TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oosterbeek – Arnhem 1944, toen & nu

Titel:Oosterbeek - Arnhem 1944
Schrijver:Vries, G. de
Uitgever:S.I. Publicaties BV
Uitgebracht:2020
Pagina's:153
Taal:Nederlands
ISBN:9789070987060
Omschrijving:

Samen met duizenden andere militairen van de 1e Britse Luchtlandingsdivisie landde de zesentwintigjarige Fred Hopwood op 17 september 1944 op de hei in de omgeving van Wolfsheze. De luchtlandingstroepen maakten deel uit van operatie Market Garden, een gewaagd offensief op Nederlands grondgebied.

Hoewel vaak in een adem genoemd, bestond operatie Market Garden uit twee afzonderlijke operaties. Operatie Market was een grootscheepse luchtlandingsoperatie, met als doel het in handen krijgen van een aantal belangrijke verkeersbruggen over de Nederlandse rivieren. De lichtbewapende luchtlandingseenheden moesten deze bruggen vervolgens een aantal dagen vasthouden, totdat ze ontzet zouden worden door grondtroepen die vanaf het front aan de Belgische grens op zouden trekken richting de bruggen. Dit grondoffensief viel onder operatie Garden. De grondtroepen zouden vervolgens oprukken naar het IJsselmeer waardoor de Duitse troepen in West-Nederland afgesneden zouden worden. Vervolgens kon er een aanval uitgevoerd worden op het Ruhrgebied, het industriële hart van Nazi-Duitsland en vandaar naar de hoofdstad Berlijn. Volgens de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery, die het plan voor de operaties had bedacht, zou de oorlog nog voor de kerstdagen afgelopen kunnen zijn.

Door verschillende redenen draaide de operatie uit op een mislukking. Duizenden geallieerde militairen sneuvelden in een strijd die nauwelijks enige strategische winst opleverde.

Het 3rd Battalion, waar Hopwood deel van uitmaakte, had de opdracht om direct na de landing via Oosterbeek naar de verkeersbrug in Arnhem op te trekken. Op weg hiernaartoe kwam de eenheid tussen Wolfheze en Oosterbeek onverwacht onder zwaar Duits vuur te liggen. Verschillende soldaten, waaronder Hopwood, sneuvelden. Zijn kameraden begroeven hem langs de weg in een veldgraf. ‘Killed in action at this point’ schreven ze op het provisorische kruis dat ze op zijn graf plaatsten.

Een foto van zijn veldgraf is een van de tientallen foto’s in/uit het onlangs verschenen boek ‘Oosterbeek - Arnhem 1944, Toen & Nu’, dat gaat over de strijd die zich in en om Oosterbeek heeft afgespeeld. De Gelderse plaats was dagenlang het epicentrum van de gevechten nadat op 20 september de slag om de Arnhemse verkeersbrug verloren was. Bevelhebber Major-General Roy Urquhart beval zijn eenheden zich terug te trekken naar Oosterbeek en liet ze daar een perimeter inrichten. Urquhart hoopte dit gebied, dat ongeveer twee vierkante kilometer groot was, te kunnen verdedigen totdat de grondtroepen van operatie Garden zijn eenheden zouden kunnen ontzetten. Zes lange dagen vochten de Britten samen met Poolse eenheden een verbeten strijd waarna ze zich uiteindelijk met grote verliezen terug moesten trekken over de Rijn.

In het boek wordt het strijdverloop van dag tot dag beschreven. Wat dit boek uniek maakt, is dat de auteur aan de hand van tientallen bekende en onbekende foto’s is teruggegaan naar de locaties waar de foto’s zijn genomen en hierbij vanuit hetzelfde perspectief een recente foto heeft genomen. Hiermee kan de lezer zich beter in de historische gebeurtenissen verplaatsen. Bovendien is in het boek een wandelroute opgenomen, waardoor de lezer de locaties kan bezoeken. Op de wandelkaart worden de locaties aangegeven waar gebeurtenissen plaatsvonden, of waar bepaalde foto’s uit het boek zijn genomen. De auteur heeft daarnaast bij veel foto’s een locatiebeschrijving toegevoegd, ook bij foto’s die niet in de wandelroute zijn opgenomen.

Over operatie Market Garden is al veel geschreven. Nieuwe feiten en inzichten worden in deze publicatie niet aangedragen. De beschrijving van het strijdverloop in combinatie met de foto’s en de handvatten die het boek geeft tot het bezoeken van het vroegere slagveld maken het desondanks een goede aanvulling op de al bestaande boeken.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
Luuk van Rinsum
Geplaatst op:
15-09-2020
Laatst gewijzigd:
10-10-2021
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen