TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fort Eben-Emael Bloc II

Bloc II is tevens de nooduitgang van het fort.

Deze bunker was voorzien van een kleine observatiekoepel en uitgerust met twee 60 mm antitankkanonnen, twee mitrailleurs en twee zoeklichten.

Tevens was deze bunker zoals aangegeven de nooduitgang van het fort. De bunker was voorzien van een deur. De uitgang werd tevens gebruikt voor wachtpatrouilles.

Nadat het fort gevallen was, werd voor propaganda doeleinden, een paar weken later een film opgenomen, hoe het fort veroverd werd. Bij deze nep-aanval werd een holle lading tot ontploffing gebracht aan de noordzijde van de bunker, waarbij deze voor een deel instortte (zie foto 5).

De grotere observatiekoepel werd vernietigd met een holle lading van 50 kg tijdens de aanval op het fort op 10 en 11 mei 1940.

Opmerkelijk is de schade aan het 60 mm kanon die te zien is aan de kogelinslagen en de vervormde en beschadigde loop. Ook de verschillende granaatinslagen aan de zuidkant van de bunker zijn nog duidelijk zichtbaar (zie foto's 4 en 5).

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • La Position Fotifiée de Liège, Coenen & Vernier.

Gerelateerde boeken

België in de Tweede Wereldoorlog 10

50.798795, 5.676394