TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dasselse dwangarbeiders: Ratskeller (22/22)

Twee jaar geleden kreeg ik de brieven van Gerard Schampers in handen. Een student in oorlogstijd, wonend in Helmond en studerend in Tilburg. In 1943 werd hij, met nog 21 andere studenten, tewerkgesteld te Dassel in Duitsland. Vorig jaar was ik rond deze tijd in Dassel om een aantal plekken te bezoeken die in de brieven voorkwamen. De ene was makkelijker gevonden dan de andere. De Ratskeller, waar de studenten over schreven, was lastiger te vinden. Toendertijd kon ik geen locatie in Dassel vinden. Ik ging er vanuit dat de Ratskeller in het dorpje Markoldendorf bedoeld werd; dat viel tenslotte onder dezelfde gemeente.


Dit weekend was ik bij de familie van Frans Linders, één van de medestudenten van Schampers in Dassel. Ook zijn familie had nog de nodige informatie liggen, waaronder een handgetekende kaart van Dassel. Op deze kaart stond de Ratskeller in Dassel ingetekend. Een Ratskeller had je in heel veel Duitse dorpen en steden. Het was een bar of restaurant gevestigd in de kelder van een gebouw. Soms was dat in het gemeentehuis, in het Duits Ratshuis; vandaar de naam. Soms ook gewoon in de buurt van het gemeentehuis. Niet alleen was er een kaart aanwezig, de familie had ook ansichtkaarten van Dassel. Daarvan had ik al een aardige verzameling, maar tussen de ansichtkaarten van Frans Linders zat er ook één van de Ratskeller in Dassel. Gelukkig voor ons staat het gebouw er nog steeds.


Over de Ratskeller van Markoldendorf schreef ik een jaar geleden: "Het pand staat er nog steeds, al lijkt het niet meer in gebruik als hotel of restaurant. Het is een imposant gebouw, dat uitkijkt over de markt. Het ligt op de route van Dassel naar Einbeck. Ik vraag me af hoe de studenten hier kwamen, liepen ze de vijf kilometer? Of namen ze de trein naar het stationnetje van Markoldendorf?"

Ik was er toen al niet helemaal zeker van of dit wel de juiste was. Het lag tenslotte een eindje van Dassel af. Nu ik de juiste Ratskeller in Dassel gevonden heb vallen de puzzelstukjes beter op hun plaats. Juist dat is mooi van alle beetjes aan extra informatie, zo krijgen we een steeds beter beeld van de dwangarbeiders in Dassel.


Lees ook de andere delen in deze serie:
- Dasselse dwangarbeiders: Dassel (1/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Ilme (2/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Rotenkirchen (3/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Rabbathge (4/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Bahnhofstrasse 145 (5/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Begraafplaats (6/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Markoldendorf (7/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Spoorlijn (8/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Eisenhütte Dassel (9/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Burgstrasse Dassel (10/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Eisengiesserei Gattermann (11/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Einbeck ziekenhuis (12/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Katholieke Kerk (13/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Terug naar huis (14/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Terug naar Dassel (15/22)
- Dasselse dwangarbeiders: De Sint Michael Kerk (16/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Begraafplaats Einbeck (17/22)
- Dasselse dwangarbeiders: De Burgberg (18/22)
- Dasselse dwangarbeiders: De Bierberg (19/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Salzderhelden (20/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Stadtoldendorf (21/22)
- Dasselse dwangarbeiders: Ratskeller (22/22)

Gebruikte bron(nen)