TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

Het in het Jubelpark gelegen Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis werd opgericht ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1910. Na de Eerste Wereldoorlog werden verschillende wapens, uniformen, etc. in het gebouw tentoon gesteld.

Zaal 1815-1830
De Slag bij Waterloo, de Hollandse periode en de Belgische Revolutie zijn 3 thema’s die in ‘Zaal 1815-1830’ behandeld worden. De historische Slag bij Waterloo betekende de nederlaag van Napoleon. Uit de Hollandse periode bevinden er zich talloze wapens, documenten, uniformen… De Belgische revolutie betekende dan weer het begin van de staat België. Medailles en schilderijen illustreren de gebeurtenissen van 1830.

België in de 19de eeuw
De periode tussen 1830 en 1914 kende een rijke geschiedenis: de Burgerwacht, de kolonisatie van Kongo, de vrijwilligers in Mexico… maar vooral de evolutie van het Belgisch leger. De zaal wordt rijk geïllustreerd met beeldhouwwerken (o.a. van de verschillende Belgische vorsten), uniformen, wapens, uitrustingsstukken, medailles en schilderijen.

De Eerste Wereldoorlog
Een belangrijke passage in de Belgische geschiedenis is de Eerste Wereldoorlog. Het museum bevat een zeer rijke collectie over de Eerste Wereldoorlog. De nadruk wordt vooral gelegd op de Belgische troepen en hun uniformen, wapens, medailles, gebruiksvoorwerpen… Maar ook op de andere mogendheden zoals Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Rusland. De Eerste Wereldoorlog bracht ook nieuwe technologieën met zich mee: vliegtuigen, tank en gaswapens (en dus gasmaskers). Deze zijn daarom opgenomen in de collectie van het museum. In de hal kan men alsook in een nagebouwde loopgraaf wandelen die je het gevoel geeft alsof je er zelf bij was.

Luchtvaarthal
De luchtvaart begon aan het begin van de 20e eeuw en werd sterk gemoderniseerd doorheen de jaren heen. Zeldzame stukken als de Nieuport 23 en de vliegboot Schreck zijn er te vinden. Andere belangrijke toestellen zijn de Spitfire en de F-16 (het paradepaardje van de Belgische luchtmacht). Een gedeelte werd gewijd Belgische bijdrage aan de Slag om Engeland. De vliegtuigcrashes op Belgisch grondgebied werden aangeduid op een grote kaart van België.

Pantservoertuigen
Op de binnenplaats van het museum bevinden er een aantal pantservoertuigen uit verschillende tijdsperiodes. Het museum bevat drie pantservoertuigen uit de Eerste Wereldoorlog: de Franse Renault FT 17, de Whippet en de Britse Mark IV Male. Tanks zoals de Franse Renault UE, de Sherman M32B1 en de M22 Locust schreven dan weer geschiedenis in de Tweede Wereldoorlog.

Schatten uit het Russische Keizerrijk
De verzameling ‘schatten’ bestaat uit Russisch zilverwerk, uniformen van Tsaren en trompetten daterend van de 19e eeuw. Deze schatten zijn van onschatbare waarde en komen tot hun recht in de prachtige zaal.

De Tweede Wereldoorlog
De gemoderniseerde zaal bevat een ruime collectie uit de Tweede Wereldoorlog. De zaal begint bij het Europa net na het ondertekenen van het Verdrag van Versailles. Daarna volgt ‘België vanaf 1918 tot 1936’ waarin de eerste verdedigingswerken worden opgetrokken en waarin het leger wordt gemoderniseerd. Albert I en later Leopold III waren in deze periode hoofd van het Belgisch leger. Deze periode wordt rijkelijk geïllustreerd met verscheidene uniformen waaronder het uniform van Albert I. Ook worden de totalitaire regimes, waaronder Duitsland, de Sovjet-Unie en Italië, belicht. Van deze drie landen staan de drie leiders met hun borstbeeld in het museum. Naast ‘België vanaf 1918 tot 1936’ wordt ook ‘België vanaf 1936 tot 1939’ belicht waarin België zich voorbereid op een eventuele oorlog. In 1939 begint Duitsland aan zijn oorlog die al snel ‘Blitzkrieg’ wordt genoemd. Duitsland valt Polen en later Denemarken en Noorwegen aan. Dan is het de beurt aan de Lage Landen en Frankrijk. Van beide operaties zijn er archiefbeelden te zien en wordt iedere lidstaat behandeld aan de hand van originele uniformen, helmen, gebruiksvoorwerpen en wapens. Er worden alsook verschillende gefilmde getuigenverslagen, van Belgische oudstrijders, over het Fall Gelb getoond. Er wordt ook aandacht geschonken aan de Belgische vluchtelingen, de regering in ballingschap en de mobilisering van de Belgische kolonie, Kongo. Voordat de tentoonstelling buiten België gaat, doet het nog ‘Verzet en Deportatie’ aan. Ruim 23.000 joden werden gedeporteerd naar concentratiekampen in het oosten van Europa. Voordat ze naar de concentratiekampen werden gebracht, kwam men terecht in de Dossinkazerne, een doorgangskamp. Het vernieuwde ‘Fase 2’ belicht de Oorlog in de Middellandse Zee (Slag om Griekenland en Kreta) en de Slag om de Atlantische Oceaan (beleef zelf hoe het was om in een duikboot te leven). Ook collectie van de Slag om Rusland is zeer uitgebreid. Natuurlijk wordt ook D-Day en de daarop volgende Franse Campagne belicht. Kortom; de zaal ‘De Tweede Wereldoorlog’ is zeer uitgebreid (bijna alle belangrijke sleutelmomenten uit de Tweede Wereldoorlog wordt er belicht) en de collectie is zeer interactief (filmfragmenten, tastbare van de diorama’s, nagebouwde duikboot…).

Tijdelijke tentoonstellingen
Meer informatie over de tijdelijke tentoonstellingen is hier te vinden.

In de buurt
Monument Belgische Militaire Luchtvaart
Ereveld der Gefusilleerden
Monument Veldmaarschalk Bernard Montgomery

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Hitler's Luftwaffe
British and American Tanks of World War Two
IS-2 Heavy Tank 1944-1973
Tanks of the World

50.841554, 4.391978

Unieke expo over WO II in Legermuseum

mei2019

Unieke expo over WO II in Legermuseum

In het Koninklijk Legermuseum opent donderdag de nieuwe permanente tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog Oorlog. Bezetting. Bevrijding. In totaal worden er meer dan 2.000 objecten tentoongesteld, waarvan vele nog nooit eerder te zien waren.

Lees meer