TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Koepel Nord Fort Eben-Emael

In het zuidoosten van het fort bevindt zich de bunker met koepel Nord

Op foto 1 is op de achtergrond koepel 120 zichtbaar.

Het is één van de 3 koepels die het fort telt. De koepel is uitgerust met twee 75 mm snelvuurkanonnen. Op de foto's bevindt de koepel zich in ingeschoven positie waardoor de kanonnen niet zichtbaar zijn. Zoals alle andere koepels is ook op deze koepel bij de slag om het fort op 10 en 11 mei een holle lading van 50 kg tot ontploffing gebracht. Bij deze koepel zelfs twee maal op dezelfde plek. De plek is pas in latere jaren zwart geschilderd. Maar de schade van de naar binnen gerichte, explosie, drukgolf en trillingen aan de ruimte onder de koepel was er wel. De koepel werd hierdoor uitgeschakeld.

Dit is tevens een van de bunkers die voorzien is van een uitgang op niveau van het plateau zelf (foto 4). Deze uitgang werd gebruikt voor wachtpatrouilles. Binnen deze ingang was ter verdediging nog een extra binnendeur aanwezig. De Duitsers hebben van dit zwakke punt in de verdediging van het fort gebruik gemaakt, de koepelbunker te veroveren. Door plaatsing van een holle lading van 12,5 kg wist men zich toegang te verschaffen. Bij deze actie werden enkele Belgische soldaten verwond en viel een dode te betreuren.

Aan de buitenzijde is weinig van de schade te zien die de holle ladingen aanrichtte. De koepel was 40 cm dik. Het effect van de holle lading was echter dat de explisie zich op een plek concentreert en daarbij een enorme hitte genereert die door de bepantsering heen smelt. Hetzelfde effect heeft overigens de typisch gevormde granaatkop van de Panzerfaust en de iets minder bekende Panzerschreck.

De schade die aangericht werd door de holle lading werd na de verovering gecamoufleerd. Zo te zien werd het gat dat de holle lading sloeg gedicht met beton. De camouflage diende ter verhulling van het nieuwe geheime wapen van de Duitsers.

Zelfs nu bijna 100 jaar na de bouw van het fort zijn de koepel en het gewapend betonnen emplacement perfect bewaard gebleven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • La Position Fortifiée de Liège, Coenen & Vernier

Gerelateerde boeken

België in de Tweede Wereldoorlog 10