TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fort Eben-Emael - machinegeweerbunker Mi Nord

Deze zware kazemat van Fort Eben-Emael en was bewapend met 3 machinegeweren en 2 zoeklichten.

Ook deze bunker was uitgerust met een observatiekoepel. De bunker zelf had buiten deze observatiekoepel geen andere mogelijkheden naar buiten te kijken. De geschutskamers waren niet voorzien van observatiemogelijkheden. Dit bleek achteraf een fout in het ontwerp. Enkel via de observatiekoepels van de bunkers bovenop het fort kon men gadeslaan wat er bovenop het fort gebeurde.

Ook deze koepel (evenals Visé 2) werd door een holle lading van 50 kg buiten gevecht gesteld. En ook hier werd door de explosie de periscoop die in het midden van de koepel (bepantsering 20 cm staal) zat zodanig vervormd dat deze onbruikbaar werd.

Zie ook de schade die een holle lading van 50 kg aanrichtte op de koepel van bunker MN29 te Charneux. Bij deze koepel is de schade niet hersteld en is zeer duidelijk te zien wat de geconcentreerde explosie van bijna 3.000 graden celcius op de koepel van 36 cm dik staal aanricht. Het brand er geheel doorheen en vernietigt alles op weg dat het tegenkomt. Bij deze koepel is de schade achteraf niet verhult met cement.

De koepel heeft bij de aanval diverse kogelinslagen te verduren gehad. Ook deze koepel en bunker werd buiten gevecht gesteld bij de aanval op 10/ 11 mei door gebruik van de holle lading.

Ook de bunker zelf is aangevallen met een holle lading. De schade die werd aangericht is later provisorisch gerepareerd met beton, maar nog steeds zichtbaar.

Vanaf de buitenzijde gezien lijken de bunkers hun beste tijd te hebben gehad, maar dat is slechts de afwerking aan de buitenzijde. Van binnen zijn ze puntgaaf. Behalve daar waar gevechtsschade is ontstaan.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski

Gerelateerde boeken

België in de Tweede Wereldoorlog 10

50.798466, 5.678842