TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Massamoord Alexandra Hospital

Op 14 februari 1942, op zoek naar vergelding voor verliezen geleden tijdens de Slag om Pasir Panjang, kwamen Japanse soldaten het ziekenhuis binnen vanuit het westelijke uiteinde, bajonetend personeel en patiënten. Ze achtervolgden naar verluidt Indiase troepen die hun achtervolging door het ziekenhuisgebouw waren ontvlucht. Onder de slachtoffers was een Britse officier, luitenant Weston, die een witte vlag droeg, om de overgave van het ziekenhuis aan te geven.

Andere gewonde slachtoffers waren 2 patiënten die op de operatietafels op de begane grond van het chirurgische blok lagen, evenals artsen en andere patiënten. Er waren geen vrouwelijke verpleegsters bekend die waren gedood, aangezien de meesten op 13 februari al uit Singapore waren geëvacueerd. Een aantal verpleegsters kwamen tijdens de evacuatie op de 14e echter wel om op zee.

Een groep van meer dan 200 gewonden liep en het personeel werd naar wat later werd beschreven als een schuur, een uitbreiding van de vertrekken van de zusters, en overnacht. Talloze slachtoffers kwamen om door uitputting en uitdroging.
Op 15 februari haalden de Japanse troepen systematisch gevangenen eruit en bajonetten ze, voordat ze hun lichamen in een massagraf duwden. Dit massagraf lag naar verluidt aan de achterkant van het ziekenhuis en werd ontdekt door een kapelaan uit het leger, die zijn ontdekking overbracht aan brigadegeneraal Charles Stringer. Schelpen raakten de schuur en sommige gevangenen wisten te ontsnappen. Er waren slechts vijf personen bekend die hun verklaringen over dit incident hadden afgelegd - Bryer, Hoskins, Waller, Johnson en Gurd.

Volgens beëdigde verklaringen werden ongeveer 250 mensen afgeslacht.

Op 16 februari verontschuldigde luitenant-generaal Renya Mutaguchi, commandant van de Japanse 18e divisie, zich voor de misdaden van zijn soldaten, hoewel dit later door Mutaguchi zelf werd ontkend. Sommige variaties op het bloedbad van het Alexandra Hospital beweren dat generaal Tomoyuki Yamashita het ziekenhuis heeft bezocht, maar dit was niet waar. Een handgeschreven brief van overlevende luitenant Walter Salmon, die in de eetkamer op de begane grond van het hoofdgebouw was, beweert dat de Japanse soldaten die verantwoordelijk waren voor het bloedbad vlak voor het ziekenhuis werden geëxecuteerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

De Japanse oorlogsmachine
The Fall of Malaya and Singapore
Singapore 1941-1942