Kazemat Maastricht 1, is een van de bunkers waar de Duitsers het fort wisten binnen te dringen. Nadat ze zich toegang verschaft hadden d.m.v. gebruik van een holle lading op het linker kanon (deze is later afgesloten met beton) hebben ze vervolgens ook een holle lading van 12,5 kg aangebracht op de inmiddels gesloten stalen deuren onder bunker Maastricht 1. Deze deuren gaven toegang tot het ondergrondse gangenstelsel.
Nadat de Belgen zich hadden teruggetrokken tot achter de stalen deuren die toegang gaven tot de liften en trappen naar de kazemat werden vanaf de binnenzijde stalen balken voor de deuren gestapeld. Achter de balken werden zandzakken gelegd. Op die manier dacht men een doorbraak met het forceren van de deuren te voorkomen.
Tevens had het Belgische garnizoen had achter de deuren 4 soldaten geposteerd. Gezeten achter een stapel zandzaken, voorzien van een mitrailleur zaten ze klaar om dit punt waar de Duitsers het fort waren binnengedrongen te verdedigen.
De Duitsers brachten echter een holle lading van 12,5 kg op de stalen balken achter de linkerdeur aan, sloten de deur om het effect van de werking te verstreken, waarna na de ontploffing de linker deur het fort in werd geslagen, en de rechterdeur vervormd werd. De vier soldaten achter de zandzakken hadden geen schijn van kans, en werden bij de ontploffing gedood. Zie foto 5.
Dit betrof de soldaten;
COROMBELLE Albert 24 jaar, wachtmeester, hij is begraven op het erveveld van Robermont te Luik.
DUJARDIN Joseph, 19 jaar !, soldaat, hij is begraven op het erveld van Herstel-Rhees.
GILLET Emile, 30 jaar, soldaat, hij is begraven in een familiegraf te Franchorchamps
MASSOTTE Willy, 20 jaar, soldaat, hij is begraven in een familegraf te Visé.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!