TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Het XXste transport naar Auschwitz

Titel:Het XXste transport naar Auschwitz - de ongelijke strijd op leven en dood
Schrijver:Michiels, M. & Wijngaert, M. Van den
Uitgever:Davidsfonds uitgeverij
Uitgebracht:2019
Pagina's:287
ISBN:9789059089808
Omschrijving:

Dit boek werd uitgebracht in samenwerking met de Dossinkazerne te Mechelen, waarvandaan op 19 april 1943 het XXste transport naar Auschwitz vertrok. Hierop zaten 1.631 voornamelijk niet-Belgische Joden, waarvan slechts circa 150 de oorlog overleefden. Drie jonge mannen slaagden erin om de trein te doen stoppen. Een opmerkelijke prestatie omdat ze enkel gewapend waren met ťťn revolver. Door deze gewaagde actie slaagden ze erin om enkele gevangenen te bevrijden. Duitse troepen konden een aantal van hen terug gevangen nemen, maar voor anderen lonkte de vrijheid, hoewel nog enkele bange jaren onder het nazibewind volgden.

Het is een atypisch boek, in die zin dat hier geen verhaal wordt weergegeven zoals we gewend zijn. Dit zorgt er voor dat wie het verhaal niet kent, wordt meegenomen op sleeptouw en doorheen het verhaal de nodige informatie verkrijgt. Op chronologische wijze worden we in de tijd meegenomen en krijgen we informatie over wat er precies in die dagen van het XXste transport gebeurde. Zo krijgen we een zicht over hoe het leven van Belgische Joden eraan toeging voor 1940, hoe deportaties werden bekokstoofd, ...

Doorheen het boek komen feiten, namenlijsten, tabellen en zwart-wit fotoís aan bod. Ook beschrijvingen over slachtoffers worden op de lezer overgebracht, evenals het verhaal van hen die de gruwel overleefden. Het is door deze persoonlijke getuigenissen dat duidelijk wordt geschetst welke gruwel men heeft moeten doorstaan.

Niettegenstaande deze vorm van publicatie leest het boek vlot. De achtergrondinformatie omtrent de personages zorgen er voor dat je meegezogen wordt in de tijd en alles vanop de eerste rij lijkt te beleven. Gruwel wordt niet geschuwd in dit boek, waardoor men ook de harde realiteit niet uit de weg gaat die het nazibewind gebruikte om de Jodenvervolging te bewerkstelligen.

Het verhaal van het XXste transport wordt ook in het museum Kazerne Dossin visueel gemaakt met enkele infoborden. Dit naast de vele informatieborden omtrent de Jodenvervolging die plaatshadden vanuit de Dossinkazerne en andere plaatsen in BelgiŽ. In 2018 kwam in BelgiŽ ook de Studio 100 productie naar buiten met de musical "40-45" waarin dit verhaal voor een deel aan bod komt. De musical is zo een succes dat een jaar na datum de voorstellingen nog steeds lopen. Dit draagt allemaal bij tot het levendig houden van de feiten die gebeurden, zodat we nooit zullen vergeten waaraan we onze vrijheid vandaag te danken hebben.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Bram Dermout
Geplaatst op:
16-06-2019
Laatst gewijzigd:
22-06-2019

Afbeeldingen