TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Helmondse oorlogsslachtoffers: vind Max voor ons

Het onderzoek naar Helmondse oorlogsslachtoffers bracht al het verhaal van mevrouw Bakker boven tafel. Ondertussen hebben we ook Sanne Vonk en Jeroen van der Heijden gesproken. Sanne Vonk heeft twintig jaar geleden het boek Onder de Bescherming van de Engel Gabriël geschreven. Jeroen van der Heijden heeft daar aan ook meegewerkt en heeft daarnaast diverse andere verhalen voor de Heemkundekring Helmond Peelland geschreven. Beide kwamen met heel veel tips over waar wij meer informatie konden vinden. Er kwam ook één klein verzoekje; vind Max voor ons.

Twintig jaar geleden kregen ze namelijk naar aanleiding van dat boek een telefoontje van Antoon Verberne. Hij was namelijk met één van de besproken slachtoffers bevriend geweest en ze waren samen opgepakt. Het betrof Cor Moedt en samen hadden ze in en rond Helmond verzet gepleegd. Het resultaat van het telefoongesprek was een verhaal dat in 1995 door de Heemkundekring werd gepubliceerd. Het gaat over de oorlogservaringen van Antoon Verberne en die mogen wij nu opnieuw publiceren op onze Go2War2.nl website. Moedt overleefde de oorlog niet en staat dus ook op het oorlogsmonument in Helmond. Verberne wist de oorlog wel te overleven.

In Haaren kreeg Antoon Verberne op een gegeven moment een celgenoot. Dat bleek Isak Lievendag te zijn. Hij had een foto van zijn zoontje Max bij zich. Dat het met Isak slecht was afgelopen, was toen al bekend. Maar van Max was indertijd geen spoor meer te vinden. Zowel Verberne als de schrijvers vroegen zich dus af wat er met Max gebeurd was. Het verzoek was dan ook of wij Max konden vinden.

Helaas was Max snel gevonden; op onze website stond namelijk al een struikelsteentje voor Max en zijn familie. Max was op drie jarige leeftijd op dezelfde dag in Auschwitz om het leven gekomen als zijn moeder. Via het Joods Monument konden we een foto van Max achterhalen en vervolgens ook de familie van Max. Zo konden wij hen na zo veel jaren nog aanvullende informatie geven over hun omgekomen familie. Antoon Verberne is in 2003 overleden en ligt begraven op de begraafplaats Eikenhof in Valkenswaard.

Mocht u meer informatie hebben over Antoon Verberne, Cor Moedt, de familie Lievendag of andere Helmondse oorlogsslachtoffers, neem dan contact met ons op via het formulier of helmond@tracesofwar.com.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 22-11-2014 17:46:23