TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Slag om Arnhem, deel 3: Adelaar en Pegasus

Titel: Slag om Arnhem, deel 3: Adelaar en Pegasus
Auteur: Hennie Vaesen
Uitgever: Pelikaanpers
Uitgebracht: 2013
Pagina's: 48
ISBN: 9789490000103
Bijzonderheid: Voor meer informatie over het stripboek, de overige delen en de schrijvers kunt u terecht op de website: www.pelikaanpers.nl.
Omschrijving:

Er is in de loop der jaren veel gefilmd en geschreven over de slag om Arnhem. Stripboeken over dit onderwerp waren er praktisch niet. Hennie Vaesen en Tine Bouhuis zagen dit als een uitdaging en wilden hier verandering in brengen door een drietal stripboeken over de slag om Arnhem uit te geven.

Het eerste deel onder de titel "Slag om Arnhem, deel 1: De Brug" verscheen in november 2011. Misschien dat sommigen wat vreemd opgekeken hebben toen er een stripboek over de slag om Arnhem verscheen. Toch sloeg het concept aan en kwamen er veel lovende reacties op het eerste deel. Ook het tweede deel met als titel "Slag om Arnhem, deel 2: Hotel Hartenstein" werd goed ontvangen, getuige de positieve recensies op internet.

Nu, in 2013 is het derde deel verschenen, "Slag om Arnhem, deel 3: Adelaar en Pegasus". De titel is een verwijzing naar de adelaar die het symbool was van de 1e Poolse parachutistenbrigade onder leiding van generaal Stanislaw Sosabowski. Pegasus verwijst naar het embleem van de 1st British Airborne Division en naar de codenaam voor twee massale ontsnappingen van geallieerde soldaten over de Rijn na de slag om Arnhem.

In "Adelaar en Pegasus" gaat het over de geschiedenis van de 1e Poolse onafhankelijke parachutistenbrigade die in Engeland opgeleid werd om haar aandeel te leveren aan de bevrijding van Polen. Uiteindelijk mochten de Poolse paratroepers hun landgenoten niet te hulp schieten bij de Poolse opstand in september 1944 in Warschau. Zij moesten toen deelnemen aan operatie Market Garden, de codenaam voor de combinatie van luchtlandingen bij Arnhem en Nijmegen en een opmars van grondtroepen naar de Rijn.

Op 21 september 1944 werden de Poolse para’s gedropt bij het Gelderse plaatsje Driel. Daarvandaan moesten zij de Rijn oversteken om de 1st British Airborne Division, die teruggetrokken was naar Oosterbeek, te versterken. Het verhaal van hun opleiding in Engeland, de dropping bij Driel en de oversteek van de Rijn vormt het grootste deel van het boek.

Verder behandelen de auteurs in dit deel de nasleep van de slag om Arnhem waarbij zij aandacht hebben voor de overwinnaars en de verliezers. Die balans wordt extra inhoud gegeven door informatie te geven over aantallen doden/gewonden etc. Verder komt aan bod dat Sosabowski na het debacle bij Arnhem als zondebok aangewezen werd.

Tot slot wordt de wat minder bekende kant van de slag om Arnhem voor het voetlicht gebracht. In oktober en november 1944 organiseerde het lokale verzet in samenwerking met de geallieerden achter de Rijn twee massa-ontsnappingen. Geallieerde militairen die na Market Garden ondergedoken waren, werden tijdens deze twee pogingen over de Rijn gezet. De operaties werden Pegasus 1 en Pegasus 2 genoemd.

De auteurs geven achterin het boek aan dat hun stripboek geen wetenschappelijke publicatie is. Toch hebben zij geprobeerd om een historisch correct verhaal te schrijven. Daarvoor hebben zij onder meer gebruik gemaakt van enkele bekende boeken over de slag om Arnhem. Hierdoor zijn zij erin geslaagd om een realistisch verslag te geven van dit deel van Market Garden. Achterin hebben de schrijvers een lijst opgenomen van de geraadpleegde literatuur.

Van alle drie de delen zijn er twee versies verschenen: een Engelse versie en een Nederlandse versie waarin elk personage zijn eigen taal spreekt met Nederlands commentaar. In deze uitgave is daar iets van afgeweken. Het komt de leesbaarheid ten goede dat de Poolse militairen voornamelijk Nederlands spreken met af en toe Poolse woorden ertussendoor. Bovendien staat de vertaling van de Poolse uitdrukkingen op de laatste pagina.

De tekeningen zien er op het eerste gezicht wat eenvoudig uit. Toch zit er wel degelijk een gedachte achter. De tekeningen laten een eerlijk verhaal zien. Geen sensationele heldenverhalen, maar een goed verslag van een mislukte, kansloze operatie. Ook de verschrikkingen van een oorlog worden getoond, zonder daarbij te vervallen in horror-achtige beelden.

Het boek is vooral geschikt voor jongeren die op een toegankelijke manier kennis willen maken met het verhaal van de slag om Arnhem. Daarnaast kan het ook door volwassenen zonder voorkennis gelezen worden die snel meer willen weten over de slag om Arnhem. Voor de kenners van Market Garden zal dit boek geen nieuwe informatie bevatten, al is het voor hen wel een leuk verzamelitem.

De auteurs zijn er in drie delen in geslaagd om een eerlijk en evenwichtig beeld neer te zetten van deze mislukte operatie, die bedoeld was om snel een eind aan de oorlog te maken. Door de toegankelijke manier van schrijven, hebben zij eraan bijgedragen dat de herinnering aan deze slag voor een breed publiek beschikbaar blijft.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
David Izelaar
Geplaatst op:
02-12-2013
Laatst gewijzigd:
20-10-2014
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen