TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Museum 1940-1945

Geschiedenis
Het Museum 1940-1945 in Dordrecht werd in juni 1988 officieel geopend door Prins Bernhard. Basis van de collectie vormt de verzameling van dhr. K.P. Makkelie. Nog tot op de dag van vandaag worden objecten uit de oorlog door particulieren en bedrijven geschonken, zodat de collectie in de loop der tijd fors uitgebreid is. Het museum is sinds 2001 ondergebracht in een gerestaureerd historisch pand in het oude centrum.

Bijzonderheden
De oorlogsjaren in Dordrecht en omgeving vormen het belangrijkste onderwerp. Gedurende de Meidagen van 1940 is er in en om de voormalige garnizoensstad fel gevochten. 200 Nederlandse militairen sneuvelden gedurende gevechten om het Eiland van Dordrecht. Deze strijd krijgt veel aandacht, maar ook de bezettingsjaren komen ruimschoots aan bod met als thema’s verzet, collaboratie, vervolging, burgerleven en bevrijding. Ook zijn er tijdelijke exposities, in 2015 over de bevrijding van de stad door de Canadezen en over de Dordtse Engelandvaarders Henk Sebes en Aart Alblas.

Naast militaire uniformen, wapens en een Willys Jeep zijn het vooral kleinere objecten waaruit de collectie bestaat, zoals zelf gemaakte sigaren van zelf gekweekte tabak, oorlogsgeld, voedselbonnen, surrogaatzeep, verduisteringsfietslampjes, nazipropaganda, NSB-memorabilia en militaire insignes. Buiten het museum bevinden zich in een tuin ook de restanten van in de regio neergestorte vliegtuigen. Miniatuurdiorama’s en informatiewanden geven aanvullende informatie.

Het museum beschikt over een kleine bibliotheek met onder andere lokale en landelijke dagbladen, periodieken en pamfletten uit de oorlogstijd. Ook biedt het museum gelegenheid voor rondleidingen voor schoolklassen. Voor kinderen is een speurtocht beschikbaar.

Waarom bezoeken?
Museum 1940-1945 telt twee verdiepingen en is relatief klein. De inzet van multimedia is gedateerd en beperkt. Een bezoek is desondanks de moeite waard, vanwege de gevarieerde collectie en de herkenbaarheid daarvan, vooral voor de bezoekers die de oorlog zelf meemaakten of de verhalen kennen van ouders of grootouders. Bovendien zijn er in het museum altijd kundige gidsen aanwezig, die vragen beantwoorden en rondleidingen geven. Zij kennen het verhaal achter elk museumstuk. Juist ook achter de kleine objecten schuilen fascinerende en verrassende verhalen.

Locatie
Het museum bevindt zich aan de Nieuwe Haven 27-28, een kwartiertje lopen vanaf het station. In dit karakteristieke havengebied met sfeervolle historische panden is het leuk wandelen. Het winkelgebied in het nieuwe centrum bevindt zich op loopafstand. Een bezoek aan het oorlogsmuseum is goed te combineren met een bezoek aan het Dordrechts Museum dat een grote kunstcollectie herbergt. Dordrecht grenst aan Nationaal Park De Biesbosch dat veel recreatiemogelijkheden biedt. Hier bevindt zich ook het Biesbosch Museum, dat in 2015 vernieuwd wordt en waarvandaan rondvaarten op fluisterboten worden georganiseerd door het natuurgebied.

Toekomst
Al geruime tijd heeft het museumbestuur uitbreidingsplannen omdat de huidige ruimte eigenlijk niet meer voldoet. Concrete plannen zijn er nog niet. Ter gelegenheid van het 30-jarige bestaan van het museum wordt in 2018 een expositie georganiseerd rond het thema Dordrecht Garnizoenstad.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kevin Prenger
  • Foto's: Kevin Prenger & Lennard Bolijn

Gerelateerde boeken

Rotterdam Frontstad
Mei 1940
Germany's Lightning War
Een soldaat doet zijn plicht
De slag om de residentie 1940

51.816553, 4.663983

Een bezoek aan Museum 40-45 in Dordrecht

feb2015

Een bezoek aan Museum 40-45 in Dordrecht

De oorlogsgeneratie, daartoe worden de Nederlanders gerekend die tussen 1920 en 1935 geboren zijn en de Tweede Wereldoorlog dus bewust meegemaakt hebben. 70 jaar geleden kwam een einde aan deze oorlog en langzaamaan, maar onvermijdelijk sterft de oorlogsgeneratie uit. Wat is er dan mooier om in een oorlogsmuseum rondgeleid te worden door iemand van deze generatie, wiens gevorderde leeftijd niets afdoet aan het enthousiasme waarmee hij bezoekers vertelt over de oorlog.

Lees meer

Lees meer (2)