vervolgens werd het kamp omgedoopt tot opvoedings- en doorvoerkamp. Tussen 1943 en 1944 werden er mensen die zich vrijwillig hadden aangemeld voor werk in Duitsland, onderduikers en 'asocialen' in het kamp gehuisvest. Er werd minder mishandeld maar toch waren de leefomstandigheden slecht genoeg dat er toch enkele geïnterneerden omkwamen.

In het najaar van 1944 werd kamp Erika weer een strafkamp. De wreedheden namen weer toe en zo ook het aantal doden. Op 11 april 1945 werd het kamp bevrijd. Direct na de bevrijding werd Erika gebruikt als bewaringskamp voor collaborateurs. In deze functie bleef het voort bestaan tot 31 december 1946.

Op het voormalige kampterrein is nu een camping/bungalowpark gevestigd. In het bos staan een viertal betonnen blokken die de verschillende periodes van kamp Erika weergeven. De tekst op één van de blokken:

"Herdenkingsmonument Kamp Erika

Het gevangenenkamp Erika was van 1941 - 1945 een plek van ontberingen, pijn, vernederingen en veel leed.

Van 1924 - 1938 werden hier de Sterkampen gehouden. Tot 1929 was Krishnamurti jaarlijks aanwezig.

In 1940 viel het terrein in Duitse handen en deed eerst dienst als gevangenenkamp. Vanaf mei 1943 is Erika in gebruik geweest als Arbeitseinsatzlager.

Na de oorlog kreeg het kamp de naam Erica en deed het dienst als interneringskamp voor opgepakte Nederlanders.

Op 31 december 1946 werd kamp Erica gesloten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz & Frank Meijerink
  • Foto's: Jeroen Koppes

Gerelateerde boeken

52.495206, 6.434689

Namenlijst kamp Erika online, concentratiekamp dat werd vergeten en verzwegen

4mei

Namenlijst kamp Erika online, concentratiekamp dat werd vergeten en verzwegen

Wie waren de mannen die gevangen zaten in het bijna vergeten kamp Erika, in de bossen bij Ommen? En wat hebben ze daar meegemaakt? Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen er zo'n 7000 voornamelijk niet-Joodse mannen terecht in dit extreem gewelddadige Duitse concentratiekamp in Overijssel. Toch is de herinnering aan kamp Erika uit het collectieve geheugen verdwenen.

Lees meer

Op zoek naar het vergeten kamp Erika

aug2023

Op zoek naar het vergeten kamp Erika

Al maanden doe ik onderzoek naar een aantal studenten die in de oorlog voor dwangarbeid naar Duitsland gestuurd werden. Studenten die de loyaliteitsverklaring van de Duitsers niet wilden tekenen mochten niet meer verder studeren en werden werkloos verklaard. Zij dienden zich te melden op verschillende plekken in Nederland en werden van daar uit naar Kamp Erika bij Ommen gestuurd. Er waren echter zo veel studenten die weigerden te tekenen dat het kamp snel vol zat en men uitweek naar het subkamp Junne, drie kilometer verder op.

Lees meer

Lees meer (3)