TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Target Rotterdam

Titel:Target Rotterdam - De geallieerde bombardementen op Rotterdam en omgeving, 1940-1945
Schrijver:Baart, J.J. & Oudheusden, L. van
Uitgever:Boom
Uitgebracht:2018
Pagina's:383
ISBN:9789024420452
Omschrijving:

Over de meidagen van 1940, het Duitse bombardement op Rotterdam en de bezetting van de stad zijn al veel boeken geschreven. "Target Rotterdam" beschrijft de geallieerde bombardementen op Rotterdam en omgeving in de periode van 1940 tot 1945, de gehele oorlog dus. In deze tijd zijn er meer dan 300 bombardementen uitgevoerd op Rotterdam en omgeving door de Britse RAF en de Amerikaanse Eighth Air Force, onder meer het bombardement op Rotterdam van 31 maart 1943. Er zijn meer slachtoffers gevallen door deze bombardementen dan door het Duitse bombardement van 14 mei 1940. Dat maakt het ook zo’n lastig onderwerp.

De verantwoordelijken, de Britten en de Amerikanen, waren wel onze bevrijders, maar toch, zijn zoveel schade en burgerslachtoffers gerechtvaardigd? Een vraag die ook de Nederlandse regering in ballingschap bezig heeft gehouden en waar in Londen menig woord over gesproken is. Rotterdam werd, als grote havenstad en vanwege het economische belang, beschouwd als legitiem en ook onvermijdelijk doel voor de geallieerde luchtstrijdkrachten. De luchtoorlog in en om Rotterdam is een onderbelicht onderdeel van de Tweede Wereldoorlog in Nederland, zeker in vergelijking met de strijd in en rondom Arnhem (operatie Market Garden).

Bijzonder is dat deze luchtoorlog boven de stad allerlei facetten heeft gekend: van nachtelijke bombardementen tot aan bombardementen bij daglicht, en van het op grote hoogte onnauwkeurig afwerpen van bommen tot precisiebombardementen en alles wat er tussenin zit. Aan het begin van de oorlog zijn nog niet alle toestellen technisch goed uitgerust en zijn de bemanningen ook niet ingespeeld op elkaar of bekend met allerlei technieken. Naarmate de oorlog voortduurt, veranderen de politieke zienswijzen, maar ook de technieken en tactieken. Er is dan ook meer ervaring bij de bemanningsleden, er komen betere toestellen, betere richtmiddelen en ook de navigatie verbetert, evenals de inzichten en ondersteuning met meteorologische kennis.

"Target Rotterdam" is zeer gedetailleerd beschreven, en belicht de bombardementen vanuit alle kanten. Burgers vertellen als ooggetuige hun verhalen. Zoals tramconducteur Henk Bloemendaal die over een bombardement vertelt alsof je er zelf middenin zit. Bij de boekpresentatie in november 2018 werd een geluidsfragment afgespeeld met de herrie van een luchtbombardement dat dit verhaal ondersteunt en tastbaar maakt, al is dat bij deze meeslepende getuigenverklaring niet per se nodig. Ook zijn er verhalen van bemanningsleden, zoals van piloot Paul Tibbets. Een saillant detail: Tibbets, die in 1942 gedurende zijn eerste missie naar Rotterdam vloog, was in 1945 de piloot die de atoombom op Hiroshima afgooide.

Het boek is het resultaat van een jarenlange samenwerking tussen twee schrijvers. Jac. J. Baart (1943) schreef eerder diverse artikelen over de luchtoorlog boven Rotterdam en is auteur van verschillende boeken, waaronder "Rotterdam Oorlogshaven". Drs. Lennart van Oudheusden (1980) is historicus en gespecialiseerd in de luchtoorlog boven West-Nederland. Hij werkt als onderzoeker in de particuliere explosieven-opsporingsbranche. Zoals ze het zelf zeggen: de één heeft de ‘grond’ onderzocht (schade, impact, slachtoffers, etc.) en de andere de ‘lucht’, oftewel de rapportages (vluchtrapporten en statistieken) van de bombarderende squadrons.

De publicatie telt 472 pagina’s waarvan de laatste 90 pagina’s een notenlijst en bijlagen bevatten. De eerste bijlage is een lijst met alle op Rotterdam en omgeving uitgevoerde bombardementen. Een tweede bevat een namenlijst van slachtoffers op datum en locatie. De laatste bijlage is een overzicht op datum en locatie van gecrashte geallieerde toestellen. Tot slot heeft het boek een uitgebreid bronnenoverzicht. Het trefwoordregister bevat veel informatie en is ingedeeld in een register op geografische indeling en een register op alfabetische volgorde van de beschreven personen. Het boekwerk is mooi vormgegeven en voorzien van veel gedetailleerde illustraties en foto’s, zowel in zwart-wit als in kleur.

"Target Rotterdam" staat boordevol informatie, is zeer goed leesbaar en een absolute aanwinst op de geschiedschrijving van Rotterdam in de periode 1940-1945. Het geeft een uitstekend beeld van wat er zich naast bekendere gebeurtenissen, zoals de Hongerwinter, nog meer heeft afgespeeld in de Rotterdamse regio. Een fantastisch boek voor de geïnteresseerde in de Rotterdamse geschiedenis, een must voor iedereen die meer wil weten over de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam en omgeving.

Beoordeling: Uitstekend

Informatie

Artikel door:
Wijnand de Gelder
Geplaatst op:
15-02-2019
Laatst gewijzigd:
16-02-2019
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen

Gerelateerd nieuws

Veel meer doden door bombardementen geallieerden Rotterdam in WOII

nov2018

Veel meer doden door bombardementen geallieerden Rotterdam in WOII

Britse en Amerikaanse bommenwerpers hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog tienduizenden bommen afgeworpen boven Rotterdam. Doelwit waren scheepswerven, havens, vliegveld Waalhaven en de olieopslag. Vaak troffen de bommen, onbedoeld, ook burgerdoelen. Daarbij kwamen 1029 mensen om het leven.

Lees meer