TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 064: Een dorp van weduwen

Een dorp van weduwen
Op 2 oktober 1944 worden, als represaillemaatregel voor de aanslag van een verzetsgroep, 659 mannen opgepakt. Diezelfde avond gaan zo’n 110 woningen in vlammen op. De mannen worden weggevoerd naar Kamp Amersfoort. Op 11 oktober worden 601 van hen op transport gezet naar concentratiekamp Neuengamme. Dertien mannen springen uit de trein en weten zo te ontkomen. Het totaal aantal doden van de razzia en de deportatie komt daarmee op 552. De vrouwen van Putten blijven totaal ontredderd achter. De Tweede Wereldoorlog zal een diep en onuitwisbaar spoor achtergelaten in de Puttense gemeenschap.

Op 2 oktober 1944 worden, als represaillemaatregel voor de aanslag van een verzetsgroep, 659 mannen opgepakt en weggevoerd naar Kamp Amersfoort. 601 van hen worden op transport gezet naar concentratiekamp Neuengamme. De vrouwen en hun kinderen moeten Putten die 2e oktober vóór vijf uur verlaten. Niet lang daarna staat een deel van Putten in lichterlaaie en zo’n honderd woningen worden in as gelegd. Velen gezinnen kunnen niet meer naar huis.

De dappere en standvastige Puttenaren helpen elkaar door barre tijden. Vanuit heel Nederland en zelfs buitenland komt de hulp op gang, overal worden inzamelingen gehouden. Op 18 april 1945 wordt Putten bevrijd door de Canadezen. Uiteindelijk keren slechts 48 mannen terug van wie er vijf alsnog overlijden. Op 1 oktober 1949 onthult koningin Juliana een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de razzia. ‘De vrouw van Putten’, de weduwe met zakdoek kijkt in richting van de Oude Kerk waar vandaan de mannen werden afgevoerd.

Audiospot - Een dorp van weduwen



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Willem Visser (1, 2), Dick de Bruijne (3)