TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Weapons of WWII

Titel: Weapons of WWII
Uitgebracht: maart 2010
Uitgever: Just Bridge Entertainment
Speelduur: 230 minuten
Verkrijgbaarheid: DVD, 2 disks
Omschrijving:

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren technologische vooruitgang en ontwikkelingen op het gebied van wapens en voertuigen van zeer groot belang. Elkaar bestrijdende partijen waren constant op zoek naar innovaties of verbeteringen aan wapens en voertuigen die reeds beschikbaar waren. De BBC-documentaire "Weapons of WWII" geeft een overzicht van deze ontwikkelingen ter land, ter zee en in de lucht. Want de technische vooruitgang maakte ook een wezenlijk deel uit van deze donkere periode. "Weapons of WWII" toont tien verschillende wapens en voertuigen waarvan de toepassing of inzet drastisch veranderde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De afleveringen "Slagschepen" en "Vliegdekschepen" tonen de ontwikkelingen bij de Britse Royal Navy, de Duitse Kriegsmarine en de Japanse Keizerlijke Marine. Allen bezaten ze hun eigen grote slagschepen. De HMS Prince of Wales, de Tirpitz en de Yamato behoorden tot de meest imposante voorbeelden. Echter met de ontwikkeling en opkomst van vliegkampschepen werd de leidende rol van slagschepen binnen de gevechtsvloot steeds kleiner en overgenomen door deze drijvende forten. Ondanks dat vliegdekschepen het aanzicht van de marinevloten gingen bepalen laten de afleveringen "Mini-Onderzeeërs en "Snelboten" zien dat vliegdekschepen en slagschepen niet altijd de beste oplossing waren in bepaalde gevechtssituaties. Deze mini-onderzeeboten, menselijke torpedo’s (in Japan zelfs kamikazetorpedo’s) en snelle torpedoboten konden even dodelijk en doeltreffend zijn als hun grote tegenhangers. Deze kleinere marinevaartuigen veroorzaakten veel verwoesting en schade. Juist door hun beperkte afmetingen werden mini-onderzeeërs, menselijke torpedo’s en torpedoboten gezien als zeer geduchte tegenstander.

In de luchtvaart werd de toepassing van moderne techniek eveneens steeds belangrijker. In de afleveringen "Jachtvliegtuigen" en "Zware Bommenwerpers" toont "Weapons of WWII" wat de Duitse Blitzkriegtactiek voor gevolgen had, vooral voor de Franse en Britse luchtmacht. De Blitzkriegtactiek betekende een gedwongen verandering in de denkwijze van de geallieerd legertop. Want de Luftwaffe en de Wehrmacht pasten deze tactiek met succes toe tijdens de inval in Polen en later gedurende de operaties Fall Gelb en Fall Rot, de Duitse inval van de Lage Landen en Frankrijk. De behoefte binnen de RAF aan een jachtvliegtuig dat ondersteuning kon leveren aan grondtroepen en tegelijk strijd kon leveren met Duitse jachtvliegtuigen werd steeds groter.

Ook de inzet van zware bommenwerpers ontkwam niet aan veranderende tactieken. Vooral de beperkingen qua actieradius en capaciteit van Britse zware bommenwerpers dwongen de Royal Air Force met andere oplossingen te komen. De Britse Short Sterling en Handly Page Halifax waren nauwelijks in staat lange afstanden te overbruggen. Hierbij kwam dat deze bommenwerpers zichzelf nagenoeg niet konden verdedigen tegen aanvallen van Duitse jachtvliegtuigen. Verliezen van materieel en bemanning binnen de RAF waren gigantisch. Pas nadat de Verenigde Staten actief gingen deelnemen aan de strijd in Europa kwam het keerpunt. Met de komst van onder andere de Amerikaanse B17 Flying Fortress en de introductie van de Britse Avro Lancaster werd de mogelijkheid geschapen nazi-Duitsland dag en nacht te bombarderen, met soms gruwelijke gevolgen, zoals het bombardement op Dresden toont.

Bij de RAF en de Luftwaffe waren capaciteit en bewapening tevens niet altijd van doorslag belang, zo is te zien in de aflevering "Zweefvliegtuigen". Juist stille en lichte vliegtuigen speelden soms een beslissende rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vooral de Duitse verovering van het Belgische fort Eben-Emael in mei 1940 en de verovering van de Pegasusbrug op 6 juni 1944 laten zien dat dit type vliegtuig van doorslaggevend belang kon zijn tijdens aanvallen. Duitse en Britse oud-veteranen vertellen in deze documentaire dat vijandelijke troepen meer dan eens overrompeld werden wanneer ze aangevallen werden door vijandelijke troepen die letterlijk uit de lucht kwamen vallen.

Op het land maakte de gevechtstank een spectaculaire ontwikkeling door, zoals de kijker ziet in de aflevering "Tanks". Duidelijk wordt gemaakt dat de Blitzkriegtactiek, gekenmerkt door de nauwe samenwerking tussen de Luftwaffe en pantsereenheden van de Wehrmacht, een doorslaggevende rol speelde bij de snelle overwinningen op Polen en West-Europa. De Britse en Franse legers hadden nauwelijks een antwoord en misten cruciale ervaring. Daarbij kwam dat de Duitse Panzer III en later de Tiger I en Königstiger superieur waren ten op zichtte van hun Britse en Franse opponenten. Pas met de komst van de Amerikaanse Sherman M4 en door de verandering van tactiek kwam er verandering in de verhoudingen tussen de geallieerde legers en het Duitse leger. De aflevering "Tanks" laat zien hoe kwantiteit en ervaring het konden winnen van kwaliteit.

De aflevering "Machinegeweer" toont een ander maar zeker niet minder destructief wapen dat een razendsnelle ontwikkeling doormaakte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mobiliteit en vuurkracht waren de belangrijkste krachten van infanteristen, stoottroepen en commando’s. Waar tijdens de Eerste Wereldoorlog het machinegeweer mobiliteit voorkwam, werd met de introductie van nieuwe machinegeweren de soldaat juist mobiel. Ook betere versies van machinegeweren werden geïntroduceerd ter bewapening van jachtvliegtuigen en zware bommenwerpers. Machinegeweren boden zware bommenwerpers betere bescherming en jachtvliegtuigen werden beter bewapend.

De aflevering "Raketten" belicht onder meer de ontwikkeling van de eerste Duitse langeafstandsraket. Pioniers als Werner von Braun waren nauw betrokken bij de ontwikkeling van de V1 en later de V2. Duizenden van deze "vergeldingswapens" werden afgeschoten tijdens deze tweede Blitz, zoals de aanval met de V1 en V2 door Duitsland op Groot-Brittannië ook wel werd genoemd. Hoewel de aanvallen met de V1 en V2 nauwelijks invloed hadden op het verloop van de Tweede Wereldoorlog, veroorzaakten ze veel schade in Britse steden: duizenden Britse burgers verloren een dak boven hun hoofd of werden gedood.

Traditiegetrouw zijn documentaires van de BBC erg duidelijk en informatief. Dat is bij "Weapons of WWII" niet anders. In tien verschillende afleveringen wordt de ontwikkeling en vooruitgang van zeer uiteenlopende wapens of voertuigen getoond. Elke aflevering bevat archiefbeelden en verhelderende computeranimaties, voorzien van begrijpelijk en kundig commentaar. "Weapons of WWII" biedt ook de kijker zonder specialistische kennis een helder beeld van de diverse ontwikkelingen op het gebied van wapens en voertuigen. Ook voor de kijker met meer kennis is deze documentaire erg onderhoudend. "Weapons of WWII" vormt dan ook een goede aanvulling op de informatie die al beschikbaar is en toont het nauwe verband tussen technische vooruitgang en oorlog.

Beoordeling: (Zeer goed)

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
29-06-2013

Afbeeldingen