TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Compiegne Armistice Monument

Dit is een belangrijke locatie - de scène van de WO1 wapenstilstand en ook de overgave van Frankrijk tijdens WO2. Het complex bestaat uit diverse monumenten, waaronder de "Jardin de la Mémoire", het monument voor maarschalk Foch (foto 4) en het vredesmonument.

Tevens bevindt zich er een Renault tank uit de 1e wereld wereldoorlog die als monument wordt tentoongesteld.

Op 11 november 1918 om 5 uur 's nachts werd in een wagon op z’n 8 kilometer van de Franse stad Compiègne, in het nabijgelegen bos van de stad, de capitulatie tussen de Westelijke Geallieerden en het Duitse Keizerrijk getekend. Die ochtend om 11:00 ging de wapenstilstand in en kwam er een einde aan de Grote Oorlog oftewel de Eerste Wereldoorlog.

De verdere uitwerking in het Verdrag van Versailles resulteerden o.a. in zware jaarlijkse herstelbetalingen van Duitsland aan de winnende landen, zoals Frankrijk en Engeland, het opgeven van haar kolonies (o.a. in Afrika en Oost-Azië) deze gingen o.a. naar Engeland en Frankrijk, het leveren van treinen, steenkool, teruggave van Elzas-Lotharingen aan Frankrijk, opgeven van Oost-Pruisen aan Polen, overdracht van de gehele vloot en zware wapens aan de overwinnende landen en het terugbrengen van het leger naar 100.000 man.

De locatie voor de Duitse overgave diende aan verschillende voorwaarden te voldoen; er moesten twee treinen gestationeerd kunnen worden (voor de Geallieerden en voor de Duitsers) en de nodige spoorinfrastructuur moest aanwezig zijn. En een andere belangrijke voorwaarde was dat het op een afgelegen plek moest zijn zodat journalisten en andere " pottenkijkers" gemakkelijk op afstand gehouden konden worden.

De Geallieerde Generale Staf vond op een geïsoleerde plek in het bos van Compiègne een verlaten spooraftakking. Tussen de twee treinen werd een houten wandelpad aangelegd voor de onderhandelaars.

Op 22 Juni 1940 liet Hitler de wagon van stal halen om de Franse leiding hetzelfde lot te laten ondergaan als de Duitsers 22 jaar eerder. De treinwagon en de monumenten werd later op 24 juni 1940, op bevel van Hitler, overgebracht naar Berlijn. Deze wagon werd eerst een tijdje tentoongesteld aan het publiek voor de Brandenburger Poort en later op een zijspoor gezet op verschillende plaatsen. De daadwerkelijke wagon zou de oorlog niet overleven. Hij zou verwoest zijn door brand. Er zou sprake zijn dat Hitler bevolen had deze te vernietigen. Anderzijds zou er sprake zijn dat de wagon is gebruikt als onderdeel in een van de vele wegversperringen bij de gevechten met de Russen in Berlijn in 1945. Het exacte lot van de wagon is onbekend.

De monumenten voor WO I werden na 1945 teruggebracht naar de open plek in het bos van Compiègne. Op de plek waar de capitulaties van respectievelijk Duitsland en Frankrijk werden getekend wordt nu een replica van de beroemde wagon in het naastgelegen museum tentoongesteld.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mr Bojangles, Kaj Metz, Cheapskatetravel.nl, Ed Lewandowski
  • Foto's: Mr Bojangels (1), Sjoerd de Boer (2), Cheapskatetravel.nl (3, 4, 5)

Gerelateerde boeken

49.427309, 2.906481

Macron en Merkel herdenken einde Eerste Wereldoorlog bij Compiègne

nov2018

Macron en Merkel herdenken einde Eerste Wereldoorlog bij Compiègne

In een ceremonie vol symboliek legden Merkel en Macron samen een stenen plakkaat neer en zaten ze in een replica van de treinwagon waarin de wapenstilstand werd getekend.

Lees meer

Compiègne

jun2007

Compiègne

Tijdens een zakenreis naar Parijs nam ik vorig jaar de gelegenheid te baat om eens een bezoekje te brengen aan Compiègne. Dit is de plaats waar Hitler in 1940 de Fransen wist te vernederen door hen de overgave te laten tekenen in exact dezelfde wagon waarin in 1918 de Duitsers de wapenstilstand hadden moeten ondertekenen. Op deze plek is tegenwoordig het Mémorial de la Clairière de l'Armistice te bezoeken.

Lees meer

Lees meer (10)