TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Death Valley De Peel - De tandarts van Anne Frank (#3)

De tandarts van Anne Frank

Samuel van der Hoeden was een Joodse Nederlander, die tijdens de Duitse bezetting ondergedoken zat in Deurne. Samuel bracht zijn jeugd door in Utrecht, volgde daar de studie tot tandmeester en werd tevens een bedreven kunstschilder.
Hij trouwde er en in 1929 verhuisde het gezin van der Hoeden naar Amsterdam waar Samuel de kost verdiende als reiziger in tandheelkundige benodigdheden en (onbevoegd) tandarts. Hij behandelde onder andere de familie Frank.

Samuel kwam in contact met de leider van een Amsterdamse verzetsgroep, Gerrit Jan van der Veen. Samuel bleek vaardig in het maken van valse identiteitspapieren en zijn praktijk in het tandheelkundig instituut werd gebruikt om explosieven te vervaardigen die gebruikt werden bij de aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam op 27 maart 1943.

Hierna werd het Samuel te heet onder de voeten. Hij dook onder in Deurne en kwam, met hulp van kapelaan Johannes Donkers (alias Jan Rak) van de Willibrordusparochie, terecht bij de familie Heijst op de Kulert in Zeilberg.
Samuel bleef daar de rest van de bezetting als boerenknecht, maar kon zijn vroegere werk niet vergeten en hielp veel Zeilbergers van hun tandpijn af.
Na de bevrijding keerde hij terug naar zijn gezin.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Martin Damen

Gerelateerde boeken

Walraven van Hall
Encyclopedie van de Holocaust
Gerrit-Jan van der Veen, een doodgewone held
En verpletterd wordt het juk
Het Achterhuis