Dagboek Niessen: 25 september 1944 in Helmond
Fons Niessen uit Helmond hield in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij. Hij woonde in de Veestraat in de stad en had daar een bloemenzaak: Mimosa. Wij zullen de komende dagen een aantal dagen uit zijn dagboek online plaatsen. We beginnen op 17 september 1944, met de start van operatie Market Garden en zullen doorgaan tot de bevrijding van Helmond op 25 september. De Veestraat was de doorgaande weg door Helmond, met een belangrijke brug, de Veestraatbrug, over het Zuid-Willemskanaal.
Maandag 25 september 1944. 's Morgens om 8 uur ging ik de straat op en gingen er geruchten dat de Duitschers weg waren?? Ik naar huis en aan het puinruimen. Circa 9.30 uur kwam er een Engelsche officier aan de overzijde van het kanaal. Het was een groot gejuich toen de eerste van de overzijde over een plank het kanaal overstaken. Sinds vrijdag was de overzijde reeds vrij. Even later zagen wij in de Molenstraat de vlaggen uitsteken en ook de Ameidestraat en later de Veestraat stak de vlaggen uit. Toch bleef het tam. De ondergrondsche trad in werking en bezette het postkantoor en andere gebouwen en de brug. De stad was nu in ondergrondsche handen.
Sherman-tank in de Veestraat, de bloemenzaak van Niessen was rechts naast Café Labro. Foto: Twan v.d. Hurk.
Het werd steeds meer vlaggen en oranje dragen. Circa 11 uur kwamen de eerste tank met Engelschen de stad in gereden door de Molenstraat. Het gejuich was niet van de lucht. Ik zag nog 'n Duitsch soldaat dood in het huis van Bogaerds. Om 12 uur bij Harry Otten samenkomst en zag daar het enthousiasme bij het inrijden der troepen. Ook Aalmoezenier van Hurk zat in de tank. Besloten werd dat alle verkenners hun uniform mogen dragen en om 3 uur bijeenkomst. Snel mijn uniform aan, overal werd ik begroet: "Ha, daar zijn de padvinders weer". Ik zag nog het opbrengen van NSB-er 'de P.' en later nog de dochter van Van T. en een plunderaar. Het gejoel der mensen was daverend, toch stond het mij niet aan, maar ze hebben het verdiend.
De eerste uren hadden we als verkenner niets te doen in de stad. Trof nog een oud-verkenner uit Engeland, later werden wij ingeschakeld in de Ordonnans-dienst, speciaal voor het ophalen van goed bij de NSB-ers in de “Duitsche Schule” lagen eerst een 60 tal krijgsgevangene daarna 80 to 100 NSB-ers. 'Pro'-mensen etc. alle die waren opgepikt, waarvan verschillende waar men het niet van verwachtte. Boven lag de 'dames'-afdeling die allen even onschuldig waren. Verder nog geholpen bij het terughalen van gestolen goed uit die huizen. Om 8 uur einde van de dienst en naar huis. Binnen zijn van 8 tot 8 uur. Bij Oom Sjef werd toen bij een glas advocaat de eerste vrijheidsdrank gedronken. 's Nachts nog enkele harde schoten. Gebruikte bron(nen)