TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 062: De aanslag

De aanslag
In het najaar van 1944 is de georganiseerde ondergrondse in Putten zeer actief. Op 30 september plegen acht verzetsmannen een aanslag op een Duitse personenauto bij de Oldenallerse brug. Twee officieren raken gewond en één van hen overlijdt. De Duitse legerleiding neemt het voorval bijzonder hoog op, met desastreuze gevolgen!

Enny’s Hoeve, een boerderij die zeer afgelegen ligt in de bossen tussen Voorthuizen en Putten, is het hoofdkwartier van het verzet onder leiding van de heer A. Witvoet. Op vrijdag 29 September 1944 plant de groep een aanslag op de Duitse bezetter maar deze actie loopt op niets uit. De volgende avond, wordt een tweede poging ondernomen bij Oldenallerbrug. De verzetslieden nemen een kleine Duitse personenauto met vier inzittende militairen onder vuur. In het daaropvolgende vuurgevecht raakt een van de verzetsmannen zwaar gewond. De Duitse legerleiding neemt het voorval hoog op en neemt op gruwelijke wijze wraak op het dorp Putten.

Audiospot - De aanslag



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Dick de Bruijne