TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fort Eben-Emael - Artilleriekazemat Visé 2

Deze artilleriekazemat van Fort Eben-Emael en was bewapend met drie 75mm kanonnen.

Bij de aanval op het fort was het de Duitsers er alles aan gelegen de weinige observatiepunten die het fort had uit te schakelen. Te bedenken valt dat de geschutsbunkers zelf geen eigen observatiemogelijkheden hadden. Ze konden zelf niet naar buiten kijken, behalve via de observatiekoepels op de diverse bunkers. Deze kleine koepels waren voorzien van een periscoop waarmee ook als de observatiesleuven van binnenuit gesloten waren, het fort alsnog mogelijkheid had de omgeving op te nemen.

Zo probeerde de Duitse aanvallers bij iedere bunker (kazemat) de koepel buiten gevecht te stellen, en het fort steeds verder zijn observatiemogelijkheden te beperken. Zoals aangegeven konden de geschutsstellingen in de bunkers zelf, niet naar buiten kijken. Zij waren afhankelijk van hun observatieposten. Dit bleek achteraf een fout in het ontwerp.

Nadat hef fort veroverd was, zijn alle inslagen die de holle ladingen hadden veroorzaakt, met centmet opgevuld. Reden hiervoor was dat de Duitsers de verovering van het fort d.m.v. de holle lading, wat op dat moment een geheim wapen was, nog steeds geheim houden. Het fort werd gebruikt voor propaganda doeleinden en diverse militaire hoogwaardigheidsbekleders van bevriende naties werden er rondgeleid. Het onveroverbare en sterkste fort van Europa, dat Duitsland na 2 dagen tot overgave had gedwongen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Patrick Molders

Gerelateerde boeken

België in de Tweede Wereldoorlog 10

50.795587, 5.676313