TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Holmes, Walter T. "Tom"

    Geboortedatum:
    4 februari 1919
    Overlijdensdatum:
    25 mei 2009
    Dienstnummer:
    18041211
    Nationaliteit:
    Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

    Biografie

    Tom Holmes nam op 14 juli 1941 dienst in Dallas, Texas.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Captain
    Eenheid:
    68th Bombardment Squadron, 44th Bombardment Group (H)
    Verkregen voor zijn aandeel in de aanval op lage hoogte op Ploesti, Roemenië, 1 augustus 1943, Operation Tidal Wave.

    Op 2 februari 2009 opgewaardeerd tot Distinguished Service Cross.
    Silver Star Medal (SSM)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Captain
    Eenheid:
    68th Bombardment Squadron, 44th Bombardment Group (H)
    Toegekend op:
    2 februari 2009
    Distinguished Service Cross (DSC)
    Voordracht:
    "Vanwege het zich onderscheiden door buitengewoon heldendom in operaties tegen de Ploesti Oli Raffenaderijen in Roemenië in augustus 1943. Als Operations Officer van het 68th Bombardment Squadron heeft Captain Holmes het leidende toestel gevlogen in eenformatie met B-24 type vliegtuigen, welke een zeer belangrijke olie raffinaderij aanviel vanaf zeer lage hoogte. Vanwege de liggin van het doel was het noodzaeklijk voor het voorste toestel om een preciese koers naar en overhet doel te volgen. Ongeveer 25 kilometer voor het bereiken van het doel, geraakte het toestel van Captain Holmes in zwaar direct gericht luchtafweer en machinegeweervuur. Wetend dat ontwijkende manouvres de nauwe formatie zou doen verbreken, hield Captain Holmes, alleen denkend aan de volledige vernietiging van zijn eigen doel verder op en zonder aan zijn eigenveiligheid te denken, vast aan de koers, zijn formatie leidend door vuur en rook, recht over het doel. Zijn moedige vastberadenheid en buitengewone vliegeigenschappen maakten het mogelijk het doel succesvol en volledig te vernietigen."

    Op 2 februari 2009 werd de tijdens Wo2 verleende Silver Star opgewaardeerd tot de Distinguished Service Cross door de "Air Force Board for Correction of Military Records". De onderscheiding werd overhandigd door Major General Floyd L. Carpenter, plaatsvervangend commandant 8th Air Froce op de Barksdale Air Force Base.

    Bronnen

    Foto