TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De val van nazi-Duitsland

Titel: De val van nazi-Duitsland
Uitgebracht: 2010
Uitgever: Kolmio Media
Speelduur: 110 minuten
Verkrijgbaarheid: DVD, 2 disks
Omschrijving: Dat de oorlog voor Duitsland was verloren, was in 1944 reeds duidelijk. Vanaf verschillende fronten in Zuid-, West- en Oost-Europa werd het Duitse leger gedwongen zich terug te trekken richting het eigen thuisland. De enig overgebleven vraag was: hoelang kan het Duitse leger de geallieerde opmars weerstaan? De documentaire "De val van Nazi-Duitsland" laat zien wat nodig was om de Wehrmacht en nazi-Duitsland definitief te verslaan. Want dat Duitsland, zolang Hitler aan de macht was, zich nimmer zou overgeven was duidelijk. Een beslissing die vele burgers en militairen van beide zijden het leven zou kosten.

Sinds het eerste grote verlies bij Stalingrad in de winter van 1942-1943 verloor het Duitse leger aan het Oostfront steeds meer terrein. Een gemobiliseerd leger van 6 miljoen mannen en vrouwen uit de Sovjet-Unie had na Stalingrad de achtervolging ingezet op het Duitse leger. De problemen voor de Wehrmacht en nazi-Duitsland werden nog groter toen op 6 juni 1944 een tweede front in Normandië in Frankrijk werd geopend tijdens operatie Overlord. Vanuit West- en Zuid-Europa werd de Wehrmacht verder teruggedrongen richting de Siegfriedlinie, de gefortificeerde grens van Duitsland. In Duitsland werden steden en andere doelen onophoudend gebombardeerd door de Amerikaanse en Britse luchtmacht. Filmopnames in deze documentaire laten zien hoe steden als Berlijn, Keulen en Mannheim dag en nacht tot onbewoonbare puinhopen werden omgevormd. Hermann Görings Luftwaffe was gedecimeerd en stond vrijwel machteloos.

Zelfs binnen het Duitse leger ontstond verzet. Door kolonel Claus von Stauffenberg, gesteund door meerdere andere legerofficieren, werd op 20 juli 1944 een aanslag gepleegd op het leven van Adolf Hitler. De aanslag mislukte en elf maanden van bittere gevechten zouden nog volgen. Want ondanks de gedwongen terugtocht en onophoudelijke bombardementen waren de Wehrmacht en nazi-Duitsland die zomer nog niet verslagen. Zoveel werd duidelijk tijdens operatie Market Garden in september 1944. Het plan van de Britse veldmaarschalk Bernard Montgommery om via Arnhem een opening te creëren richting Duitsland en het Ruhrgebied, Duitslands industriële hart, mislukte. De documentaire toont een overzicht van de oorzaken van het falen van operatie Market Garden.

Toch was de geallieerde overwinning een kwestie van tijd. Dat bleek toen Adolf Hitler zijn laatste reserves inzette tijdens het Ardennenoffensief in december 1944. In de Belgische Ardennen, waar de Wehrmacht in 1940 één van haar grootste successen boekte, was het offensief nu het begin van het definitieve einde. Vijf jaren oorlog hadden bij het Duitse leger duidelijk hun tol geëist. Waar in 1940 de Wehrmacht onverslaanbaar was, stond ze nu in West- en Oost-Europa tegenover een superieur geallieerd leger, zowel in de lucht als op de grond.

In Oost-Europa naderde het Rode Leger de Rijkshoofdstad Berlijn, terwijl in maart 1945 de Siegfriedlinie werd doorbroken, de laatste verdedigingslinie in het Westen. Op 15 april 1945 voerden geallieerde bommenwerpers hun laatste grote bombardement uit op Duitse doelen. Vijftien dagen later, 30 april 1945, pleegde Adolf Hitler zelfmoord. Op 7 mei 1945 ondertekende Alfred Jodl de algemene overgave van het Duitse leger. Hitlers duizendjarige rijk lag na twaalf jaar volledig in puin, de definitieve val van nazi-Duitsland was een feit.

Hoewel veel informatie in de documentaire "De val van nazi-Duitsland" reeds lang bekend is, zijn sommige feiten toch nog verrassend. Zo wordt er verwezen naar het puur theoretische plan Operation Unthinkable van de Britse premier Winston Churchill. De operatie behelsde de Britse invasie van de Sovjet-Unie. In chronologische volgorde ziet de kijker wat er gebeurde tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. De historische beelden en het aanvullende duidelijk commentaar maken deze documentaire prettig om te bekijken.

Zeker voor de beginnende geïnteresseerde in de Tweede Wereldoorlog is de documentaire leerzaam en een goed begin om meer informatie te verzamelen over de verschillende gebeurtenissen tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Voor de ervaren kijker zal de documentaire niet erg verrassend zijn en weinig nieuwe feiten bevatten, uitgezonderd enkele niet eerder vertoonde archiefopnames. "De val van nazi-Duitsland" laat zien wat de weigering van Adolf Hitler om zich over te geven voor gevolgen had voor het Duitse volk. Want dat nazi-Duitsland en haar leider zouden verdwijnen, was voor de geallieerde leiders geen vraag, zoals te zien is in deze documentaire.

Beoordeling: (Zeer goed)

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
26-05-2013
Laatst gewijzigd:
27-05-2013

Afbeeldingen