TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Luchthaven Eindhoven

Dit vliegveld is in 1932 gebouwd als Vliegveld Welschap. In april 1939 werd het vliegveld gevorderd vanwege algemene mobilisatie. De oorlog maakt een einde aan de ontwikkelingen en aspiraties van vliegveld Welschap want binnen twee dagen werd Eindhoven bezet en nam de Luftwaffe het veld over. De naam werd veranderd in Fliegerhorst Eindhoven en de Duitsers begonnen direct met de uitbreidingen met 3 geplaveide startbanen, 130 opstelplaatsen en 53 hangars. Om het vliegveld heen werden bunkers gebouwd, soms gecamoufleerd als huizen. In 1942 volgde een legeringskamp en kreeg het vliegveld een eigen spooraansluiting vanaf station Aalst-Waalre.

Fliegerhorst Eindhoven werd tijdens Operation Market Garden, in 1944, veroverd door Amerikaanse parachutisten, waarna het hersteld en omgevormd werd tot Advanced Landing Ground (ALG).

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

51.454809, 5.382086

De liefde van Riek voor een Duitse militair eindigde in een familiedrama

feb2020

De liefde van Riek voor een Duitse militair eindigde in een familiedrama

Het gezin Derks in Geldrop telt zestien kinderen: acht jongens en acht meisjes. De hele familie is tijdens de oorlog fel tegen de Duitse bezetter, op de jongste dochter Riek (18) na. Zij wordt verliefd op een getrouwde Feldwebel (sergeant) met twee kinderen. In een dronken bui steekt haar broer Gerard met en broodmes de sergeant dood. Het is het begin van een familiedrama dat, vooral bij broer Christ, diepe wonden achterlaat. Zelfs de tijd kan deze wonden niet helen.

Lees meer

Op nieuwjaarsochtend wakker worden met het lawaai van een grote Duitse luchtaanval

jan2020

Op nieuwjaarsochtend wakker worden met het lawaai van een grote Duitse luchtaanval

Brabant ontwaakte op nieuwjaarsdag 1945 met het geluid van honderden vliegtuigen. En ontploffingen. Het waren niet de bevrijders. Nee, tot ieders afschuw was het de Luftwaffe die begon aan een immense luchtaanval. Bij Operatie ‘Bodenplatte’ gooiden de Duitsers alles in de strijd wat nog kon vliegen.

Lees meer