TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De Stenen Man Kamp Amersfoort

Aan het einde van de 350 meter lange schietbaan, bij voormalig Kamp Amersfoort is in 1953 een beeld onthuld. Dit beeld, dat een gevangene voor het vuurpeloton voorstelt, is een herinnering aan de slachtoffers die zijn gevallen in Kamp Amersfoort.

Eén vuist van de stenen gevangene is gebald als teken van machteloze woede en als teken van zijn ongebroken wil. Het beeld en de sokkel zijn geplaatst op een stervormig mozaïek met daarop vijf vredesduiven die de vijf oorlogsjaren symboliseren. De stenen gevangene, met de officiële naam "Gevangene staand voor het vuurpeloton", wordt in de volksmond "De Stenen Man" genoemd. De gebruikte steensoort is Vaurion, een zachte Franse kalkzandsteen.

De 350 meter lange schietbaan aan de Appelweg tegenover het voormalige Kamp Amersfoort is onder barbaarse omstandigheden volledig door gevangenen uitgegraven. Deze plek was een van de vele fusilladeplaatsen in de omgeving. Direct na de oorlog werden in de schietbaan enkele massagraven blootgelegd. Aan het einde van de schietbaan vond men het graf van 49 gevangenen die werden gefusilleerd als represaille voor de aanslag op Rauter. Op de plaats van dit graf staat nu 'De stenen man'.

Het definitieve monument, "Gevangene voor het vuurpeloton" genaamd, werd op 14 mei 1953 onthuld door de toenmalige minister-president W. Drees. Het benodigde geld werd bijeengebracht door het "Gevangenencomité Kamp Amersfoort". Oud-gevangene Frits Sieger is de maker van het monument.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Barry van Veen
  • Foto's: F. Geerligs (1, 2), Paul Wareman (3, 4, 5)

52.132135, 5.365003

Kamp Amersfoort speelde grotere rol bij vernietiging Joden dan gedacht

25apr

Kamp Amersfoort speelde grotere rol bij vernietiging Joden dan gedacht

Kamp Amersfoort speelde een grotere rol bij de Holocaust dan tot nu toe werd gedacht. Zo vonden via het doorgangskamp bij Leusden, aan de zuidkant van Amersfoort, wel degelijk directe deportaties plaats naar concentratiekampen in het oosten.

Lees meer

Kamp Amersfoort vernieuwt museum, Jeroen Kijk in de Vegte doet audiotour | 4 en 5 mei

jan2024

Kamp Amersfoort vernieuwt museum, Jeroen Kijk in de Vegte doet audiotour | 4 en 5 mei

Nationaal Monument Kamp Amersfoort heeft zijn expositie ingrijpend veranderd. Om de collectie inclusiever te maken, is het museum nu ingericht aan de hand van tien groepen gevangenen die in Amersfoort opgesloten zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer