TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Koepel Sud Bloc V Fort Eben-Emael

In het zuidwesten van het fort bevindt zich bloc V, waarop koepel Sud is geplaatst.

Één van de 3 koepels die het fort telt. De koepel is uitgerust met twee 75 mm snelvuur kanonnen. Verder is de bunker (bloc V) uitgerust met een 60 mm antitank kanon, een mitrailleur en een zoeklicht.

Het antitank kanon bevind zich op de begane grond. Op de 1e etage bevond zich de mitrailleur met ernaast het zoeklicht. Centraal in het midden boven de geschutsopening en de zoeklichtopening bevindt zich een kleine observatiekoepel. Deze observatiekoepel was uitgerust met een periscoop, die nog steeds zichtbaar is, in ingeschoven positie (zie foto 4). De schootsrichting is in de richting van de tankgracht (foto 5).

Tijdens de slag om het fort op 10 en 11 mei werd ook op deze koepel een holle lading van 50 kg geplaatst. Deze veroorzaakte aan de buitenkant geen grote schade. Zie foto 1 en 2. De plek is pas in latere jaren zwart geschilderd. Maar de schade van de naar binnen gerichte, explosie, drukgolf en trillingen aan de ruimte onder de koepel was er wel.

Een van de twee kanonnen werden door de explosie van de holle lading uitgeschakeld. De ander was tijdelijk buiten werking, maar de bemanning van bloc V wisten het kanon en de koepel weer operationeel te krijgen. Het kanon heeft tot overgave van het fort op diverse posities van de Duitsers kunnen vuren.

De schade die aangericht werd door de holle lading werd na de verovering gecamoufleerd. Zo te zien werd het gat dat de holle lading sloeg gedicht met beton. De camouflage diende ter verhulling van het nieuwe geheime wapen van de Duitsers.

Zelfs nu bijna 100 jaar na de bouw van het fort zijn de koepel en het gewapend betonnen emplacement perfect bewaard gebleven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • La Position Fortifiée de Liège, Coenen & Vernier
  • Eben-Emael, I. Kemp

Gerelateerde boeken

België in de Tweede Wereldoorlog 10

50.794509, 5.679452