De Phoenix-caissons
Als onderdeel van de verdedigingswerken rond de Atlantikwall zetten de Duitsers in het voorjaar van 1944 een groot deel van Schouwen-Duiveland onder water, waardoor de meeste inwoners moeten evacueren. Na de oorlog hervatten de inwoners van Schouwen-Duiveland beetje bij beetje het normale leven. Ze pompen het water weg, herbouwen de huizen en bewerken het land.
Nog geen acht jaar later, in 1953, wordt het eiland getroffen door de Watersnoodramp. Honderden mensen komen om het leven en weer staat het eiland onder water. De dijkgaten bij Ouwerkerk worden uiteindelijk gedicht met overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog: vier betonnen Phoenix-caissons, in de oorlog bedoeld als reserve caissons voor de geallieerde Mulberry noodhavens ten behoeve van de invasie van West-Europa. Tegenwoordig is het Watersnoodmuseum in deze caissons gehuisvest.
Audiospot - De Phoenix-caissons
Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!
Gebruikte bron(nen)
- Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
- Foto's: Arjan Vrieze
Gerelateerde boeken