H. Luciakerk en pastorie Klooster en kerkhof
In en rond de H. Luciakerk en de Pastorie in Mierlo speelden zich diverse oorlogsverhalen af. In de kerktoren bevindt zich de toren van de oude kerk uit 1496. Daarin bevinden zich nu drie klokken. In de oorlog waren er dat twee. Tijdens de klokkenvordering werden ze beide aangemerkt als M-klokken: monumentale klokken die bescherming verdienden. De oudste klok dateert uit 1414, de gieter is onbekend. Het opschrift in latijn: 'Marie heet ik, maand april 1414'. De andere oude klok uit 1461 werd gegoten door Jan van Venlo. Deze werd in 1953 omgegoten naar een nieuwe klok, omdat de oude gebarsten was.
Uit aantekeningen van Pastoor van Lierop weten we dat de pastorie van 1 november 1944 tot 5 maart 1945 belangrijke gasten herbergde, zoals generaal O'Conner, bevelhebber van het VIIIe legerkorps, en Generaal Batten. Na 6 maart 1945 kreeg Mierlo inkwartiering van de achterhoede van het VIIIe Legerkorps. De hoge officieren die in het Engelse hoofdkwartier aan de overzijde van de straat thuishoorden, bleven vaak in de pastorie eten. In de tuin, op straat en overal rond de pastorie en het klooster wemelde het van de legervoertuigen.
Klooster en kerkhof
In het zusterklooster/bejaardenhuis, waarvan de oude voorgevel nog zichtbaar is, lagen de Duitsers enige tijd ingekwartierd. Later werd er een Engels hoofdkwartier ingericht. Tot de bezoekers behoorden veldmaarschalk Montgomery, bevelhebber van het Britse leger, generaal Dempsey, commandant van het 2e Britse leger, en generaal Eisenhower, de opperbevelhebber van het het geallieerde leger. Op 12 oktober 1944 bracht Prins Bernhard met de Engelse koning George VI een bezoek aan het klooster. Geruime tijd heeft het klooster dienst gedaan voor opvang van evacuees uit Helmond, Nijmegen en Venray.
Op het kerkhof van de H. Luciaparochie werden in 1944 de slachtoffers begraven van de granaatinslag in de schuilkelders op Den Brand. De graven lagen oorspronkelijk aan de andere kant van het kerkhof aan de Grevenbroeckweg. De graven van de meeste slachtoffers zijn in de loop der jaren geruimd. Het graf van de familie Sloots (vader, moeder en vijf kinderen) bestaat nog. Het ligt midden op de begraafplaats aan het hoofdpad. Als u vanuit de Van Scherpenzeelweg de begraafplaats opgaat ligt het graf net voorbij de Calvarieberg aan de linkerkant.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!