TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nederlands Ereveld Loenen

In 1947 besloot de Nederlandse regering de stoffelijke resten van de Nederlanders die in Duitsland waren omgekomen, over te brengen naar Nederland. Deze slachtoffers rustten op vijandelijke bodem en hadden vaak geen behoorlijke begrafenis gehad.
Om dit besluit uit te kunnen voeren, begon de Oorlogsgravenstichting in 1948 met de aanleg van een ereveld in Loenen(gemeente Apeldoorn).
Op 18 oktober 1949 opende H.K.H. Prinses Wilhelmina het ereveld waar nu ruim 3600 Nederlanders begraven liggen. Regelmatig vinden hier nog herbegravingen plaats.

Een belangrijk kenmerk van ereveld Loenen is de inrichting. De graven liggen bijna onopvallend verspreid over een bosgebied met een totale oppervlakte van 17 hectare. Hier zijn geen rechte rijen met kruisen, maar graven, ingericht met liggende stenen. Achter elk opschrift schuilt een eigen geschiedenis. Het ereveld Loenen geeft een goed beeld van de verscheidenheid aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Onder hen bevinden zich gesneuvelde militairen, maar ook veel burgers: verzetsstrijders, politieke gevangenen, Engelandvaarders en slachtoffers van de gedwongen tewerkstelling (Arbeitseinsatz) in Duitsland.
Centraal op het ereveld bevindt zich de kapel met een schrijn voor de Gedenkboeken, het wandbord met de namen van Engelandvaarders en enkele urnen met asresten uit concentratiekampen. Links naast de kapel staat het monument 'De Vallende Man' van de beeldhouwer Cor van Kralingen.

Sinds de jaren '80 vormt het ereveld niet alleen de laatste rustplaats voor slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Ook militairen en burgers die omkomen tijdens de acties in Nieuw-Guinea en humanitaire en/of vredesmissies worden er (her)begraven:

Libanon:
Siebe Boonstra (1979)
Kees van Rijn (1979)
Philippus Wilhelmus de Koning (1979)
Gerardus Adrianus Cornelis Nieuwenhuis (1980)
Theodorus Antonius Bernardus Fredericus Seebregts (1983)

Kroatië:
Wilhelmus Johannes Leonardus Maria Martens (1993)

Bosnië:
Raviv van Renssen (1995)

Afghanistan:
15 juni 2007 , Soldaat der eerste klasse Timo A. Smeehuijzen, 20 jaar oud
18 april 2008 , 1e Luitenant Dennis van Uhm, 23 jaar oud
7 september 2009 , Sergeant Majoor Mark Leijsen, 44 jaar oud

Mali:
Ernst Diederik Mollinger (2015)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Van kwaad tot onvoorstelbaar erger
De jacht op het verzet
Represailles in Groningen

52.115199, 5.999807

Eerste herdenking Anton de Kom op Nationaal Ereveld Loenen

25apr

Eerste herdenking Anton de Kom op Nationaal Ereveld Loenen

Bij het Nationaal Ereveld Loenen is schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom herdacht. De herdenking markeerde de 79e sterfdag van de in Suriname geboren activist. Het was de eerste keer dat de bijeenkomst werd gehouden.

Lees meer

Dode uit Tweede Wereldoorlog na 77 jaar geïdentificeerd

apr2022

Dode uit Tweede Wereldoorlog na 77 jaar geïdentificeerd

77 jaar na zijn executie op de Waalsdorpervlakte is een slachtoffer van het nazi-regime tijdens de Tweede Wereldoorlog geidentificeerd.

Lees meer

Lees meer (397)