Op de begraafplaats van Houtain-Saint-Siméon bevinden zich een aantal oorlogsgraven.
Waaronder het graf van de aalmoezenier van fort Eben-Emael.
MEESEN Lambert, 41 jaar, kapelaan en aalmoezenier van het fort Eben-Emael, overleden 14 april 1943.
Hij stond de gewonden soldaten van het fort bij, en was aanwezig bij de begrafenis van de omgekomen soldaten. Zij werden naast de hoofdingang van het fort begraven. Bij de begrafenis stelde hij vast dat soldaat Heine, die op 10 mei 1940 bij de gevechten boven op het fort gewond was geraakt, nog leefde. Soldaat Heine bemande de zogenaamde MiCa-sectie (Mitrailleuse Contre Avignon) die op het plateau (het dak) van het fort was gelegen. Met de mitrailleurs dienden zij het dak te verdedigen tegen vliegtuigen. Bij de gevechten met de Duitsers die met zweefvliegtuigen op het dak waren geland, werd hij voor dood aangezien.
Soldaat Heine werd in eerste instantie overgebracht naar een Duits Lazarett in de Onze Lieve Vrouwe Kliniek te Tongeren (B). Wegens verplaatsing van dit Duitse Lazarett richting het front in Frankrijk werd hij (en de andere gewonden) op 19 mei 1940 overgebracht naar het Duitse Lazarett dat gevestigd was in het Jezuïetenklooster aan de Tongerseweg te Maastricht (NL), waar hij op 25 mei 1940 aan zijn verwondingen is overleden. Hij ligt begraven op de het militaire ereveld van de emeentelijke begraafplaats Robermont te Luik. (foto 5)
Verder liggen er begraven
FRENAY Joseph, 21 jaar, soldaat bij het 4e regiment Chasseurs (jagers), overleden ten gevolge van ziekte (mogelijk Spaanse griep) op 23 oktober 1918 in het hospitaal te Adinkerke. (foto 2)
TILQUIN Dieudonné, 30 jaar, soldaat bij het 18e linieregiment, overleden aan opgelopen verwondingen in de borst op 23 oktober 1918 te Aalter. (foto 3)
FURNELLE Henry, 19 jaar !, soldaat bij het Regiment Fortifiée de Liège van Fort Eben-Emael, hij kwam om het leven bij de Duitse aanval op bloc IV van het fort, op10 mei 1940. (foto 4)
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!