Naast de hoofdingang van fort Eben-Emael was de tijdelijke begraafplaats voor de omgekomen Belgische soldaten.
Tijdens de verovering van het fort door Duitse parachutisten op 10 en 11 mei 1940 kwamen 25 Belgische soldaten van het R.F.L. (Régiment de Fortresse de Liège) om het leven. Het fort had een eigen mortuarium waar gedurende de belegering de in het fort gesneuvelde soldaten tijdelijk werden ondergebracht. Indien de belegering te lang duurde, werden de soldaten in tonnen gevuld met chloorkalk gelegd. Naast dat de gesneuvelden niet lang in het mortuarium konden blijven, zeker als het aantal doden opliep en het mortuarium te klein werd, wat dit tevens ter voorkoming van het uitbreken van ziektes.
Ook op en rond het fort kwamen soldaten om het leven. Naast een aantal soldaten van het fort zelf, ook een aantal van de in de buurt gelegerde Belgische soldaten van het Regiment Grenadiers, die het fort te hulp kwamen.
De op en om het fort gesneuvelde Belgische soldaten werden naast de hoofdingang begraven.
Na overgave van het fort werden de Belgische soldaten die in en rond het fort gesneuveld waren naast de hoofdingang begraven. Onder hen;
GILET Emile, 30 jaar, soldaat bij het Régiment de Fortresse de Liège, kwam om het leven bij de ontploffing van een holle lading in die aan een van de binnendeuren van kazemat Maastricht 1 was bevestigd. Hij is herbegraven op de begraafplaats van Francorchamps.
BRILLE Omer, 24 jaar, onderluitenant bij het 2e Régiment Grenadiers, gesneuveld bij de gevechten rond het fort. Hij is begraven op de begraafplaats van Watermaal-Bosvoorde te Brussel.
COROMBELLE Jean, 24 jaar, wachtmeester bij het Régiment de Fortresse de Liège, kwam om het leven bij de ontploffing van een holle lading in die aan een van de binnendeuren van kazemat Maastricht 1 was bevestigd. Hij is herbegraven op de begraafplaats 'Robermont' te Bressoux (Liège).
Madame LEGROS, en haar twee kinderen. Zij zijn als burgerslachtoffers omgekomen tijdens de gevechten en ook hier begraven.
De omgekomen soldaten werden bijgestaan door de aalmoezenier Lambert Meesen van het fort. Hij was de enige die van de Duitsers zich buiten het fort mocht begeven voor het mede verzorgen van de begrafenissen.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!