TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Koepel 120 Fort Eben Emael

Bovenop het massief van Caestert bevind zich te centraal op het fort geplaatste koepel 120, verwijzend naar de 120 mm snelvuur kanonnen.

De koepel beschikte over 2 van deze kanonnen. De koepel kon 360 graden draaien en had een pantser van 60 cm.

Tijdens de slag om het fort op 10 en 11 mei werd op deze koepel een holle lading van 50 kg geplaatst. Deze veroorzaakte aan de buitenkant geen grote schade. Zie foto 2 en 3. De plek is naderhand zwart geschilderd. Maar de schade van de naar binnen gerichte, explosie, drukgolf en trillingen aan de ruimte onder de koepel was er wel.

De kanonnen werden door de explosie van de holle lading echter niet uitgeschakeld. Dit gebeurde pas nadat de Duitsers granaten in de lopen lieten ontploffen.

De schade die aangericht werd door de holle lading werd na de verovering gecamoufleerd. Zo te zien werd het gat dat de holle lading sloeg gedicht met beton. De camouflage diende ter verhulling van het nieuwe geheime wapen van de Duitsers.

Zelfs nu bijna 100 jaar na de bouw van het fort ligt de koepel (waarvan de toplaag van 21 mm, is gemaakt van een chroom-nikkel legering) en het gewapend betonnen emplacement perfect bewaard gebleven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • La Position Fortifiée de Liège, Coenen & Vernier

Gerelateerde boeken

België in de Tweede Wereldoorlog 10