TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fort Eben-Emael Bloc IV

Bunker bloc IV was gelegen in het zuiden van het fort tussen koepel Sud en Nord in.

Deze bunker beschikt over een waarnemingskoepel en was uitgerust met twee antitank kanonnen van 60 mm. Deze stonden op de begane grond. Daarnaast op de 1e etage twee mitrailleurs en zoeklichten.

Bloc IV was mede verantwoordelijk voor de verdediging van de antitankgracht bij bloc V, en het Albert kanaal.

Wat opvalt aan deze bunker is de typische sleuf die het zicht moet vergemakkelijken vanuit de observatiekoepel. Verder valt de relatief grote beschadiging aan de koepel op. Ook deze is aangevallen met een holle lading van 50 kg, waarbij gezien het hier om een kleinere observatiekoepel gaat, de schade ook aanzienlijker is. De koepel vertoont zelfs barsten door de inwerking van de explosie. Bij deze explosie kwam soldaat Furnelle (19 jaar !) om het leven. Hij wordt herdacht op het monument in Houtain-Saint-Siméon en ligt begraven op het kerkhof aldaar.

Ook deze schade werd door de holle lading werd na de verovering gecamoufleerd. Zo te zien werd het gat dat de holle lading sloeg gedicht met beton. De camouflage diende ter verhulling van het nieuwe geheime wapen van de Duitsers.

Zie ook de schade die een holle lading van 50 kg aanrichtte op de koepel van bunker MN29 te Charneux. Bij deze koepel is de schade niet hersteld en is zeer duidelijk te zien wat de geconcentreerde explosie van bijna 3.000 graden celcius op de koepel van 36 cm dik staal aanricht. Het brand er geheel doorheen en vernietigt alles op weg dat het tegenkomt. Bij deze koepel is de schade achteraf niet verhult met cement.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • La Position Fortifiée de Liège, Coenen & Vernier

Gerelateerde boeken

België in de Tweede Wereldoorlog 10